Banii confiscați de la Luca Filat ar putea fi returnați de Marea Britanie după anticipate

Fostul premier Vlad Filat (foto arhivă).

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher a confirmat că cel mai probabil după alegerile parlamentare din 11 iulie, va fi semnat un memorandum cu președinția pentru a asigura returnarea celor 458 de mii de lire sterline confiscate de Marea Britanie de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean condamnat pentru corupție.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Fisher a reamintit că la sugestia președintei Maia Sandu, „banii vor fi folosiți pentru a sprijini Agenția Națională pentru Asistență Socială și vor ajunge la persoanele cu dizabilități din țară”.

### Vezi și... ### Steven Fisher: Sper că poporul moldovean va lua decizii înțelepte

Mai mult, ambasadorul a subliniat că recuperarea banilor de la Luca Filat s-a făcut în baza legislației britanice, fără „o cooperare cu autoritățile R. Moldova” dar că Londra așteaptă „cu nerăbdare” orice „solicitări de colaborare, pentru a recupera mai mulți bani furați. Și dacă autoritățile respective ale R.Moldova ne informează despre suspiciunile lor rezonabile în mod formal, vom acționa cât de repede posibil” asigurat ambasadorul britanic în interviul cu Europa Liberă.

Banii de la Luca Filat au fost sechestrași în 2019, iar apoi confiscați în baza unei legislații britanice gândită să combată în primul rând spălarea de bani. Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, ca să studieze, atrăgând atenția autorităților specializate în oligarhi străini cu cheltuielile și proprietățile sale extravagante, inclusiv un automobil Bentley de 200 de mii de lire, în condițiile când nu avea venituri cunoscute în Marea Britanie.