America și UE au cerut din nou ca toți cei vinovați de asasinarea Annei Politkovskaia să fie aduși în fața justiției

Statele Unite și Uniunea Europeană au marcat 15 ani de la asasinarea proeminentei ziariste de investigație Anna Politkovskaia, reînnoindu-și apelurile ca toți cei responsabili să fie aduși în fața justiției, pe fondul unei represiuni intensificate împotriva mass-mediei independente și a opoziției. Politkovskaia, un critic al președintelui rus Vladimir Putin, ziaristă care a relatat despre corupție la nivel înalt în Rusia și încălcarea drepturilor omului în Cecenia - a fost împușcată în blocul ei de apartamente de ziua lui Putin - 7 octombrie 2006.

### Vezi și... ### 15 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia

Într-un comunicat dat publicității joi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că jurnalista de la Novaya Gazeta a fost ucisă „pentru munca ei curajoasă, care a adus la lumină încălcările drepturilor omului în conflictul din Cecenia și pentru că a dat o voce victimelor”. Blinken a cerut ca toți cei implicați în asasinarea ei să fie „identificați și trași la răspundere” și a spus că „impunitatea continuă pentru cei care au ordonat asasinarea ei, subminează libertatea de exprimare, libertatea presei și drepturile omului pe plan mai general în Rusia”.

### Vezi și... ### 10 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia: cercul vicios al impunității

Tot joi, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Peter Stano, a omagiat-o pe Politkovskaia pentru continuarea activității sale jurnalistice „în ciuda intimidărilor repetate, inclusiv a unei execuții simulate și a unei tentative de otrăvire”. Rusia ar trebui să se asigure că toți cei din spatele asasinării vor fi aduși în fața justiției „printr-un proces judiciar deschis și transparent” și să își respecte obligațiile naționale și internaționale de a „proteja drepturile omului și valorile democratice", a mai spus Stano într-un comunicat.