Linkuri accesibilitate

Primarii și pandemia: „Nici amenzile nu-i mai sperie pe oameni”


Poliția și militarii la intrarerea în Glodeni, aprilie 2020
Poliția și militarii la intrarerea în Glodeni, aprilie 2020

În ultimele zile, pe rând, autoritățile raionale adoptă decizii prin care declară în tot mai multe localități cod roșu sau portocaliu de infectare cu noul tip de coronavirus.

În consecință, în lipsa unor măsuri mai dure la nivel central de încercare de a opri extinderea infecției, primarii s-au trezit că au a gestiona criza sanitară, în special în ceea ce ține de respectarea restricțiilor, informarea și convingerea populației. Dar unii aleșii locali spun că fie nu au competențe suficiente, fie au fost descurajați anterior de mai marii țării atunci când au vrut să impună un regim mai strict. Valentina Basiul are mai multe detalii despre cum se descurcă primari aflați în această situație.

Primarii și pandemia: „Nici amenzile nu-i mai sperie pe oameni”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct

După Ocnița, Hâncești și Ungheni, unde situația s-a înrăutățit de ceva vreme, decizii ale comisiilor de sănătate publică locală au fost adoptate la Drochia și Soroca. În special, în localitățile considerate în cod roșu și portocaliu, unde rata de infectare depășește în ultimele două săptămâni 50 de contaminări la 100.000 de cetățeni, oamenilor li se recomandă să se abțină de la serbări în familie, vizite neesențiale în locurile aglomerare precum oficiul poștal ori bancă, la fel procesul educațional va avea loc doar on line și/ sau cu jumătate din elevi în clase.

Potrivit primarului de la Drochia, Nina Cereteu, deciziile comisiilor raionale sunt un gest disperat al celor de la nivel local de a gestiona cumva criza, într-un context în care executivul interimar ar fi prea ezitant de a aplica măsuri mai dure. Doar că, spune edilul, aleșii locali nu dispun de prea multe pârghii pentru a reuși să responsabilizeze cetățenii.

„La modul practic, este foarte complicat, pentru că oamenii sunt categoric împotriva măștilor. O mare parte dintre ei spun că sunt date eronate și adică artificial s-ar prezenta cifre pentru a închide oamenii în case. Vreau sa va zic că în fața lor deja nimeni nu mai este autoritate. Dacă anterior văzând poliția puteau să-și pună măștile, cel puțin, acum deja nu mai ascultă pe nimeni. La noi, de exemplu, au fost aplicate amenzi, chiar nici amenzile nu-i mai sperie pe oameni. Este și oboseala, dar și faptul că de la bun început această criză nu a fost gestionată corect. Am avut exemple proaste începând de la primele persoane în stat ce ține de purtarea măștii, de respectarea acelor cerințe pe care tot autoritățile le impun”.

Municipiul Strășeni la fel este plasat în zona roșie cu risc sporit de contaminare, printre factorii multiplicării infecție ar fi și fluxul mare de cetățeni din și spre capitală, crede primarul Valentina Casian. Edilul și acum își amintește cum anul trecut aleșii locali au fost taxați de guvernul Chicu pe motiv că și-ar fi depășit competențele atunci când au instituit carantina la nivel comunitar, înaintea unei decizii similare adoptate de executiv la nivel central.

Unde sunt instituțiile competente?...

„Lipsa de coordonare și interpretare diferită a acelorași hotărâri ale Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică. Toate acestea au creat un haos și mai mare, și cetățeanul nu mai înțelegea, agentul economic nu mai înțelegea cum trebuie să acționeze. Clar că am fost descurajați și, mai mult ca atât, umiliți, într-o măsură oarecare. Noi de fapt am vrut să facem bine, să protejăm cetățeanul și am acționat așa cum ne-au recomandat instituțiile de sănătate responsabile. Nici la nivel central toate instituțiile nu cooperau, nu colaborau pe măsură pentru a veni cu un scenariu foarte clar pentru primari, ce au ei de făcut, de unde pornesc și unde trebuie să ajungă cu toate acțiunile date, într-o situație de urgență sau într-o situație în care se află întreaga țară la moment. Eu când am mers săptămâna trecută în Chișinău și când am văzut într-un local era suta de oameni acolo m-am întrebat unde sunt instituțiile competente.”

La fel ca și edilul de la Drochia, Valentina Casian spune că amenzile nu mai ajută pentru a-i responsabiliza pe cetățeni, dimpotrivă, ea crede că informarea și explicarea ar fi mai utile. Desigur că și funcționarii publici responsabili trebuie să fie mai prezenți acolo unde se înregistrează un număr ridicat de persoane și să aplice pedepse pe măsura încălcărilor, aceștia nicidecum nu ar trebui să admită duble standarde, mai afirmă Valentina Casian.

Percepția generală a primarilor e că politizarea unor decizii ori lipsa de reacție pe același motiv descurajează mai mult populația în a respecta regulile ce i se cer. Tocmai asta i se reproșează clasei politice care acum nu poate decide ce guvern vrea să instaleze în plină pandemie și se ceartă într-un context politic tumultos.

XS
SM
MD
LG