Linkuri accesibilitate

Blinken - Lavrov: a fost o discuție „constructivă”, dar „mai sunt multe de făcut”


Sectretarul de stat american Antony Blinken si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Reykjavik, Islanda, 19 mai 2021.
Sectretarul de stat american Antony Blinken si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Reykjavik, Islanda, 19 mai 2021.

Ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, spune că întâlnirea sa din 19 mai cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost „constructivă”, dar a subliniat și „diferențe serioase” în modul în care cele două țări privesc lumea.

La începutul întrevederii de la Reykjavik, din Islanda, Lavrov a spus că speră că liderii Statelor Unite și Rusiei vor găsi modalități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale, chiar dacă opiniile lor „diferă foarte mult atunci când vine vorba de evaluarea situației internaționale și soluțiile care trebuie adoptate."

Un oficial american a descris întâlnirea drept productivă, dar a spus că nu s-au înregistrat progrese semnificative, așa că munca diplomatică va continua în săptămânile următoare.

Șefii diplomațiilor american și rus, Antony Blinken și Serghei Lavrov au avu la Reijiavik prima întâlnire directă de când președintele american Joe Biden a preluat funcția în ianuarie. Reuniunea a avut loc pe marginea unei reuniuni de două zile a Consiliului Arctic.

Discuțiile dintre Lavrov și Blinken au acoperit o serie de subiecte, inclusiv manevrele militare ruse la granițele cu Ucraina, conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, eliberarea a doi cetățeni americani deținute de Rusia și un summit propus între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin. Lavrov a refuzat să răspundă când a fost întrebat dacă Moscova a fost de acord cu summit-ul propus, a informat Interfax. Dar a spus că el și Blinken vor pregăti propuneri pentru o posibilă întâlnire.

Cu toate acestea, Departamentul de Stat american nu a menționat posibilul summit în declarația sa privind reuniunea Blinken-Lavrov.

Lavrov a spus că Rusia și Statele Unite trebuie să coopereze „în sferele de interes comun” și a precizat că poziția Rusiei este simplă: „Suntem gata să discutăm toate problemele fără excepție, cu condiția să fie o discuție sinceră, cu faptele pe masă și, bineînțeles, pe baza respectului reciproc. "

Blinken și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la trupele rusești masate de-a lungul frontierei cu Ucraina, în ciuda anunțatei retrageri. A ridicat problema sănătății opozantului rus Aleksei Navalny, aflat într-un centru penitenciar și cea a presiunilor la care sunt supuse, în Rusia, companiile media Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Libertatea.

Blinken a reiterat faptul că președintele Biden își dorește „o relație previzibilă și stabilă cu Rusia” și a spus că cele două țări ar putea colabora pe dosare cum sunt combaterea pandemiei de coronavirus, combaterea schimbărilor climatice, limitarea programelor nucleare ale Iranului și Coreei de Nord și războiului din Afganistan.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG