Linkuri accesibilitate

Parlamentul autorizează simplificarea procedurilor de cumpărare a vaccinului 


Parlamentul a simplificat vineri procedura achizițiilor publice așa încât guvernul interimar să poată cumpăra mai repede pe piață vaccinuri împotriva COVID-19, în afară de cele primite de R. Moldova ca donații.

Legea a fost simplificată în timp ce pandemia face ravagii tot mai mari. Dar majoritatea parlamentară a respins amendamentele opoziției din PAS și Platforma DA prin care deputații celor două partide ar fi vrut să se asigure că nu va fi achiziționat din bani publici un singur tip de vaccin și dintr-o singură sursă, cum ar fi Sputnik-ul rusesc.

Parlamentul autorizează simplificarea procedurilor de cumpărare a vaccinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

Divergențele care au însoțit dezbaterea de vineri s-au bazat mai ales pe temerea opoziției că, sprijinind o lege ca aceasta, i-ar dezlega de fapt mâinile guvernului interimar pe care îl cred interesat, la fel ca pe socialiști, de procurarea exclusiv a vaccinului rusesc.

De această părere au fost vineri atât PAS, formațiune politică care agrease proiectul cu două zile mai devreme, la o dezbatere din biroul permanent cu participarea premierului interimar, Aureliu Ciocoi, cât și deputații din Platforma DA, care nu au votat, în majoritatea lor, nici atunci, nici acum legea.

„Întrebarea mea directă: acest proiect nu se face special ca să fie procurat anume Sputnik V, imediat și repede? Eu nu sunt specialist, mulți spun că Sputnik V este un vaccin relativ normal, dar sunt câteva coincidențe care pe mine mă pune pe gânduri”, a declarat de pildă Alexandru Slusari, parlamentar din DA.

„Va putea participa la licitație doar Sputnik V, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, dar important este să asigurăm o diversitate de vaccinuri, pentru că oamenii au anumite preferințe. Dar în primul rând vreau să înțeleg: de e ce din ianuarie nu se putea de intrat în negocieri? Nu cunoaștem limbile? Poate nu știm să găsim o adresă de mail? Poate nu știm să ne adresăm la ministerul de externe și să găsim niște contacte la companiile celea farmaceutice? Ce nu era clar care sunt jucătorii de pe piață?”, este doar una din declarațiile critice formulate de parlamentarul PAS, Dan Perciuc.

Guvernul interimar, care spune că a identificat 137 de milioane de lei pentru achiziții de vaccin și că ar intenționa să procure din acești bani, din diferite surse, în jur de un milion de doze, a cerut prin acest document acordul pentru o procedură simplificată. Ca să poată negocia direct cu producătorii, a explicat executivul, precum și organiza licitații pe o cale mai scurtă decât cea prevăzută de lege.

Deputații din opoziție cred, însă, că problema nu e în dificultatea procedurilor, ci în incapacitatea executivului să negocieze cu producători „de încredere”, iar totul s-ar putea încheia cu un singur ofertant – producătorul rus, o licitație mimată și, în fine, un singur vaccin procurat, Sputnik V, cu șanse mari să fie respins de populația care l-ar putea trata cu neîncredere din cauza nerecunoașterii internaționale, dar și pe fundal de neîncredere față de vaccinare în general.

Socialiștii, care în prima parte a ședinței păreau hotărâți să facă totul ca să obțină un consens cât mai larg asupra proiectului, s-au apărat cât au putut în fața acestor bănuieli ale opoziției.

„Toate vaccinele trebuie să nimerească pe piața R. Moldova – toate care sunt autorizate, înregistrate, preînregistrate – absolut toate”, a declarat Zinaida Grecianîi, președinta socialistă a parlamentului, care s-a arătat extrem de preocupată de problema vaccinului anti-covid-19 în ultimele săptămâni.

Situația este mult mai gravă

„Voi nu cunoașteți situația din interior, voi vorbiți pe ceea ce vedeți pe televizor, iar situația este mult mai gravă. Să fie clar - este vorba despre procurarea a minimum un milion de vaccin, e vorba despre 137 milioane de lei, din care fondul de rezervă – 60 milioane, fondul de asigurări medicale – 35 milioane, din sursele ministerului – 41 milioane. Și peste un an de zile iarăși trebuie imunizată populația. De aceea, trebuie de început deja acest proces” , a spus la rândul lui Petru Burduja, șeful socialist al comisiei bugetare din parlament.

Chiar dacă păreau dispuși la început să susțină inițiativa, cei mai mulți deputați din PAS și DA s-au răzgândit, după ce majoritatea i-a respins toate amendamentele, de la instituirea de cote, care să limiteze achizițiile de la unul și același producător, până la excluderea din proces a intermediarilor neautorizați.

R. Moldova a lansat campania de vaccinare pe 2 martie și asta datorită unei donații de Astra Zeneca făcută de România, urmată apoi de vaccinurile aduse de COVAX, fiind acum în așteptarea altor două loturi din aceleași surse. Toate donațiile promise până acum vor ajunge însă pentru imunizarea a doar 20 la sută din populație. Preocupările socialiste pentru lansarea achizițiilor care să acopere partea rămasă au coincis cu o vizită la Moscova a speakerei Zinaida Grecianîi, urmată de înregistrarea vaccinului rusesc de agenția moldoveană a medicamentului și declarația lui Igor Dodon că intenționează să organizeze achiziția a unui milion de doze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG