Linkuri accesibilitate

Guvernul pregătește măsuri antiepidemice suplimentare


Guvernul interimar spune că va elabora un nou plan de măsuri la nivel național pentru combaterea pandemiei de coronavirus, după ce creșterea dramatică a ratei deceselor în ultimele zile a pus R. Moldova pe primele locuri din lume.

Guvernul pregătește măsuri antiepidemice suplimentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct

Înăsprirea restricțiilor și introducerea stării de urgență au fost recomandate mai devreme de președinta Maia Sandu. La guvern, un consiliul consultativ în frunte cu premierul interimar Aureliu Ciocoi a spus că va elabora restricțiile. Dar adoptarea și aplicarea lor depinde de parlament.

Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, întrunit marţi seară, a convenit să elaboreze un set de măsuri mai drastice pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus. În a doua săptămână din luna martie, în R. Moldova s-au înregistrat peste 10 mii de cazuri noi de contaminare şi 250 de decese cauzate de Covid 19. Tot mai mulţi specialişti din sănătate au afirmat că versiunea virusului de acum ar fi mai contagioasă, provoacă complicaţii chiar şi persoanelor mai tinere, unele care nu suferă de nicio boală cronică. Drept dovadă ar fi şi întinerirea cazurilor letale. Numai săptămâna trecută numărul deceselor a crescut cu 30%, a declarat secretara de stat de la Ministerul Sănătăţii, Tatiana Zatîc, R. Moldova poziționându-se pe locul trei în lume după numărul de decese raportate, conform comunicatului de la guvern remis presei.

Este a doua şedinţă a comisiei de experţi de pe lângă prim-ministrul interimar, la precedenta, de la sfârşitul lunii februarie, la fel se discutase despre necesitatea introducerii unor restricţii mai dure. Sâmbătă, la Consiliul Suprem de Securitate, preşedinta Maia Sandu a cerut elaborarea acţiunilor concrete de la executiv, i-a şi dat un termen de trei zile.

Guvernul însă nu a bătut în cuie o asemenea listă, versiunea discutată se află încă în examinare, a spus Tatiana Zatâc Europei Libere, fără a oferi alte detalii. Deşi figurează în consiliul consultativ al premierului, directorul interimar al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Vasile Guştiuc, neagă că ar fi participat la şedinţa de marţi seară, dar este de părere că ceva trebuie de întreprins pentru a opri răspândirea infecţiei. El spune că poliţia şi diferite instituţii responsabile zilnic fac controale, aplică sancţiuni, dar efectele întârzie.

Vasile Guştiuc: „Urmează ca în continuare să fie aplicate anumite măsuri restrictive, pentru a putea contribui la micşorarea riscului de răspândire a infecţiei. Asta este cert”.

Europa Liberă: Dar dacă vă întreb franc: urmează un lockdown, asta ar fi inevitabil? Un lucru admis de multă lume, dar nimeni nu vrea să-şi asume.

Vasile Guştiuc: „Noi ne-am pronunţat că ar trebui să intensificăm măsurile restrictive pentru a rupe lanţul transmiterii”.

Europa Liberă: Concret, ce ar trebui să se întâmple, căci astăzi ceva nu funcţionează, toată lumea spune asta?

Vasile Guştiuc: „Nu funcţionează din cauza că lumea este inconştientă faţă de aspectul de a respecta acele norme impuse de autorităţi. Asta este cel mai grav. Până când populaţia, factorii de decizie, agenţii economici şi toţi luaţi la un loc nu vor conştentiza că necesită a fi respectate normele, atâta timp vom avea situaţia pe care o avem”.

Europa Liberă: Comisia naţională de situaţii excepţionale în sănătate publică stabileşte anumite norme sau anumite restricţii la nivel naţional şi vine comisia la nivel municipal sau primarul vine şi spune: Eu nu pot asigura un anumit număr de persoane în transportul public şi eu nu închid piaţa, cumva răstoarnă acele decizii, şi atunci în mintea cetăţeanului ce rămâne?

Vasile Guştiuc: „De fapt ce să vă zic eu? Până nu se vor implica toţi şi până nu vor fi conştienţi de faptul că contribuţia fiecăruia contează n-o să avem rezultatele pe care ni le dorim. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu autorităţile la nivel de municipiu Chişinău şi nu numai. Trebuie să ne consolidăm cu toţii eforturile şi să facem front comun”.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco, vicepreşedinte al comisiei parlamentare de sănătate, la fel crede că situaţia pandemică obligă revederea unor restricţii care nu dau rezultate. Doar că executivul în demisie este limitat din punct de vedere legal, spune el, având prea puţină marjă de manevră.

Vladimir Odnostalco: „Dacă acele măsuri ale experţilor de pe lângă prim-ministru necesită sprijinul parlamentului, cum a fost achiziţia de vaccin de săptămâna trecută, noi vom interveni şi ajuta executivul să avanseze în această direcţie”.

Europa Liberă: Dar, în opinia dvs., azi în R. Moldova este necesar acest lockdown despre care acum se discută mult?

Vladimir Odnostalco: „Astăzi cea mai mare problemă e că nu am informat suficient oamenii despre acest pericol. Avem o mulţime de oamenii care nu cred în Covid, asta chiar dacă vecinii lor au murit de Covid. Asta e unu. Doi, din punct de vedere economic, mulţi cetăţeni se întreţin din ceea ce câştigă zilnic.

Mi se pare bună acea abordare când competenţe pentru măsuri mai dure au fost transmise de la Comisia extraordinară de sănătate publică la nivel naţional către comisiile raionale. Şi avem un exemplu bun la Ocniţa, când au fost carantinate sate întregi”.

Unii primari însă au declarat Europei Libere că au competenţe limitate pentru a gestiona o criză de sănătate, când sunt necesare implicarea poliţiei şi a altor forţe de ordine. Mai ales că deja cetăţenii au obosit şi de pandemie, şi nu-i mai sperie amenzile. Reproşul aleşilor locali către decidenţii politici la nivel central e că nu ar fi consecvenţi, iar omul obişnuit înţelege restricţiile selectiv, cum îi convine lui.

XS
SM
MD
LG