Victor Chirilă: relațiile ruso-americane s-ar putea schimba după o eventuală reuniune la nivel înalt

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit prima dată în persoană la Reykjavik, Islanda, 19 mai 2021.

„Divergențele rămân numeroase” între SUA și Rusia, dar „cooperarea e posibilă”, a spus secretarul de stat SUA, Antony Blinken, după ce s-a întâlnit, târziu în noaptea trecută, cu omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov, în marginea Consiliului Arctic de la Reykjavík.

Cu un foarte demonstrativ și puțin calculat „salut cu cotul” (foto), cei doi s-au întâlnit, tatonând, pentru a pregăti ipotetica întâlnire Biden-Putin, dar Antony Blinken a avertizat că „dacă Rusia se va comporta agresiv față de noi sau de aliații noștri, atunci vom răspunde”.

Europa Liberă a stat de vorbă cu analistul Victor Chirilă, directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă:

Europa Liberă: Este un prim contact diplomatic la acest nivel de la preluarea mandatului administrației Biden în Statele Unite ale Americii. Poate fi considerată această întâlnire un test, o hârtie de turnesol pentru evoluția de mai departe a relațiilor dintre SUA și Rusia, având în vedere disputele dintre cele două puteri?

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Victor Chirilă despre discuția Blinken-Lavrov

Victor Chirilă: „Nu cred că va fi o hârtie de turnesol această întâlnire, mai curând această întâlnire va avea ca subiect principal pregătirea întâlnirii dintre cei doi președinți – Vladimir Putin și președintele Biden al Statelor Unite ale Americii, care probabil va avea loc în iunie. Desigur, secretarul de stat american și ministrul de externe rus vor discuta probleme de pe agenda bilaterală, nu cred că se așteaptă rezultate mari în urma acestei întâlniri, mai mult va fi, eu cred, o verificare de poziții și nimic mai mult. Cred că o hârtie de turnesol va fi întâlnirea la nivel înalt dintre cei doi președinți, dacă va avea loc. Toată lumea speră că, în cele din urmă, acei doi președinți se vor întâlni și vor pune bazele unei relații stabile, predictibile. Fără îndoială că marile discordii vor rămâne, dar cred că situația internațională cere ca...”

Europa Liberă: Vă referiți la disputele legate de ingerința Kremlinului în alegerile din SUA, precum și acuzațiile de spionaj, de atacuri cibernetice?

Victor Chirilă: „Exact, exact. Și nu doar atât, sunt și problemele ce țin de Orientul Mijlociu, de Africa de Nord, de asemenea, dosarul Coreei de Nord, dosarul iranian, de asemenea, Navalnîi. Sunt multe probleme acute între cele două capitale – Moscova și Washington –, care trebuie să fie rezolvate. Nu cred că ele vor fi rezolvate foarte curând, dar Statele Unite ale Americii sunt interesate să aibă o relație predictibilă, pentru că din nou Rusia este cel mai important subiect pe agenda politicii externe americane, China este, în primul rând, subiectul central, de aceea, pentru a se concentra pe alte subiecte importante, Statele Unite ale Americii au nevoie de o relație mai puțin conflictuală cu Rusia.”

### Vezi și... ### Blinken - Lavrov: a fost o discuție „constructivă”, dar „mai sunt multe de făcut”

Europa Liberă: Vedem declarația secretarului de stat american Antony Blinken, care a spus că Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu creșterea prezenței militare a Rusiei în regiunea arctică, Lavrov este citat de presă cu declarația că Arctica este o zonă de influență a Rusiei. Se poate vorbi despre o nouă sursă de tensiune sau e competiția geopolitică mondială?

Victor Chirilă: „Este o potențială sursă de tensiune, pentru că schimbările climatice afectează și această regiune, ea devine din ce în ce mai importantă din punct de vedere economic, mai importantă pentru comerțul internațional. Statele Unite ale Americii și Occidentul, în general, sunt interesate de reguli clare în această regiune și desigur că nimeni nu este interesat ca cineva să-și adjudece un rol preponderent politic, geopolitic și economic în această regiune. În prezent, statele din regiune încearcă să stabilească reguli clare de coabitare pentru toate statele riverane și desigur că poziția militaristă a Federației Ruse trezește îngrijorări în mai multe capitale europene, inclusiv în Statele Unite ale Americii.”

Europa Liberă: Situația din jurul Mării Negre cum ar putea fi detensionată de cele două puteri?

Victor Chirilă: „Atâta timp cât continuă ocupația Crimeii, puțin probabil că aceste tensiuni vor dispărea în curând. Mai mult decât atât, Federația Rusă încearcă prin orice metode să-și consolideze influența militară și în această regiune, să consolideze frontiera sudică a Ucrainei pentru a domina Ucraina din ce în ce mai mult, de aceea nu cred că această sursă de tensiune va dispărea în curând, dar este nevoie de stabilirea unor reguli de interacțiune cu Federația Rusă, astfel încât să fie evitate escaladarea situației, eventuale conflicte armate și accidente militare în această regiune.”

### Vezi și... ### Întâlnirea Blinken - Lavrov și efectul razelor Gaza asupra Eurovisionului

Europa Liberă: Sunt mai multe conflicte militare în regiune, despre care experții zic că ar fi din vina Rusiei, care ar vrea să-și mențină influența în spațiul ex-sovietic. Ar putea Statele Unite ale Americii să-i ceară Rusiei un comportament mai civilizat, să zicem?

Victor Chirilă: „Statele Unite ale Americii pot să ceară și celelalte puteri occidentale pot să ceară, dar acțiunile sau faptele de până acum demonstrează că Federația Rusă este mai puțin receptivă la astfel de solicitări și declarații, ea este receptivă la fapte concrete, iar faptele concrete ar însemna, de exemplu, o prezență mult mai mare a Alianței Nord-Atlantice în această regiune și consolidarea capacităților de apărare a statelor riverane, cum ar fi, de exemplu, România, Bulgaria, inclusiv Georgia și Ucraina. Iată aceste lucruri, fără îndoială, ar putea să determine Federația Rusă să fie un pic mai atentă la contextul regional și la solicitările pe care le fac statele occidentale.”

### Vezi și... ### Radio Svoboda (RFE/RL) apelează la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Europa Liberă: Asupra situației din Republica Moldova, ce impact pot avea relațiile ruso-americane, având în vedere prioritățile de politică externă ale administrației Biden?

Victor Chirilă: „O relație stabilă și predictibilă cu siguranță va crea un mediu propice pentru dialogul nostru cu Federația Rusă. De aceea eu cred că ar fi bine ca între Moscova și Washington să fie o relație mai puțin conflictuală, astfel încât și Republica Moldova să profite de acest lucru pentru a-și pune în practică acele reforme mult așteptate de societate. Mă refer și la reformele economice, dar și la reformele ce vizează combaterea corupției, consolidarea sistemului judiciar, consolidarea independenței. Cred că o relație mai bună între cele două capitale, fără îndoială, va fi benefică și pentru țara noastră.”

Europa Liberă: Recent, Vladimir Putin a vorbit despre o soluție justă pentru problema transnistreană, că ar trebui să primească un statut special garantat, temeinic, în condițiile respectării suveranității și asigurării integrității teritoriale a Republicii Moldova. În formatul negocierilor „5+2”, SUA au rol de observator, Federația Rusă – de mediator. Cele două părți ar putea propune un compromis pe dosarul transnistrean?

### Vezi și... ### Putin vorbește despre o „soluție justă” pentru problema transnistreană

Victor Chirilă: „Nu cred că Statele Unite ale Americii vor veni cu astfel de soluții. Moscova poate s-o facă, a făcut-o, de fapt, în anii 2000, când a venit cu acel „memorandum Kozak”, nu cred că Statele Unite ale Americii acționează la fel. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană doresc să faciliteze ca Republica Moldova să vină cu o soluție, care să fie, bineînțeles, negociată ulterior și cu celelalte puteri, fiindcă, fără îndoială, problema transnistreană nu va putea fi soluționată fără implicarea factorilor externi.

Va fi nevoie și de implicarea factorilor, dar propunerea de bază ar trebui să vină din partea Republicii Moldova.

Mă refer la marii jucători. Toată lumea înțelege că problema transnistreană este de sorginte externă și în mare parte este un instrument geopolitic în mâinile Rusiei. De aceea va fi nevoie și de implicarea factorilor externi în găsirea unei soluții, dar propunerea de bază ar trebui să vină din partea Republicii Moldova, însă nu cred că Republica Moldova în prezent este gata pentru astfel de propunere și, în acest sens, Republica Moldova în primul rând trebuie să-și consolideze situația internă, să promoveze reformele interne, să-și consolideze alianțele și parteneriatele cu principalii actori care susțin Republica Moldova pe calea de reforme, de democratizare, de integrare europeană, astfel încât să venim cu noi atuuri la masa de negocieri.

În prezent, Republica Moldova este slabă, nu are atuurile necesare pentru a se impune la masa de negocieri. Și de aceea, din punctul meu de vedere, găsirea unei soluții politice acum nu este o prioritate pentru țara noastră. Declarații întotdeauna s-au făcut pe această temă, pe lângă declarații este nevoie și de un mediu regional propice pentru astfel de soluție, pentru găsirea unei soluții politice durabile pentru problema transnistreană, dar ceea ce se întâmplă acum în relațiile dintre Rusia și Ucraina, tensionarea situației în bazinul Mării Negre nu creează acele condiții necesare pentru găsirea unei soluții politice durabile pentru problema transnistreană.”