Linkuri accesibilitate

Guvernul interimar cere derogarea de la legea achizițiilor publice pentru a cumpăra vaccinuri anti Covid-19


Premierul interimar Aureliu Ciocoi în biroul Europei Libere, Chișinău 4 martie 2021.
Premierul interimar Aureliu Ciocoi în biroul Europei Libere, Chișinău 4 martie 2021.

Miercuri, la ședința biroului permanent al Parlamentului, premierul interimar Aureliu Ciocoi a dat asigurari că guvernul ar putea găsi bani pentru a cumpăra vaccinuri, deoarece cele primite până acum și cele anunțate că vor mai veni din donații și ajutoare nu vor putea acoperi mai mult de 20 % din necesarul de vaccinuri. La ședința biroului executiv a parlamentului, convocată de speaker-ul legislativului, socialista Zenaida Greceanîi, premierul a solicitat Parlamentului să permită guvernului interimar procurarea vaccinelor anti Covid-19 cu derogare de la legea achizițiilor publice, pentru a evita o eventuală blocare a campanei naționale de vaccinare din lipsă de doze.

Într-un interviu cu Europa Liberă, premierul Ciocoi a explicat logica derogării.

Ciocoi a asigurat că Moldova nu va favoriza niciun producător și că populația trebuie să aibă posibilitatea de a alege. Socialiștii au și înaintat o inițiativă legislativă în sprijinea cererii premierului care ar urma să fie dezbătută vineri în plenul parlamentului, concomitent cu o decizie de declanșare repetată a stării de urgență ca cea de la începutul pandemiei.

Miercuri, în R. Moldova s-a înregistrat un număr record de 1753 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, fiind depistată pozitiv aproape fiecare a treia persoană testată. Au fost înregistrat și un număr record de decese legate de Covid-19 și anume încă 33, inclusiv decesul unei angajate din sistemul medical. Numărul total al deceselor a ajuns la 4 183, inclusiv 95 printre lucrătorii medicali. Există aproape 20 de mii de cazuri active, inclusiv peste 4 200 de pacienți internați în spital.

XS
SM
MD
LG