Linkuri accesibilitate

Banii confiscați de la fiul fostului premier Vlad Filat vor fi folosiți pentru a ajuta persoanele cu dizabilități severe


Cele 458 de mii de lire sterline confiscate de Marea Britanie de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean condamnat pentru corupție, vor fi folosite pentru a ajuta persoanele cu dizabilități severe din R. Moldova. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu și ministra britanică pentru vecinătatea europeană, Wendy Morton, la un briefing comun, la Chișinău.

Sandu a spus că este un rezultat al eforturilor echipei sale de recuperare a fondurilor sustrase ilegal din R. Moldova. Autoritățile britanice au spus în luna februarie că vor să trimită Chișinăului banii confiscați de la Filat, după ce acesta nu a putut dovedi proveniența fondurilor și că se află în discuții cu autoritățile moldovene pentru a stabili calea optimă.

Fondurile au fost sechestrate în 2019, iar apoi confiscate în baza unei legislații britanice gândite să combată în primul rând spălarea de bani. Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, ca să studieze, atrăgând atenția autorităților specializate în oligarhi străini cu cheltuielile și proprietățile sale extravagante, inclusiv un automobil Bentley de 200 de mii de lire, în condițiile când nu avea venituri cunoscute în Marea Britanie.

Tot în 2016, fostul premier Vlad Filat a fost condamnat în R. Moldova la 9 ani de închisoare într-un dosar de corupție. Filat a fost eliberat din detenție înainte de termen, în decembrie 2019, în baza legislației care permite scurtarea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste.

XS
SM
MD
LG