Deputatul PAS Lilian Carp va conduce Comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. El a declarat că majoritatea parlamentară va promova legi care să-i ajute pe cetățenii Republicii Moldova să scape de sărăcie, corupție și banditism. Alesul poporului mai spune că acum ca niciodată este nevoie de oameni care să poată cu adevărat să modernizeze acest stat.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În studioul Europei Libere de la Chișinău, dl Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitatea națională, ordine publică și apărare. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție imediat după ce ați fost votat în această funcție și ați scris pe o rețea de socializare că sunteți onorat să fiți desemnat de colegi pentru a conduce una dintre cele mai importante comisii din legislativ. Sunt domenii-cheie într-un stat de drept care necesită maximă responsabilitate, luciditate și seriozitate și că, în ultimii ani, ați făcut mai multe investigații în aceste domenii și din informațiile acumulate știți că va fi enorm de mult de lucru, dar niciodată nu ați fugit de muncă, din contra mereu ați acceptat noi provocări, la fel cum ați făcut și acum, fiind încrezător că împreună veți reuși să mișcați trenul din loc. De unde începe schimbarea, de la îmbunătățirea normei legale sau de la destituirea unor șefi din fruntea instituțiilor statului?
Lilian Carp: „Schimbarea începe de la buna funcționare a instituțiilor. Din păcate, instituțiile de forță din Republica Moldova au servit ca paravan pentru grupările criminale, acoperite de politic și de mai multe ori am făcut dezvăluiri despre acțiunile ilegale ale unor politicieni care acopereau anumite hoții, scheme ș.a.m.d., dar, din păcate, instituțiile de forță nu interveneau. În primul rând, trebuie să pornim cu aceea ca instituțiile de forță să înceapă să reacționeze la încălcările care sunt. De exemplu, la o carieră de piatră, la care Inspectoratul de Mediu a demonstrat că a fost scos minereu de peste 683 de milioane de lei, fără acte, ceea ce înseamnă că din acești bani nu au fost plătite impozite pe parcursul a 6-7 ani de zile. De fiecare dată sunam la Serviciul 112 să vină și să intervină ca lucrările să fie oprite, dar de foarte multe apelurile noastre erau ignorate și asemenea situații sunt și în alte domenii. De aceea spun că, în primul rând, instituțiile de forță trebuie să înceapă a lucra și să nu mai servească drept paravan pentru hoți.”
Europa Liberă: Dar care sunt cele mai mari vulnerabilități pentru Republica Moldova, iată, după victoria Partidului Acțiune și Solidaritate?
Lilian Carp: „Noi nu vorbim de victoria unui partid care...”
Europa Liberă: Dar, în general, vulnerabilitățile statului?
Republica Moldova este folosită ca centru de distribuire a drogurilor...
Lilian Carp: „Deci, noi avem mai multe puncte vulnerabile în ceea ce privește securitatea statului. Să nu uităm despre faptul că avem contrabanda care vine din Transnistria și pleacă mai departe în toată Uniunea Europeană, vorbim de țigări, vorbim de spirt, ați văzut și faptul că Republica Moldova este folosită ca centru de distribuire a drogurilor în tot spațiul ex-sovietic, dar și în Uniunea Europeană și nu o singură dată au fost deconspirate asemenea scheme de trafic de droguri, dar, din păcate, ele s-au terminat doar cu „aducerea la cunoștința opiniei publice” despre anumite operațiuni, dar noi nu am văzut finalitate. De multe ori aceste scheme erau controlate de înșiși capii unor instituții din structurile de forță. Țin minte, am avut o discuție cu un polițist care în 2018 (am și data exactă când a avut loc) a fost prins cu peste două kilograme de droguri, caz ce a ajuns la Inspectoratul de Poliție de la Botanica, după care a fost dat un telefon și a venit cineva și le-a luat, fără a mai fi introduse în registru, trebuiau să schimbe, care, de fapt, a fost o altă acțiune, cât de cât cea că au fost ridicate două kilograme de droguri. Asemenea lucruri sunt multiple și ceea ce noi vrem să spunem e că chiar și prin votarea viitorului guvern, viitorul ministru al Afacerilor Interne va avea foarte mult de lucru pe acest domeniu, va trebui să schimbe și oameni care au fost implicați în acoperirea unor asemenea scheme sau chiar implicați nemijlocit în asemenea scheme.”
Europa Liberă: OK, noua garnitură guvernamentală va aduce în frunte noi miniștri.
Lilian Carp: „Da.”
Europa Liberă: Și la Interne, și la Justiție, și în fruntea altor ministere, dar mai sunt și agenții, acolo cum veți proceda? Iată, de exemplu, CNA, SIS, alte entități?
### Vezi și... ### Poliția moldoveană anunță o captură de droguri estimată la peste 6 milioane de leiLilian Carp: „Instituțiile respective, la fel, vor fi reformate. La unele din ele vor fi schimbați conducătorii acestor instituții, unora, spre norocul nostru, le expiră și mandatul într-un viitor foarte apropiat. La Ministerul Afacerilor Interne, din câte cunosc, ne lasă o moștenire destul de interesantă, plecând în concediu o bună parte din funcționari, special pentru a nu putea schimba foarte repede anumiți funcționari, unii din ei sunt plecați până la sfârșitul lunii august, chiar început de septembrie. Nu m-aș mira dacă unii din ei se vor „îmbolnăvi” subit după odihnă, ca să mai tărăgăneze o lună-două procesul.”
Europa Liberă: Dar aceasta poate fi calificată ca o rezistență din interior?
Aceasta poate fi calificată ca un sabotaj și o rezistență din interior...
Lilian Carp: „Aceasta poate fi calificată ca un sabotaj și o rezistență din interior. Aceasta este prima informație pe care am primit-o ieri despre acțiunile pe care încearcă să le întreprindă acolo.”
Europa Liberă: Și dacă Dvs. ziceți că unii ar putea totuși să saboteze, să găsească diverse pretexte și să mai tergiverseze timpul, cetățenii v-au creditat cu încredere mare și dvs. ați promis să livrați rezultate în câteva luni?
Lilian Carp: „Rezultate vor fi repede. Atâta timp cât ei sunt în concediu, vor fi numiți interimari care vor putea să conducă cu brio aceste instituții. Chiar dacă ei cred că pot boicota, sabota, există soluții și le recomand să înceteze sabotările și se conformeze realităților care sunt și ori să plece, ori să se apuce de lucru.”
Europa Liberă: Deci, Dvs. în lista vulnerabilităților Republicii Moldova ați inclus corupția, schemele, dosarul transnistrean per ansamblu?
Lilian Carp: „Da...”
Europa Liberă: Alte elemente?
Lilian Carp: „Am spus că cea mai mare problemă pe care o are Republica Moldova este corupția. În Republica Moldova, corupția, din păcate, a măcinat toate instituțiile de sus în jos...”
Europa Liberă: Chiar statalitatea Republicii Moldova.
Lilian Carp: „Da, chiar statalitatea Republicii Moldova, pentru că principiul prin care se numea o persoană în funcție era astfel că aceasta își punea garnitura de un rang mai jos, ceilalți, la rândul lor, iarăși își puneau garnitura sub ei, sub fiecare instituție și astfel avea loc strângerea dijmei și așa încetul cu încetul ajungeau până la cea mai de frunte persoană. Nu în zadar noi am avut partide politice care au avut donatori generoși în campanii electorale, de fapt, asta este mită, dar am văzut și partide politice care și-au cumpărat votul la propriu în campaniile electorale. Aceasta este încă o problemă de securitate, fiindcă în condițiile în care este prejudiciat votul prin corupere, atunci avem un vot care nu reprezintă realitățile și preferințele.”
### Vezi și... ### Procurorul general: cum e numit și cum poate fi înlăturatEuropa Liberă: Iată astăzi am citit ultima informație venită de la Procuratura Generală, că unul dintre deputații care a acces pe listele Partidului „Șor”, Denis Ulanov, este învinuit, inclusiv făcând parte din dosarul fraudei bancare. Cu ce se va termina, credeți, acest caz?
Lilian Carp: „O să vedem...”
Europa Liberă: El zicea că ar putea să câștige la CEDO.
Lilian Carp: „Din câte cunosc, în acel dosar erau contractele dintre Ulanov, prestări de servicii de către Ulanov pentru Șor și intermedierea unor afaceri, în care casa de avocatură a lui Ulanov a intermediat între Șor și un alt agent economic sau persoană juridică. Nu cunosc subtilitățile, procurorul atunci doar ne-a adus la cunoștință că Ulanov ar fi implicat în intermedierea acestei tranzacții în care au fost comise anumite încălcări. Sper ca procuratura va oferi mai multe detalii, cel puțin sperăm la un proces public, în care societatea să cunoască despre ce este vorba.”
Europa Liberă: O altă informație este că fostul ministru Pînzari a fost reținut și el. Pentru ce?
Lilian Carp: „Acolo este mai interesant, pentru că sunt băieții din echipa lui Plahotniuc. Noi doar știm că apogeul corupției în Republica Moldova a fost în acea perioadă când Plahotniuc controla Republica Moldova. Mulți din reprezentanții Partidului Democrat de atunci, practic, îl ajutau ca aceste scheme să fie duse până la capăt. Și numirea unor persoane în funcție cu încălcarea legislației, apropo, avem și unul care este fugit peste hotare...”
Europa Liberă: Vă referiți la dl Cavcaliuc?
Lilian Carp: „Da, mă refer la dl Cavcaliuc și cred că și el nemijlocit trebuie să vedem în ce condiții. Din câte știu, existau anumite proceduri disciplinare pe interior, în Ministerul Afacerilor Interne legate de numirea ilegală a unor persoane și din câte am înțeles este implicat și el în acest dosar. Deci, nu cunosc exact, o să mă informez, fiindcă am avut doar câteva ore la dispoziție.”
### Vezi și... ### Gheorghe Cavcaliuc a respins acuzațiile procuraturii că s-ar eschiva de la urmărirea penalăEuropa Liberă: Dar la toate aceste cauze justiția trebuie să dea răspunsuri, ca să fie argumentat din punct de vedere dacă s-a respectat buchea și spiritul legii, ca nu cumva după asta Republica Moldova să rămână iarăși perdantă, pentru că, dacă se ajunge la CEDO, cunoașteți foarte bine că trebuie de achitat prejudicii morale sume destul de mari.
Lilian Carp: „La toate aceste cauze justiția trebuie să dea răspunsuri și, în general, trebuie să construim instituții de drept care să respecte norma juridică, să nu ne trezim că pe lângă faptul că a mai fost furați, nerespectându-se procedura juridică, încă să-i facem mucenici și să iasă cu fața curată și să zică: „V-am spus că n-am furat...” Cu toate că la CEDO am putea fi condamnați pe procedură juridică, și nu pe altceva. Și în aceste condiții, și Comisia juridică va avea foarte mult de lucru împreună cu Ministerul Justiției și cu viitorul ministru al Justiției pentru a crea instituții de drept care să ia decizii corecte, și nu părtinitoare.”
Europa Liberă: Cât de hotărâți sunteți și cât de multă voință politică este ca să fie reformată justiția?
Lilian Carp: „Aceasta este prioritatea numărul 1. Când am mers în campania electorală, am avut două priorități de bază. Prima prioritate – reformarea instituțiilor de drept și asta rămâne prioritatea numărul 1, în caz contrar ne vom bălăci în corupție în continuare, și aici vorbim de marea corupție, și a doua prioritate – combaterea sărăciei. Acestea sunt două priorități mari pe lângă toate celelalte pe care noi trebuie să le reformăm, precum și în domeniul educației, și în alte domenii; să creăm facilități pentru oamenii de afaceri, deoarece dacă n-o să creăm facilități pentru ei, o să ajungem în situația în care n-o să aibă cine face afaceri, iar oamenii de afaceri trebuie protejați, pentru că asta înseamnă locuri de muncă, impozite la buget și bani pentru a putea realiza acele proiecte pe care ni le dorim.”
Europa Liberă: Vă propuneți să îmbunătățiți legislația, s-o armonizați la standardele Uniunii Europene, o să grăbiți și procesul ca să modificați Constituția acolo unde găsiți de cuviință?
Noi am spus că vom modifica și Constituția...
Lilian Carp: „Noi am spus că vom modifica și Constituția...”
Europa Liberă: Dar nu aveți suficiente mandate.
Lilian Carp: „Eu sper că partidele care au declarat că își doresc cu adevărat lupta cu corupția în Republica Moldova și au avut inițiative similare anterior, precum ridicarea imunității deputaților, eu nu cred că Republica Moldova are nevoie de show-uri în parlament de fiecare dată când un deputat încalcă legea. Eu consider că deputații nu trebuie să aibă decât imunitate în ceea ce privește declarațiile, în rest nu trebuie să existe această imunitate, fiindcă de fiecare dată trebuie să vină procurorul în parlament și se încep aceste show-uri prin parlament. Noi considerăm că, dacă ai încălcat, fii binevenit, invitat la procuratură, pentru că procuratura îți trimite citație și tu răspunde pentru ceea ce ai făcut. Asta este cel mai corect, precum și alte proceduri, încălcări, nu este necesar...”
Europa Liberă: Veți insista să modificați Legea Fundamentală, inclusiv ca acei care și-au dobândit averile pe cale nejustificată să fie pedepsiți?
Lilian Carp: „Da, aceasta este a doua lege. Dl Litvinenco deja a declarat că lucrează la două proiecte de legi pentru a fi înregistrare cu privire la modificarea Constituției: 1) ridicarea imunității deputaților și 2) confiscarea averilor printr-o procedură mai simplă în condițiile în care funcționarul nu poate argumenta de unde a luat bani având cheltuieli mai mari decât veniturile, să poată fi confiscate printr-o procedură mai simplă.”
### Vezi și... ### „ În Moldova, infractorii nu sunt obligați să dovedească cum și-au obținut averea”Europa Liberă: Dl Litvinenco e posibilul candidat pentru funcția de ministru al Justiției?
Lilian Carp: „Da, este unul din posibilii candidați la această funcție, o să alegem. Noi astăzi vom discuta mai pe larg. După ce a fost anunțată candidatura la funcția de prim-ministru a dnei Gavriliță, dumneaei va începe să lucreze și în 2-3 zile cred că până luni o să avem garnitura de miniștri.”
Europa Liberă: Eu de ce v-am întrebat dacă aveți certitudinea că ați mai putea găsi câteva mandate ca să modificați Constituția? Pentru că ieri, după ce a fost aleasă conducerea legislativului, unii s-au întrebat cum de au venit voturi din partea Partidului „Șor” pentru susținerea candidaturii dlui Grosu pentru a ajunge speaker și din tabăra socialiștilor deja au și apărut declarații că uitați-vă cine a votat pentru candidatura dlui Grosu.
Lilian Carp: „Socialiștii mai bine s-ar uita în trecutul lor glorios, când au făcut chiar o majoritate, noi nu avem nevoie, noi avem o majoritate în parlament de 63 de mandate. În condițiile în care și socialiștii au votat pentru candidatura dlui Popșoi la funcția de vicespeaker al parlamentului, ce asta înseamnă că suntem... Asta clar că este o aberație sau ceea pe ce încearcă să pedaleze socialiștii. Noi sperăm că socialiștii se vor ține de cuvânt, doar ei au spus anterior că vor vota pentru ca deputații să fie lipsiți de imunitate. Să vedem.”
Europa Liberă: Pe ce mai insistă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, prin vocea lui Igor Dodon am reținut declarația că ei vor apăra securitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Sunt puse în pericol securitatea și neutralitatea?
Securitatea și neutralitatea Republicii Moldova sunt puse în pericol prin prezența unei armate străine...
Lilian Carp: „Securitatea și neutralitatea Republicii Moldova sunt puse în pericol prin prezența unei armate străine pe teritoriul ei. Asta Igor Dodon, dacă vrea să spună, s-o spună până la capăt. La etapa actuală, noi nu avem un război civil, un război pe criterii etnice, nu avem un război pe criterii religioase, noi avem o situație în care hoții din Republica Moldova împreună cu alți hoți care sunt în Transnistria, protejați de alți hoți din alte state din vecinătate, sunt cointeresați ca să existe Transnistria ca o gaură unde pot să-și facă afacerile murdare. Deci, noi nu avem un alt conflict în această zonă, decât interesele pur personale ale unor hoți care încearcă să protejeze situația existentă astăzi în regiunea transnistreană. Atât.”
Europa Liberă: Dar problema transnistreană va deveni una prioritară în agenda actualei guvernări?
Lilian Carp: „Este important ca noi să demonstrăm un model, adică Republica Moldova față de Transnistria legat de ridicarea nivelului de trai și discuții în ceea ce privește pe segmente comune pentru a putea apropia malul stâng și malul drept al Nistrului, pentru a putea convinge într-un viitor apropiat că noi trebuie să mergem doar împreună și situația existentă nu poate să continue la infinit.”
Europa Liberă: Dar acest statut trebuie să-l elaboreze autoritățile Republicii Moldova?
Lilian Carp: „Noi suntem stat unitar conform Constituției, regiunea transnistreană poate avea un statut aproximativ ca cel al regiunii găgăuze, dar este prematur să discutăm despre acest lucru. La etapa actuală, noi trebuie să rezolvăm câteva probleme în ceea ce privește securitatea pe segmentul nistrean și am spus că principala este contrabanda pe tot acest segment și am început de la țigări, spirt, anabolizante ș.a.”
### Vezi și... ### În lipsa unor surse alternative, R. Moldova se poate aștepta la o creștere „exponențială” a prețului la gazele ruseștiEuropa Liberă: Securitatea energetică cum și-o asigură Republica Moldova?
Lilian Carp: „Republica Moldova, în primul rând, trebuie să ducă până la capăt interconectarea gazoductului Iași-Chișinău și lucrul acesta trebuie făcut...”
Europa Liberă: El a devenit funcțional, doar că deocamdată nu curge gaz prin țevile acestui gazoduct.
Lilian Carp: „Pentru că nu a existat voință politică, asta este marea problemă. Și doi: Republica Moldova trebuie să investească în energia verde și să creeze facilități pentru agenții economici care investesc în energia verde. Noi am văzut statisticile din Uniunea Europeană, deja aproape 52% din energia electrică este energie verde și Republica Moldova trebuie să investească și să-i faciliteze pe cei care vor să investească în acest domeniu, dar avem și un plan mai ambițios prin crearea unei stații electrice care trebuie să creeze autonomie în acest sistem energetic din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Adică?
Lilian Carp: „Construcția unei stații noi la Sud, asta a fost inclus și în programul nostru electoral.”
Europa Liberă: Și ce se va întâmpla cu Centrala de la Cuciurgan?
Lilian Carp: „Ea își va continua activitatea, dar pentru noi este important să avem această autonomie și independență, ca să nu mai putem fi șantajați.”
Important să avem această autonomie și independență, ca să nu mai putem fi șantajați...
Europa Liberă: Dar dacă oricum insistați pe ideea că cele două maluri ale Nistrului trebuie să fie reunificate, atunci s-ar putea ca energia să fie consumată de la această centrală?
Lilian Carp: „Noi importăm în mare parte energia electrică. Republica Moldova trebuie să devină independentă pe acest segment.”
Europa Liberă: Relația cu Estul și cu Vestul. În această campanie electorală ați lăsat să se înțeleagă că geopolitica nu-și are rostul, pentru că problemele interne ale societății mai degrabă trebuie să fie prioritare, le-ați adus pe agenda politică și cetățenii așteaptă să livrați rezultate. Dar cum vedeți Dvs. relațiile cu Estul și cu Vestul?
Lilian Carp: „Noi avem o relație foarte bună cu Vestul, prioritatea noastră rămâne integrarea în Uniunea Europeană, deci nu s-au schimbat obiectivele, avem un partener în Uniunea Europeană destul de serios, România, stat membru al Uniunii Europene, ne dorim desigur și cu Estul relații bune. Și cu Ucraina suntem, ați văzut că s-a convenit și construcția unui pod în apropiere de Soroca, de asemenea, ei propun și construcția unei automagistrale care să fie dinspre Kiev spre Chișinău. Bine, noi va trebui partea noastră s-o facem în condițiile când vom ajunge la asta și va fi o problemă prioritară. Cu Rusia noi ne dorim să avem relații pe picior de egalitate, fără ca ea să ne dicteze anumite condiții sau să ne șantajeze cu: „în condițiile în care voi nu faceți asta sau asta, noi nu vom admite ca produsele voastre să ajungă pe piața rusă”, ceea ce nu este corect. Cu certitudine, viitorul ministru de Externe va avea o misiune foarte importantă, în care ambasadorii Republicii Moldova trebuie să înceapă a promova produsele moldovenești pe piețele țărilor în care sunt acreditați, fiindcă în aceste condiții va crește exportul din Republica Moldova, iar creșterea exportului înseamnă și creșterea veniturilor.”
Europa Liberă: Și totuși, în relația moldo-rusă sunt câteva subiecte foarte importante care își așteaptă rezolvarea de mulți ani, inclusiv soarta gastarbeiterilor moldoveni aflați în Federația Rusă. Știți că și acolo se înăspresc condițiile de ședere, mulți dintre ei au fost deportați, mulți dintre ei se află, am înțeles chiar de la cineva, că în închisorile din Federația Rusă, pentru că ar fi încălcat regimul de ședere?
### Vezi și... ### Să fie lumină: cum e distribuită electricitatea în UELilian Carp: „Așa este. Din statisticile pe care le-am citit, făcute de către institutul reglementării economice nu-mi aduc aminte exact cum se numește acest institut care face calculele referitoare la creșterile economice, influența migranților în economia rusă, din câte cunosc, astăzi sunt 136 de mii de cetățeni din Republica Moldova care muncesc în Federația Rusă. Anterior erau aproape 600 de mii, au fost până la 586 de mii, acum sunt 136 de mii, mulți din ei au revenit.”
Europa Liberă: Acestea sunt date oficiale?
Lilian Carp: „Da, sunt date oficiale.”
Europa Liberă: Neoficial totuși ar putea fi mai mulți?
Lilian Carp: „Neoficial ar putea fi în jur de 200 de mii. A crescut numărul de migranți spre Uniunea Europeană. Motivele pot fi diferite, salarii mai atractive, sunt mai multe motive din care lumea își schimbă opțiunea, dar este încă un număr impunător de cetățeni care muncesc în Federația Rusă. De regulă, ei sunt muncitori sezonieri pe 6 luni de zile, la muncă permanentă sunt ceva mai puțini, dar unii dintre ei au probleme și aceste probleme vor trebui rezolvate.”
Europa Liberă: De mulți ani se negociază un acord privind protecția socială, el se negociază, dar nu are finalitate.
Lilian Carp: „Deci, viitorul ministru de Externe va avea foarte mult de lucru atât pe frontul de est, cât și pe cel de vest.”
Europa Liberă: Și piața de desfacere rusă pentru mărfurile moldovenești rămâne încă una importantă?
Lilian Carp: „Da, aproape 11 la sută din produsele moldovenești ajung pe piața rusă.”
Europa Liberă: Cunoaștem, embargourile au făcut să fie redirecționată producția din Republica Moldova spre piața comunitară, dar oricum mai sunt încă foarte mulți agenți economici care își trimit marfa în Federația Rusă.
### Vezi și... ### Reprezentanți ai businessului așteaptă de la noua guvernare stimulente anti-crizăLilian Carp: „Peste 11 la sută, asta este foarte mult, asta nu este puțin și noi ne dorim să păstrăm această piață, din contra, chiar s-o creștem, dar am spus, viitorul ministru de Externe are un rol destul de important și cred că asta va fi una din priorități în care ambasadele nu doar să fie prezente fizic în țările în care ei sunt delegați, dar și să înceapă a se ocupa de promovarea produselor moldovenești.”
Europa Liberă: Dar referitor la reglementarea transnistreană, cheia soluționării acestui conflict se mai află la Moscova, așa cum se afla altădată?
Lilian Carp: „Da, ea se află la Moscova! Atâta timp cât armata rusă se află pe teritoriul transnistrean, ea se află la Moscova.”
Europa Liberă: Și dacă Rusia și-ar retrage armata, atunci mai ușor se rezolvă problema?
Lilian Carp: „Desigur! Rusia, dacă și-ar retrage armata din Transnistria, sigur că comunicarea dintre cele două maluri ar putea duce la rezolvarea acestui conflict.”
Europa Liberă: Dar cum ați anticipa Dvs. un dialog dintre autoritățile Republicii Moldova și administrația de la Tiraspol?
Lilian Carp: „El trebuie să înceapă, fiindcă noi am mai avut din aceștia care spuneau că doar ei pot rezolva problema transnistreană, că sunt proruși, l-am avut și pe Voronin, l-am avut și pe Dodon și am văzut că totul s-a redus doar la depunerea de flori sau uneori înțepături în spațiul public sau unii chiar și-au permis să-l numească „președinte” pe liderul de acolo. Noi ne propunem să avem un dialog exact pentru a apropia aceste două maluri și de a avea proiecte comune, pentru că Republica Moldova nu a alocat în acești 30 de ani nici măcar un leu în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean.”
Noi ne propunem să avem un dialog exact pentru a apropia aceste două maluri și de a avea proiecte comune...
Europa Liberă: Iar pe de altă parte, se consideră că totuși pentru negocieri s-au consumat sume enorme de bani?
Lilian Carp: „Eu vorbesc de apropierea acestor două maluri. Vă dați seama, au trecut 30 de ani, sunt unii care s-au născut în acea parte, cu mentalitate diferită, oameni cu viziuni diferite. Nu sunt foarte mulți, dar mai spun încă o dată, noi nu avem un conflict cu Transnistria, noi avem o situație în care anumite grupuri economice criminale încearcă să păstreze acest statu-quo.”
Europa Liberă: Cât de mult veți fi preocupați de securitatea informațională?
Lilian Carp: „Da, este un domeniu destul de complicat, mai ales cu știrile false, care domină și influențează părerile cetățenilor...”
Europa Liberă: Propagandă, știri false...
Lilian Carp: „Da, eu am început să cercetez chiar în aceste zile împreună cu asistentul meu legea Macron, ea fiind foarte dură, apropo, chiar și în condițiile Franței...”
Europa Liberă: Care se referă la știrile false, da?
Lilian Carp: „Care se referă la știrile false și se referă și la securitatea informațională. Unele lucruri pot fi adaptate la condițiile Republicii Moldova, în schimb s-ar rezolva anumite probleme, cel puțin în ceea ce privește știrile false din campania electorală care duduiau în Franța. Nu în zadar anumite forțe politice de acolo luau un scor de 30-35 la sută, din cauză că s-a mizat pe aceste știri false care au fost aruncate în spațiul public.”
Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. relația putere-opoziție în legislativ?
Lilian Carp: „Noi ne dorim să avem o opoziție care cu adevărat să se implice în ceea ce privește modernizarea Republicii Moldova. Am încercat atunci când ne aflam în opoziție să le spunem că opoziția nu înseamnă numaidecât dușmani, opoziția înseamnă o monitorizare a puterii și să propună soluții în condițiile în care se greșește, toată lumea greșește. Dar când noi încercam să spunem că, uite, aici se greșește, acolo se greșește, luați în calcul, însă la noi se merge după principiul: «я начальник, ты – дурак, ты начальник, я – дурак» (eu sunt șeful, tu ești prost; tu ești șeful, eu sunt prost), ceea ce nu este corect. Noi desigur că vom asculta argumentele care vor fi aduse pentru anumite probleme și le vom lua în calcul. Nimeni nu se naște geniu în lumea asta și probabilitatea de a greși întotdeauna există. Este important ca tu să asculți și să iei în calcul părerile altora, îți iei timp și dacă a venit o părere sau o expertiză mai bună din altă parte, spui mulțumesc și încerci s-o aplici în practică.”
### Vezi și... ### „Reforma morală” ca program de guvernareEuropa Liberă: Și pe final, ce proiecte ar putea să promoveze comisia Dvs. de profil?
Lilian Carp: „Noi avem de reformat mai multe instituții din domeniul de securitate. Ieri am fost numit în această funcție, spre dimineață am început să mă informez, să mă uit la structura tuturor instituțiilor de forță pe care le avem și luni voi avea prima discuție cu consultanții și apoi, după ce va fi ales guvernul, și cu reprezentanții acestor instituții – MAI, CNA – să vedem care sunt reformele necesare a fi împinse foarte repede.”
Europa Liberă: Natalia Gavriliță a fost desemnată de către președinta Maia Sandu candidat pentru funcția de premier. E cunoscută întreaga componență a executivului?
Lilian Carp: „Nu este cunoscută. Noi încă discutăm, pe anumite ministere sunt câte 2-3 persoane, va trebui să decidem care din ele va fi numită.”
Europa Liberă: Dar până la urmă, insistați ca să fie întreaga garnitură constituită din membrii și simpatizanții PAS?
Lilian Carp: „Nu, o bună parte din ei vor fi persoane apolitice. Noi ne dorim ca persoanele care se vor implica în activitatea guvernului să fie, în primul rând, profesioniste, nu are nicio treabă apartenența politică. Asta ar fi o prostie. Noi acum nu ne putem permite luxul să numim doar membri de partid. Pe anumite domenii, noi și în lista electorală nu am avut candidați doar membri de partid, am invitat experți din afara formațiunii.”
Europa Liberă: Și care ar fi proporția executivului, ținând cont de apartenența politică?
Lilian Carp: „Iarăși, noi avem pe anumite domenii câte 2-3 candidaturi, unii dintre ei sunt membri de partid, alții – nu. Într-un viitor apropiat, luni, cel târziu marți, veți cunoaște garnitura de miniștri și atunci o să vedeți și proporția.”
Europa Liberă: Am înțeles că va fi convocată o ședință extraordinară ca să poată fi învestit guvernul. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla joi?
Lilian Carp: „Va decide candidatul când este gata să vină, fiindcă are la dispoziție două săptămâni să prezinte garnitura de miniștri, să prezinte și programul, apoi să meargă prin fracțiuni să discute, după care să ajungă în parlament. Așa este procedural corect.”
Europa Liberă: Și Dvs. când credeți că totuși pot fi livrate primele rezultate, astfel încât să le satisfaceți curiozitatea cetățenilor care așteaptă aceste schimbări?
Lilian Carp: „În câteva luni de zile primele rezultate pe domeniul social au să fie livrate, o să vedeți.”
Europa Liberă: Adică, cel puțin 1 octombrie rămâne a fi data, pentru că ați promis majorarea pensiei până la 2.000 de lei, pensia cea mai mică?
Lilian Carp: „Noi ne propunem anumite reforme în domeniul social să înceapă din luna octombrie.”
### Vezi și... ### Noua putere de la Chișinău mizează pe un nou acord cu FMIEuropa Liberă: Bani sunt?
Lilian Carp: „Bani sunt, dar bani niciodată n-au să ajungă...”
Europa Liberă: Dar în buget cunoașteți situația reală?
Lilian Carp: „Eu știu că sunt anumite probleme, dar totuși au fost oprite anumite cheltuieli nefondate de către guvernul interimar care a fost și situația nu-i atât de complicată cum a fost când a venit guvernul Sandu. Deci, sunt probleme, dar nu sunt atât de complicate cum au fost atunci, dar avem și promisiunea partenerilor externi că ne vor fi alături în rezolvarea problemelor pe care le avem.”
Europa Liberă: Responsabilitățile nu vă sperie?
Lilian Carp: „Păi, dacă ne speriau responsabilitățile, nu făceam politică.”