Facilități fiscale și vamale la importul vaccinurilor anti-COVID-19 în R.Moldova

Imagine generică

În Republica Moldova vor fi instituite facilități fiscale și vamale la importul vaccinurilor anti-COVID-19.

Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat un proiect de lege care permite scutirea acestora de TVA, de taxa vamală și de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale. Pe 12 martie, Parlamentul a aprobat deja procurarea vaccinurilor anti-coronavirus printr-o procedură simplificată și rapidă, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, relatează Moldpres.

### Vezi și... ### Premierul A.Ciocoi asigură că se va face abstracție de „geopolitică” în procurarea vaccinurilor anti Covid-19

Guvernul interimar spune că va elabora și un nou plan de măsuri la nivel național pentru combaterea pandemiei de coronavirus, după ce creșterea dramatică a ratei deceselor în ultimele zile a pus R. Moldova pe primele locuri din lume. Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, întrunit marţi seară, a convenit să elaboreze un set de măsuri mai drastice pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus.

### Vezi și... ### Guvernul pregătește măsuri antiepidemice suplimentare

Sâmbătă, la Consiliul Suprem de Securitate, preşedinta Maia Sandu a recomandat elaborarea acţiunilor concrete de la executiv, i-a şi dat un termen de trei zile. Guvernul însă nu a definitivat lista, versiunea discutată se află încă în examinare, a spus miercuri Europei Libere, Tatiana Zatîc, secretară de stat în Ministerul Sănătății Europei Libere. D-na Zatîc nu a oferit alte detalii.

Înstituirea unei eventuale stări de urgență sau stări de urgență în sănătate care ar da guvernului interimar mai multe prerogative trebuie votată în Parlament. Legislativul se reunește joi și vineri în ședință, dar potrivit agendei stabilite de Biroul Permanent, situația epidemiologică nu este un subiect de discuție.