Ministerul Sănătății , împreună cu Compania Nașională de Asigurări în Medicină și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale au anunțat modificarea reglementărilor, astfel încât lista medicamentelor esențiale nu va mai ține pacienții în condiții de tratament valabil cu un deceniu în urmă, compensarea medicamentelor nu va mai fi doar un fel de metaforă, iar procedura de înregistrare a medicamentelor va redeveni adecvată, pentru ca preparatele de ultimă oră, de exemplu, să poată fi regăsite în Republica Moldova. Un interviu cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco:
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Așadar, doamnă ministru, aflăm într-un târziu că, în contradicție cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății ca Lista medicamentelor esențiale să se actualizeze o dată la doi ani, în Republica Moldova aceasta a fost actualizată ultima dată în 2011, deci un deceniu în urmă. Explicați-ne simplu, ca pentru un pacient, ce înseamnă asta? Ce reiese din această situație?
Ala Nemerenco: „Lista medicamentelor esențiale este o listă pe care fiecare țară trebuie să și-o ajusteze o dată la doi ani, în medie, astfel ca în ea să fie introduse absolut toate inovațiile, ca pacienții să aibă acces la diferite scheme noi de tratament, deoarece medicina și știința înaintează foarte rapid, cu descoperiri noi, cu scheme noi de tratament. Și atunci când o țară cumva rămâne în urmă de toate aceste inovații, ei având în listă medicamente care, de exemplu, erau noi și viabile în anul 2011, ele acum nu se mai folosesc nicăieri în lume, medicina, spuneam, înaintează cu pași rapizi, descoperiri noi, cunoștințe noi de la lună la lună, de la an la an.
În lista nostră erau medicamente pe care nu le mai utilizează nimeni în lume
În lista noastră de medicamente n-o să pot da exemple, fiindcă ar trebui să fac trimitere la un anumit medicament și nu vreau să aduc un prejudiciu unei oarecare companii, erau medicamente pe care nu le mai utilizează absolut nimeni în lume. Totodată, în această listă nu se regăseau medicamente noi, și nu mă refer la medicamente descoperite cumva anul trecut, dar deja cu o experiență de a fi aplicate de zeci de ani. Și de ce este importantă această listă pentru țară?
[Lista] este, de fapt, manualul de bază al sistemului de sănătate.
Deoarece aceasta este, de fapt, manualul de bază al sistemului de sănătate, din care ministerul și alte instituții importante în stat, autorități își formează politicile de sănătate pe viitor. Deci, doar în baza acestei liste se fac solicitările, cererile de achiziții, atât pentru achiziția medicamentelor pentru tratamente în spital, cât și pentru achiziția medicamentelor când este vorba de programele naționale pe care le gestionează Ministerul Sănătății cu finanțare de la bugetul de stat. De asemenea, din această listă reies toate medicamentele care sunt utilizate pentru lista medicamentelor compensate și, la fel, Formularul terapeutic național este bazat pe această listă.”
Europa Liberă: Dvs. aveți o explicație de ce pe parcursul a ditamai deceniu nu s-a actualizat această listă în Republica Moldova?
Ala Nemerenco: „Sunt mai mulți factori care au influențat acest lucru, unii care au depins de minister, alții care nu au depins, dar există și factori de interese, fiindcă atunci când un medicament rămâne mult timp într-o listă, vă dați seama, aflându-se permanent în aceste solicitări pentru achiziții, pentru medicamente compensate, ce înseamnă un medicament compensat?
Un medicament compensat se vide la sigur
Un medicament compensat înseamnă la sigur, 100% că va fi vândut. Deci, el este acoperit din sursele Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală și, atunci când noi am făcut actualizarea acestei liste, o parte din medicamente nu se vor mai regăsi în această listă. Astfel, neregăsindu-se în această listă esențială, nu vor mai putea participa nici la licitații, nici în lista medicamentelor compensate. De aceea se și recomandă țării ca permanent să actualizeze această listă. Deci, există inclusiv interese economice, pentru că vânzarea unui anumit produs pe piața Republicii Moldova depindea de aflarea acestui medicament în această listă. Nu aș putea să spun sau să neg că au existat și aceste interese.
Din 2011 până în prezent s-au schimbat nu mai știu câți, o duzină de miniștri...
Plus la asta, din 2011 până în prezent s-au schimbat nu mai știu câți, o duzină de miniștri, probabil cineva a și început să lucreze asupra listei, a plecat, a venit altul și tot așa, ministerul a avut în această perioadă, de asemenea, unificări cu protecția socială, au fost miniștri care au venit din domeniul protecției sociale, care nu au cunoscut foarte bine acest aspect.
Da, există foarte mulți factori, eu vreau să subliniez faptul că noi am început să lucrăm încă în 2019 și pregăteam pentru sfârșitul lunii noiembrie aprobarea tuturor acestor documente. Ne-a părut atunci foarte rău, că ar fi fost actualizată și lista, și alte politici care țineau de medicament ar fi venit și am fi apropiat medicamentul de cetățeni încă din 2019, dar noi acum, imediat ce am venit la minister, am format o echipă și am muncit, fiindcă s-a muncit foarte mult aici, la acest aspect, pentru că nu este simplu doar să culegi niște medicamente de undeva, dintr-o listă și să le aplici aici.
Your browser doesn’t support HTML5
A fost o analiză a fiecărui medicament, a schemelor de tratament utilizate, protocoalelor, standardelor, recomandării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), experienței țărilor din jur, listelor lor etc. Deci, e un volum de lucru extraordinar de mare.”
Europa Liberă: Lista medicamentelor esențiale actualizată, iată acum, în sfârșit, dar faptul că atâta vreme a rămas neschimbată n-a fost, trebuie să înțelegem, chiar un beneficiu pentru pacient, nu?
Ala Nemerenco: „Corect. Și, mai mult decât atât, noi am introdus acum în listă mai multe medicamente biologice, de exemplu, analogii de insulină. Ei nu se aflau în această listă, pe când trebuiau utilizați deja în tratament demult. Au apărut medicamente totalmente noi, care au la bază molecule inovative, ca de exemplu, diferite medicamente care sunt utilizate în tratamentul diabetului zaharat, dar în formă orală, deci, hipoglicemiante noi.
De asemenea, pentru diferite maladii cronice au apărut medicamente care pot fi utilizate și aduc un efect terapeutic mult mai rapid, iar în maladiile oncologice aceasta era foarte necesar.
Tratamentul maladiilor oncologice era rămas în urmă cu zeci de ani.
În Republica Moldova, tratamentul maladiilor oncologice era rămas în urmă cu zeci de ani, noi nu puteam utiliza în procurările și în achizițiile noastre medicamente de ultimă generație care în tratamentul cancerului sunt terapii țintite, când ne referim la anumite forme de cancer sau când ne referim la maladiile autoimune. Vreau să vă dau un simplu exemplu: poate ne gândim că în tratamentul stomatologic nu este nevoie de medicamente, toți privesc la acesta doar prin extragerea dinților sau aplicarea unor plombițe, dar este nevoie de tratament și în stomatologie. Și pentru prima dată, este, de fapt, o premieră când în listă s-au regăsit trei poziții de preparate stomatologice. Deci, avem inclusiv introdusă, implementată pentru medicamentele din familia antibioticelor, avem alese antibioticele astfel ca să întrunească clasificarea Organizației Mondiale a Sănătății, care vorbește despre acces, precauție și rezervă. Sunt niște termeni foarte medicali, deci, asta este noutatea.
De asemenea, nu au existat absolut deloc medicamente propuse pentru tratamentul paliativ, când vorbim de îngrijirile paliative, inclusiv a pacienților oncologici terminali, deci au apărut medicamente și scheme noi de tratament pentru aceste categorii de pacienți. Medicii care aplică scheme noi sunt la curent cu tot ce se întâmplă în lume, dar nu au putut aplica aici, în Republica Moldova, și acum probabil vor fi cei mai fericiți.”
Europa Liberă: Înțelegem, doamnă ministru, că în continuare această listă actualizată permanent va sta la baza oricăror achiziții de medicamente, oricărui program de tratament, vreo șansă însă, vreo posibilitate să se ocolească acest mecanism, cum se mai întâmplă pe la fața locului?
Ala Nemerenco: „Nu, nu există! Doar rea-voința ar putea să influențeze, dar achizițiile de medicamente în Republica Moldova se organizează centralizat, prin Centrul de Achiziții Publice în Sănătate, toate medicamentele care sunt comandate pentru achiziții pentru tratamentul diferitelor boli, inclusiv sunt colectate de la instituțiile medicale, dar, totodată, sunt coordonate.
Lista medicamentelor esențiale nu poate fi „ocolită”
În special, atunci când vorbim de procurările pentru tratamentul diferitelor maladii în cadrul programelor naționale sunt coordonate cu specialiștii de frunte ai Ministerului Sănătății, iar când spun despre aceste comisii specializate, mă refer nu la angajații Ministerului Sănătății, dar la acele comisii care sunt pe fiecare domeniu separat – gastrologie, cardiologie, chirurgie –, din care fac parte profesori, de fapt, persoanele de frunte ale domeniilor, care sunt cele mai informate.
Totodată, este ministerul pentru ca să asigure acest control, este Agenția Medicamentului. Deci, noi avem suficiente resurse și atunci când este bunăvoința tuturor actorilor din sistem, eu cred că lucrurile trebuie și sunt obligate să meargă în fâșia corectă, iar peste doi ani ministerul să-și îndeplinească obligațiunea de bază și să actualizeze lista pe care o aprobăm acum.”
Europa Liberă: Să vorbim acum despre compensarea medicamentelor, doamnă ministru. Din 1 noiembrie, în concordanță cu modificările operate, compensarea medicamentelor din fondurile de asigurări va fi pe bune, nu doar declarativ, cum ați spus chiar Dvs. Ce trebuie să înțelegem, că n-a fost chiar pe bune până acum? Puteți deschide parantezele aici un pic?
Ala Nemerenco: „Deci, cel mai important atunci când pacientul beneficiază de un medicament compensat, pe care i-l prescrie medicul de familie și-l acoperă resursele din Fondul asigurărilor medicale și este plătit, de fapt, de către contribuții, fiindcă acolo se acumulează contribuțiile tuturor celor care participă în aceste asigurări, cel mai important este ca el să simtă cumva că acest medicament într-adevăr este compensat pe bune.
Un medicament compensat „pe bune”
De exemplu, dacă un medicament, să presupunem, costă plus/minus 100 de lei în rețelele farmaceutice din țară, atunci când compensăm acest medicament, normal este că dacă cerem o coplată de la pacient, această coplată ar trebui să fie un procent mai mic, dar nu partea leului. Deci, dacă costă 100 de lei, pacientul va plăti cu bucurie 20 de lei, știind că Fondul de asigurări i-a acoperit ceilalți 80 de lei. Dacă se întâmplă viceversa, oamenii nu înțeleg ce fel de compensare este aceasta, fiindcă este una, așa, mai mult declarativă.
### Vezi și... ### Domeniul medicamentelor din R. Moldova va fi reformatPână acum era o metodologie de calcul destul de complicată care, de fapt, folosea două mici metodologii, care erau destul de complicate inclusiv pentru farmacii ca să ducă evidența acestor medicamente și noi acum am introdus un singur plafon de compensare, se va lua doar suma fixă de compensare în locul celor două care, de fapt, complicau lucrurile, dar nu acopereau cu adevărat costurile. Astfel, farmaciile vor câștiga probabil în timp de două ori mai mult, fiindcă va fi mai ușor de gestionat acest sistem, dar cel mai important este că va câștiga pacientul.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În ce mod, doamnă Nemerenco, pacientul fiind, de fapt, dintotdeauna mai puțin în câștig?
Ala Nemerenco: „Vreau să vin doar cu câteva exemple, evident, din motive lesne de înțeles, nu pot să fac trimitere la denumirile comerciale ale medicamentelor, ca să nu le fac publicitate, dar sunt niște medicamente care sunt utilizate practic în 80% de cazuri în prescrierea medicamentelor pentru pacienții cardiologici, indiferent care ar fi patologia, are o hipertensiune sau mai este asociată și cu alte probleme cardiologice, deci acest medicament despre care vorbesc se prescria extraordinar de des în practica atât a medicilor de familie, cât și a cardiologilor.
### Vezi și... ### Ce drepturi au deținătorii poliței medicale obligatorii?Și vreau să vă spun că dacă înainte coplata pacientului în cazul de față era 42 de lei, acum el va plăti 11 lei și 35 de bani. Deci, este ceva foarte simțitor. Pentru alte medicamente, de exemplu, dacă coplata la farmacie era 10 lei și bănuți, acum vor plăti doar 3 lei, dacă era 15 lei, vor plăti 4 lei. Iată care este diferența.”
Europa Liberă: Cum să înțelegem că se va întâmpla? Totuși, banii sunt bani, dacă pacientul va plăti mai puțin, cineva ar putea pierde, nu?
Ala Nemerenco: „Nu, nu pierde absolut nimeni. Noi utilizăm exact aceiași bani, această modalitate, fiindcă în principiu erau compensate medicamentele care nu erau utilizate atât de frecvent. Noi am făcut o amplă analiză pe parcursul a aproape 3 luni de zile, deci, noi nu am cerut absolut nimic suplimentar din buget, am modificat doar pe interior și în linii generale ne descurcăm cu aceiași bani, am schimbat doar pozițiile de medicamente.
La momentul de față, de exemplu, din 655 de denumiri comerciale vom ajunge ca să oferim gratuit de la 266 de poziții până la 406. Mai mult ca atât, pentru medicamentele care erau mai ieftine acum, în formula nouă, pacientul nu va plăti absolut nimic la farmacie. Pentru cele care erau ieftine nici nu avea sens ca pacientul să vină și să plătească 3, 5 sau 10 lei.
Cele mai mari reduceri la medicamentele utilizate în cel mai frecvente maladii.
Anume că această modificare pe interior aduce beneficiu pacientului, este pur și simplu o utilizare mai eficientă a fondurilor de asigurări, care vin să acopere medicamentele esențiale pentru pacienți.
Și cele mai mari reduceri, de fapt, vor atinge medicamentele care sunt utilizate în cel mai frecvent întâlnite maladii.
Aici mă refer la maladiile cardiovasculare, osteoporoză, astm bronșic, boli pulmonare ș.a.m.d. Noi nu am solicitat bugete suplimentare, nu am majorat bugetul anual, noi dacă am făcut mișcări spre majorarea sumei de compensare, am utilizat acei bani care au rămas, să spunem așa, în stoc, neacoperind unele medicamente pe perioada acelor 9 luni de până acum.”
Europa Liberă: Ne puteți spune, poate în urma unor calcule, cum se va răsfrânge această schimbare asupra buzunarului celui care beneficiază de medicamente compensate?
[Lista medicamentelor] total gratuite crește cu 30%.
Ala Nemerenco: „Per general, estimările noastre au arătat că plata per total achitată de cetățeni pentru medicamente se va reduce, în medie, cu 40 la sută per lista noastră totală de medicamente, iar numărul medicamentelor care în urma acestor calcule, conform noii metodologii, vor cădea din lista celor care erau oferite cu o coplată din partea pacienților și vor trece în lista celor total gratuite crește cu 30%.
Blitzkrieg: războiul fulger cu prețul medicamentelor
Asta este, de fapt, cea mai importantă realizare pe care am putut s-o îndeplinim atât de rapid, în câteva luni, ca pacientul să simtă prin buzunarul lui o reformă care vine să-i ușureze viața din punct de vedere financiar, deoarece accesul la medicamente este extraordinar de redus prin faptul că medicamentele în Republica Moldova sunt scumpe.
Ceea ce vreau să subliniez, aceasta este doar una, o mică măsură pe care noi am putut s-o operăm, reieșind din acele bugete pe care le avem acum în Fondul de asigurări medicale. În momentul de față, noi avem câteva grupuri de lucru, inclusiv la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care lucrează la modificarea formării și metodologiei formării prețurilor la medicamente în Republica Moldova, aici mă refer la medicamentele care se vând în farmacii, vor fi alte schimbări cu care vom veni mai târziu.
Acestea eu le numesc blitzkrieg, ceea ce am putut realiza noi foarte repede din acei bani pe care îi aveam deja aprobați pentru bugetul din 2021 și pe care am mers cu modificări, astfel ca pacientul să simtă această schimbare.”
Europa Liberă: Înainte de a simți, doamnă ministru, pacientul va trebui să înțeleagă. Va fi pe înțelesul pacienților ce, cum și cu cât se compensează? Cine îl va informa?
Ala Nemerenco: „Desigur, pacienții vor afla din mass-media, nouă ne va fi mai greu să ajungem cu explicații, dar pacientul imediat va înțelege la ghișeul farmaciei, atunci când data trecută pentru același medicament pe care el îl urmează de ani de zile, deoarece este un pacient cu probleme cronice și ei sunt dependenți de aceste medicamente zilnic, deci, după 1 noiembrie, când va merge să-și primească acel medicament compensat din farmacie, el se va trezi că nu va trebui să achite absolut nimic sau va achita o co-plată pe care o va introduce el în casa farmaciei de 3-4 ori mai mică decât cea pe care a achitat-o până la 1 noiembrie.
Cu farmaciștii Compania de Asigurări acum realizează instruiri, astfel ca ei să înțeleagă noua metodologie și s-o pună în aplicare când calculează costul, iar medicii de familie sunt informați prin rețeaua noastră internă a sistemului de sănătate, inclusiv ei au primit deja ordinul semnat de către ministru și directorul Companiei de Asigurări, astfel că ei urmează doar să-și coordoneze acțiunile conform ordinului și medicii de familie vor prescrie aceste rețete în continuare, doar vor cunoaște care sunt schimbările din 1 noiembrie.
Probabil pe parcursul lunii noiembrie oamenii vor afla despre aceste lucruri din diferite surse, mai departe lucrurile vor merge mult mai simplu. Această metodologie va fi păstrată și pentru anul viitor și noi planificăm pentru anul viitor, acum când formăm proiectul bugetului Fondului de asigurări pentru anul viitor, noi vom veni cu mai multe schimbări.
Deci, suntem mai flexibili și atunci când formăm un buget nou deja vom veni și cu o listă nouă de medicamente, astfel din 1 ianuarie se vor regăsi multe alte medicamente noi în lista medicamentelor compensate, inclusiv care vor veni din această listă esențială despre care am vorbit anterior, aprobată de OMS.
Am solicitat majorarea esențială a sumelor pentru medicamentele compensate.
De asemenea, am solicitat în acest proiect majorarea esențială a sumelor pentru medicamentele compensate, deoarece este foarte important ca cetățenii să simtă că, într-adevăr, contribuie în acest sistem și acești bani cu care ei au contribuit în fiecare lună să se întoarcă prin intermediul serviciilor medicale și medicamentele, și consumabilele de care au nevoie înapoi la ei și noi vom avea mai multe premiere prin care anul viitor vom veni chiar cu consumabile, cu reactive pentru pacienți, teste glicemice, pe care le vor putea ridica sub formă de compensație absolut gratuit în orice farmacie din țară și multe, multe alte chestii vom introduce încetișor, astfel ca oamenii să simtă că, într-adevăr, această contribuție ei o fac și în beneficiul lor, nu doar varsă undeva acești bani și rămân nemulțumiți, pentru că nu înțeleg care este beneficiul lor până la urmă atunci când au nevoie de a-și rezolva problemele de sănătate.”
Europa Liberă: Să vorbim, doamnă ministru, acum despre alt aspect al, cum îi spuneți Dvs., blitzkrieg-ului ministerului în această privință – modificarea procedurii de înregistrare a medicamentelor. Spuneați într-o postare pe rețele că, din cauza intereselor obscure și corupției, pe parcursul unor ani numărul medicamentelor înregistrare în Nomenclatorul de stat al medicamentelor s-a înjumătățit aproape, în special din contul celor europene, moderne, împinse practic fiind în afară de pe piață, astfel încât accesul la pastila salvatoare trebuie să vină de la rudele de peste hotare sau de la prieteni. Pe scurt, ce leac s-a găsit pentru procedura defectuoasă, cum înțelegem, bolnavă de înregistrare a medicamentelor?
Ala Nemerenco: „De fapt, procedura de înregistrare a medicamentelor este o procedură care a influențat cel mai mult interesele obscure din sistem, deoarece fiecare agenție a medicamentelor în fiecare țară are niște reguli foarte clare pentru înregistrarea unui medicament, astfel își păstrează cumva piața medicamentului sigură, astfel ca în țară să ajungă medicamente care sunt controlate, au trecut toate verificările calității, siguranței medicamentelor și să aducem la pacient un medicament în care avem încredere și-l putem recomanda pentru tratament sistemului nostru de sănătate.
Corupția din sectorul medicamentelor
Majoritatea medicamentelor erau introduse în țară prin proceduri de urgență,
În 2019, când am venit la minister, am descoperit atunci că marea majoritate a medicamentelor erau introduse în țară prin proceduri foarte simple, așa-numite de urgență, deoarece nu exista o clarificare ce înseamnă o procedură de urgență, astfel evitându-se acea procedură complicată în care Agenția Medicamentului solicită un dosar de la cel care dorește să aducă medicamente pe piața Republicii Moldova și este o procedură, într-adevăr, mai complicată în cerințele acestui dosar. Majoritatea medicamentelor veneau pe piața Republicii Moldova prin diferite proceduri neautorizate, fiindcă prima procedură, despre care vorbesc cu dosar, este o procedură autorizată, care trece prin mai multe etape, la sfârșit o comisie de specialiști decide dacă acest medicament este înregistrat și este permis pe piața noastră.
Deoarece nu era foarte clar atunci cine vine, cum vine, cine poate să ocolească acea procedură standard, care este destul de lungă și durează luni întregi, adesea acolo era vorba și de șpagă, era vorba de interese.
Între 2015 - 2021, numărul medicamentelor înregistrate s-a înjumătățit
Companiile serioase, foarte mari, pentru care piața Republicii Moldova nu prezenta interes din punct de vedere comercial, întrucât ele produc pentru întreaga lume medicamente originale, încet-încet și-au retras absolut toate reprezentanțele lor din Republica Moldova și au plecat cu tot cu medicamente. De ce? Pentru că ei nu doreau să se implice în toate aceste scheme, iar ca să treacă aceste proceduri complicate pentru ei nu era niciun interes, astfel ne-am pomenit că, dacă în 2015 aveam 6.072 de denumiri de medicamente înregistrate pe piața națională, anul acesta am ajuns numai cu 3.979, aproape de două ori mai puțin, pe care le avem înregistrate în nomenclator.
Astfel, noi am venit acum cu o mică operație, aș spune eu, cosmetică doar, fiindcă vor urma și altele care țin deja de inițiativele inclusiv legislative care vor veni din partea Agenției Medicamentului. Deci, noi am introdus o claritate vizavi de faptul cine poate să aibă dreptul la o excepție atunci când nu trece prin această procedură de depunere a dosarului și am introdus 3 proceduri.
Aceasta este procedura condiționată care se oferă unui medicament doar pentru perioada unui an pentru medicamente necesare în situații de urgență, inclusiv dacă ne referim, de exemplu, la situația noastră pandemică, vaccinurile sau alte medicamente pentru tratamentul COVID-ului sau oricare altă maladie cu care s-ar putea să ajungem într-o situație cu impact epidemiologic destul de mare, care are importanță majoră pentru sănătatea publică.
Și aici am spus foarte clar că evaluarea dosarelor Agenția Medicamentului o va efectua în timp de 10 zile lucrătoare. Aici este vorba de medicamente, vaccinuri care sunt strict necesare pentru situații de criză.
Noi nu avem capacitatea să efectuăm mai multe verificări și controale decât le-a efectuat EMA...
Doi: am propus, de asemenea, o procedură accelerată atunci când noi recunoaștem unilateral pentru produsele deja autorizate pe piața europeană de către renumita, recunoscuta Agenție Europeană a Medicamentului (EMA) sau o altă agenție americană (FDA), dar inclusiv și alte țări care au agenții ale medicamentului, care sunt considerate ca autorități cu sisteme regulatorii foarte riguroase, cum ar fi Canada, Japonia, Elveția, Australia, Marea Britanie, că dosarele, de asemenea, vor fi evaluate în 10 zile lucrătoare. De ce? Pentru că Agenția Medicamentului din Republica Moldova a obținut în multe cazuri acces la dosare ale medicamentelor care sunt depuse și autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, iar noi în Republica Moldova nu avem capacitatea să efectuăm mai multe verificări și controale a calității medicamentului decât le-a efectuat această EMA, agenție europeană. Astfel, în 10 zile noi putem trece acest dosar prin comisiile Agenției Medicamentului, ca să le aprobăm pe piața Republicii Moldova.
EMA și OMS : un rol cheia în nomenclatorul de medicamente
În acest mod, pentru companii renumite care nu sunt astăzi în Republica Moldova, iar noi ne dorim să aducem un oarecare medicament, de exemplu, care este utilizat în tratamentul cancerului, avem nevoie să efectuăm aceste procurări prin achiziții, dar nu putem realiza achizițiile dacă medicamentul nu se află în Nomenclatorul nostru național, cadrul legal nu ne permite acest lucru.
Noi putem introduce în nomenclator doar prin această procedură accelerată de recunoaștere unilaterală aceste medicamente, astfel ca pacienții noștri să poată beneficia de ele, inclusiv sunt boli rare, pentru care avem nevoie de cantități foarte mici și nimeni nu va avea o reprezentanță a companiei în Republica Moldova și va fi interesat să depună un dosar ca să aducă 10 ambalaje în Republica Moldova. Iată această procedură ne permite să autorizăm acest medicament pe piața Republicii Moldova, astfel ca să-l aducem mai aproape de pacienți.
Iar a treia procedură este una colaborativă pentru care micșorăm termenul de evaluare a dosarelor până la 45 de zile pentru toate medicamentele care sunt precalificate de OMS. Deci, noi prin aceste proceduri, în primul rând, omorâm puțin din birocrația noastră și, în al doilea rând, spunem foarte clar care sunt excepțiile atunci când noi încălcăm procedura obișnuită de înregistrare a medicamentelor prin depunerea regulatorie a dosarelor, cu toate documentele pe care le solicită Agenția Medicamentului.
De asemenea, avem o mică remarcă în acest ordin, în care spunem că, atunci când certificatul de înregistrare a unui medicament a expirat, prelungim perioada de depunere a unui dosar nou. Deci, ne referim la procedura obișnuită, birocratică, care este lungă, am prelungit procedura de la 6 luni la 12 luni, deoarece acum, în perioada pandemiei, am observat că foarte multe companii nu au depus dosarele din cauză că au fost influențate de mobilitatea micșorată pe perioada pandemiei, circulației ș.a.m.d., astfel le-a expirat acest termen și medicamentele de care avem mare necesitate pe piața națională pentru procurări, pentru a le asigura prezența în spitale, ele au dispărut de pe piața noastră. Astfel, noi am prelungit pentru toți acești agenți acest termen, ca ei să aibă posibilitatea să depună un dosar nou pentru prelungirea termenului.
Această măsură iarăși vine pentru ca să aducem cât mai multe medicamente bune, de calitate, din spațiul european și al altor țări, inclusiv de pe alte continente să aducem aceste medicamente în schemele noastre de tratament atât în spitale, cât și în farmaciile noastre, inclusiv gratuite, compensate, contra cost mai aproape de cetățeni, astfel ca să avem efectele terapeutice așteptate.”
Europa Liberă: Per general, putem vorbi de o ieftinire a medicamentelor?
Per general nu putem vorbi de ieftinire.
Ala Nemerenco: „La momentul de față, per general nu putem vorbi de ieftinire. Aceste proceduri nu au atins formarea prețului în farmacii, la formarea prețului noi lucrăm acum și va fi deja următoarea etapă pe care o vom anunța imediat ce vom avea rezultate. Deci, aceste 3 proceduri au ieftinit medicamentul compensat cu foarte mult, l-au făcut mai accesibil pentru pacienții care beneficiază de rețete compensate, au schimbat calitatea medicamentelor și lista medicamentelor per general în Republica Moldova și permit să avem mai multe medicamente de calitate înregistrate oficial, legal în Nomenclatorul nostru național, pentru ca ulterior ele să se regăsească în toate procedurile noastre de achiziție, de asigurare a spitalelor și alte proceduri.
Aceasta nu a atins prețul, dar vreau să promit cetățenilor că lucrăm intens inclusiv la aceste proceduri și vom veni în curând cu alte noutăți bune în ceea ce ține de politica medicamentului.”
Europa Liberă: Și pe final, doamnă ministru, sunt prin aceste schimbări rănite, bănuiesc, interesele multora. Simțiți vreo rezistență din partea celora care vor avea de pierdut imagine, în cel mai bun caz, interese și profituri în alte cazuri? Ar putea fi vorba de vreo formă de sabotare, iată, în legătură cu ceea ce intenționați să faceți?
Ala Nemerenco: „Nu cred. După ce am aprobat aceste ordine, cred că pot să existe doar nemulțumiri, dar eu nu le-am auzit și nu mi-au fost transmise. De asemenea, la minister echipa noastră a lucrat ușor asupra acestor documente, deocamdată nu a fost nimic și eu cred că toți acești oameni o să-și schimbe viziunile, o să găsească alte medicamente care sunt necesare și pe care să le aducă în țară. Nu s-a întâmplat absolut nimic grav, interesele s-au terminat și probabil că multora le este foarte clar. Aceste regulamente devin obligatorii, deci, cei care le vor încălca vor avea treabă cu legea deja.”