K.Simson: UE trebuie să evalueze avantajele și dezavantajele achiziționării în comun a gazelor naturale

Caricatură de Oleksi Kustovski.

Uniunea Europeană trebuie să evalueze avantajele și dezavantajele achiziționării în comun a gazelor naturale, a declarat marți comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, după o reuniune de urgență a miniștrilor energiei comunitari, informează Reuters.

### Vezi și... ### Criza energiei în UE: un răspuns comun imediat și divergențe în abordarea pe termen lung

„Sunt multe aspecte care trebuie avute în vedere: cine va plăti pentru cumpărarea și stocarea gazelor, cum vor fi transportate gazele între diferite regiuni", a mai spus comisarul european, adăugând că achizițiile comune de gaze sunt doar una dintre opțiunile pe care Uniunea Europeană le analizează pentru a-și face sistemul de gaze mai rezistent.

### Vezi și... ### „Moscova prin Gazprom tolera corupția la Moldovagaz” sau cum s-au acumulat datoriile

Comisia Europeană cercetează modul cum e concepută piața europeană de electricitate și adună dovezi legate de comportamentul furnizorilor de gaze, după ce unele state membre au acuzat concernul rus de stat Gazprom că manipulează piața pentru a face să crească prețurile.

### Vezi și... ### Redresarea economiei globale post-pandemie este amenințată de o criză energetică

Săptămâna trecută, executivul european a prezentat un set de măsuri temporaremenite să reducă impactul creșterii excepționale a prețurilor la energie la nivel mondial. Între aceste măsuri se numără sprijinul de urgență acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri de taxe și impozite.