Linkuri accesibilitate

Domeniul medicamentelor din R. Moldova va fi reformat


Imagine generică
Imagine generică

Domeniul medicamentelor din R. Moldova va fi reformat. „Trebuie să elaborăm trei legi noi: cu referire la accesul la medicamente, la aprobarea prețurilor – mecanismele de compensare și la serviciile publice în sănătate”, a declarat Zinaida Bezverhni, secretar de stat în ministerul Sănătății, pentru agenția IPN.

Ea adăugat că „problema cu medicamentele vizează două aspecte: lipsa lor fizică și accesibilitatea celor care sunt. În 2013 aveam peste 7 000 de medicamente înregistrate, acum avem 3 500, dintre care oficial sunt înregistrate 2 000. Statul, vrând să scadă prețul la medicamente, a reglementat piața într-atât, încât i-a întors pe producătorii de medicamente de la înregistrarea acestora în Republica Moldova”.

Scopul Ministerului Sănătății este acum să-i atragă înapoi pe producătorii de medicamentelor de calitate și inofensive, ca să revină pe piață și să să-și înregistreze preparatele.


Un alt aspect ține de ceea ce acoperă Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Statul mărește considerabil, în fiecare, an bugetul CNAM. „La anul, bugetul pentru compensarea medicamentelor va fi de circa 1 miliard de lei. O mare parte din acești bani nu este folosită pentru că medicii nu prescriu medicamente pe rețete. Formula de compensare care a funcționat până acum este ineficientă, de aceea de la 1 noiembrie vom îmbunătăți formula după care vor fi compensate preparatele”, a mai spus Zinaida Bezverhni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG