Amnesty International semnalează creșterea atacurilor împotriva libertății de exprimare în perioada pandemiei

În perioada pandemiei de COVID-19, mai multe țări între care China și Rusia au adoptat „legi restrictive”, care au limitat dreptul la libertatea de exprimare și au redus la tăcere vocile incomode, se spune într-un raport proaspăt difuzat la 19 octombrie Amnesty International.

Organizația cu sediul la Londra spune că atacurile guvernelor împotriva presei combinate cu un „val de dezinformare” în întreaga lume au avut „un impact devastator asupra capacității oamenilor de a accesa informații corecte și în timp util pentru a-i ajuta să facă față crizei globale de sănătate”.

### Vezi și... ### «Wagner» și Apocalipsa presei într-o lume din ce în ce mai golașă

Într-o declarație la lansarea raportului, Rajat Khosla, directorul pentru advocacy și cercetare politică al organizației neguvernamentale pentru drepturile omului, a spus că ținte ale cenzurii și altor atacuri au fost rețelele de socializare online, instituții media, canale de comunicare.

Intitulat „Redus la Tăcere și Dezinformat: Libertatea de Expresie în pericol în perioada COVID-19”, raportul subliniază în calitate de exemplu relevant suprimarea fluxului de informație despre pandemie în China.

Încă la începutul lui decembrie 2019, lucrători din domeniul sănătății și bloggeri din orașul chinez Wuhan, unde a fost detectat pentru prima dată coronavirusul, au încercat să atragă atenția asupra apariției unei infecții încă necunoscute.

În februarie 2020, autoritățile chineze aveau deja în lucru mii de anchete penale împotriva persoanelor care au publicat informații despre focarul de infecție.

În Rusia, legislația existentă împotriva „fake news” a fost extinsă în aprilie 2020 și au fost introduse sancțiuni penale pentru „diseminarea publică a informațiilor știut false”.

### Vezi și... ### 15 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia

Amendamentele au fost prezentate ca parte a răspunsului autorităților la pandemia de COVID-19, dar Amnesty International a sesizat imediat că aceste măsuri vor rămâne în vigoare dincolo de pandemie.

„Este clar că restricționarea libertății de exprimare în legătură cu COVID-19 nu este doar o măsură extraordinară, limitată în timp, pentru a face față unei crize temporare”, a spus Rajat Khosla la prezentarea raportului, afirmând că pandemia a fost un pretext de care unele guverne s-au folosit.

Suprapuse pe restricțiile guvernamentale, campaniile de dezinformare pe social media, care au semănat discordie și neîncredere, au împiedicat oamenii să-și formeze o opinie pe deplin informată despre cum își pot apăra sănătatea, se mai spune în raportul Amnesty International.