Linkuri accesibilitate

Consiliul Suprem de Securitate recomandă instituirea stării de urgență pentru două săptămâni


Președinta Maia Sandu recomandă guvernului instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Între altele, șefa statului cere executivului să prezinte în termen de trei zile „restricțiile ce urmează a fi impuse, activitățile și categoriile de cetățeni ce vor trebui să se supună acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului”. Maia Sandu se așteaptă ca guvernul să înainteze cât mai rapid aceste propuneri Parlamentului.

Șefa statului mai recomandă numirea secretarilor de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și modificarea componenței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică care să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.

Prognozele sunt sumbre...

După discuții cu membri și experți din cadrul Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a declarat că este necesară activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului pentru situații de urgență și accelerarea campaniei de vaccinare.

Alte măsuri recomandate de CSS sunt:

  • Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
  • Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
  • Extinderea capacității de testare.
  • Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână.
  • Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de 3 zile.
  • Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.

„Prognozele sunt sumbre. Riscăm să ajungem cu un număr mult mai mare de infectări și decese decât avem acum. (...) Statul nu poate să stea cu capul în nisip”, a precizat Maia Sandu.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat după ședința CSS că situația este critică și că un eventual scenariu de lockdown general ar trebui „corelat și cu alte activități”.

„De exemplu, dacă se închid activitățile economice, HoReCa, piețele sau alți agenți economici, ar trebui să existe un mecanism compensator. Astfel, oamenii nu vor face față. Totodată, aceste scenarii trebuie să coreleze cu capacitatea de răspuns a sistemului de sănătate”, a precizat edilul capitalei, Ion Ceban.

Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat din cauza situației epidemiologice îngrijorătoare din țară...

Totodată, Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică (CNESP) a spus vineri că elevii ar putea relua cursurile la 16 martie, forma concretă de studii urmând să depindă de evoluția pandemiei în fiecare localitate. Totodată, CNESP recomandă cetățenilor să se abțină de la organizarea petrecerilor și chefurilor în cercul familial, cu invitarea oaspeților, și să evite participarea la mesele organizate în mediul profesional.

Pe 11 martie, în țară a fost înregistrat un nou record de îmbolnăviri cu noul coronavirus, 1896 de cazuri. Vineri, 12 martie, au fost înregistrate 1785 de noi infectări și un record de decese legate de COVID-19, 38 la număr. Bilanțul infectărilor a trecut de 200 de mii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG