Oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății au spus astăzi la o conferință de presă că primele vaccinuri împotriva COVID-19 oferite R. Moldova prin platforma COVAX ar putea ajunge la destinație la începutul lunii viitoare, adică ceva mai târziu decât se aștepta ministerul Sănătății. Vor fi doze de vaccin Pfizer/BioNTech, iar prioritatea autorităților moldovene ar trebui să fie acum primirea lor în siguranță și pregătirea campaniei de imunizare, au spus reprezentanți ai OMS. În paralel, decurg pregătirile pentru primirea lotului de vaccinuri promis de România.
Your browser doesn’t support HTML5
Oleg Beneș, un reprezentant al OMS pentru Europa, a spus în timpul conferinței dedicate ultimilor evoluții din lupta cu pandemia în regiune că R. Moldova, de rând cu alte state asociate la programul COVAX, va începe să primească vaccinurile anti-covid-19 în primele săptămâni ale lunii februarie, dar că viteza de accesare a serului va depinde de gradul de pregătire al fiecărei țări pentru a opera cu un vaccin mai greu de păstrat și administrat, ca cel al companiilor Pfizer/BioNTech, ce va fi livrat primul pe această platformă.
„Vaccinul e pe drum. Acum sarcina este să ne pregătim să-l primim. Organizarea vaccinării trebuie să fie o prioritate națională. Țările trebuie să se asigure că vaccinul nu doar va veni, dar că va fi și păstrat sau administrat în siguranță”, a spus oficialul OMS.
### Vezi și... ### OMS spune că e puțin probabil ca imunitatea colectivă anti-COVID să apară anul acestaCând au prezentat, cu câteva zile în urmă, prima strategie de imunizare anti-covid-19, autoritățile medicale de la Chișinău au dat asigurări că sunt pregătite să primească în siguranță vaccinul anti-COVID-19, deși înainte de asta fosta ministră a sănătății respinsese, înainte de a-și anunța demisia, posibilitatea de administrare a cel puțin unuia din vaccinurile anti-COVID, cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech și aprobat primul în UE, spunând că el ar fi „un vis irealizabil pentru R. Moldova”, care nu ar avea suficiente capacități de congelare ca să-l păstreze la minus 70 de grade C, după care să-l administreze în numai 5 zile, cât poate fi păstrat în frigidere normale.
Nici acum nu se știe exact ce vaccin va ajunge primul aici și în ce cantități. Totuși, o responsabilă din minister, Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică, ne-a spus astăzi că R. Moldova poate asigura condițiile necesare, oricare va fi vaccinul disponibil în primul rând:
„La acest moment, avem în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică congelator care permite depozitarea la temperatura de minus 70 cu capacitatea de 146 de mii de doze. Noi mai primim două frigidere noi la 31 ianuarie, cu o capacitate dubla față de acest congelator de la ANSP. Plus, instituțiile medico-satinare mai au în dotare congelatoare – de exemplu, spitalul Toma Ciorbă are un congelator de 850 de litri, adică de patru ori mai mare ca cel de la ANSP. Deci, foarte multe doze avem capacitatea să depozităm”.
### Vezi și... ### „Team Europe” și o propunere de ajutor pentru Moldova și Parteneriatul EsticÎn săptămânile în care campaniile de imunizare s-au declanșat în câteva zeci de state, inclusiv europene, au existat multiple critici la Chișinău că autoritățile guvernamentale ar fi întârziat cu pregătirile pentru imunizare, inclusiv pentru a-i plasa responsabilitatea noii șefe din clădirea prezidențială, Maia Sandu.
În călătoria sa de acum două săptămâni la Chișinău, la invitația noii șefe de stat moldovene, președintele român Klaus Iohannis a promis 200 de mii de doze de vaccin R. Moldova, ceea ce ar trebui să ajungă, alături de cele primite prin medierea Covax, pentru imunizarea tuturor medicilor și celorlalte grupuri de risc.
Procedurile pentru accesarea donației românești sunt în acest moment destul de avansate, a afirmat azi la Europa Liberă Ala Nemerenco, consiliera președintei pe probleme de sănătate:
„Deci, unica barieră era faptul că R. Moldova trebuia să prezinte un set de documente în România, după care România să le prezinte celor care procură vaccinul - Comisia Europeană și cei care produc vaccinul – acte care să certifice că Moldova este gata să vaccineze, măcar la nivel teoretic, deci are o strategie aprobată. Deci, din moment ce Ministerul Sănătății a anunțat că acest plan a fost aprobat, el a fost trimis și s-au început deja însăși acțiunile din partea României.”
Dacă vine Moderna, este o transportare la minus 20, iar noi avem frigidere de astea pentru toată țara...Ala Nemerenco
România cel mai probabil va livra R. Moldova produsul Moderna, cu condiții mai puțin complicate de păstrare, a mai spus Nemerenco în discuția cu Europa Liberă:
„La momentul de față, România primește deja Moderna și mai mult ca probabil că va veni Moderna, pentru că și pentru România este mai simplu ca să-l transporte. Dacă vine Moderna, este o transportare la minus 20, iar noi avem frigidere de astea pentru toată țara – au fost procurate pe timpul gripei pandemice. De aceea, eu nu văd nici o deficiență absolut.”
Răspunzând azi unei întrebări a Europei Libere despre cauzele accesului mai dificil al unor state ca R. Moldova la vaccinul anti-COVID-19, spre deosebire de țările unde acesta deja se administrează, directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge, a precizat că 95% din vaccinurile care deja s-au administrat au ajuns predilect în 10 din cele 31 de state care au început campania de imunizare. „Vaccinul trebuie să fie accesibil pentru toți, dar trebuie să fim și pragmatici: cererea depășește oferta, statele care deja au început imunizarea sunt gata să ofere ajutor celorlalte, dar e nevoie de timp”, a spus el, adăugând că, în 2021, pandemia, chiar dacă nu va dispărea, va fi mult mai previzibilă și ușor de controlat.