Tanya Hartman: provocările de securitate sunt comune pentru NATO și R.Moldova

Fie că e vorba de actori statali sau non-statali, de dezinformare, amenințări cibernetice din partea unor grupări criminale, pandemia COVID-19 și altele, provocările de securitate pentru NATO și Republica Moldova sunt comune. Aceste provocări continuă să evolueze și să sporească, a declarat Tanya Hartman, șefa Diviziei Parteneriatului Estic al Departamentului Relații Politice și Politică de Securitate a NATO, la conferința „Perspective pentru parteneriat și securitatea prin cooperare în agenda NATO 2030”, organizată de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO în parteneriat cu Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova.

### Vezi și... ### Cum caută europenii să-i scoată pe scandinavi din neutralitatea lor militară

„Problemele pe care le vedem când vine vorba de ordinea mondială bazată pe reguli vizează țări care folosesc forța pentru a-și realiza obiectivele de politică externă, folosesc presiuni economice, dezinformarea pentru a submina securitatea țărilor noastre, a organizației noastre, pacea și securitatea pe care noi am încercat să le consolidăm pe parcursul ultimilor 40 de ani și mai mult”, a spus oficialitatea NATO, citată de IPN.

### Vezi și... ### «Tinker, Tailor, Soldier, Spy»: NATO văzut dinspre Moscova

„Cheia contracarării provocărilor este reziliența, suveranitatea puternică a fiecărui stat membru și capabilități de apărare – instituții puternice”, a mai spus doamna Hartman. „Reformele sunt o provocare, ele sunt necesare, pentru că NATO continuă să evolueze, noi continuăm să ne reformăm, ca și aliații NATO – indiferent de cât de tânără, experimentată este națiunea, cât de mare sau mică este. Noi continuăm să ne reformăm în fiecare zi. Avem programe ambițioase de reformă, atât ca țări membre, cât și ca Alianță, la fel ca și partenerii noștri”, a mai spus Hartman.

### Vezi și... ### Neutru sau vinovat? NATO între Serbia și Kosovo

Prezent la conferință, ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anušauskasc, a menționat că NATO nu se limitează la securitatea din perimetrul său. „NATO are o rețea foarte mare de parteneriate în toată lumea. Conceptul strategiei NATO spune că parteneriatele oferă contribuții valoroase succesului sarcinilor fundamentale ale NATO. Relația cu partenerii se bazează pe reciprocitate, beneficii și respect mutual”.

### Vezi și... ### Wagner în Bamako: Africa, NATO și mercenarii ruși

Cu referire la regiunea Europei de Est, în speță la spațiul post-sovietic, Arvydas Anušauskasc a menționat că „Lituania își dorește o politică mai ambițioasă a Parteneriatului Estic. Cooperarea cu partenerii estici a avut și are un loc special în agenda noastră politică”. Oficialitatea lituaniană a adăugat că țara sa este gata să ofere sprijin pentru antrenarea personalului militar al Republicii Moldova, așa cum a făcut în Georgia și Ucraina.

### Vezi și... ### NATO și prețul eșecului: cât a costat lupta împotriva islamului radical

În prezent NATO are parteneriate cu circa 40 de state ale lumii de pe toate continentele. Alături de Republica Moldova, state partenere ale NATO sunt Japonia, Australia, Columbia și altele. Prima țară parteneră NATO de pe continentul african este Ghana.