Mai multe regiuni ale Europei continuă să se confrunte cu un nou val de infectări  și decese cauzate de coronavirus

Kosovo, 5 noiembrie 2021

Mai multe regiuni ale Europei continuă să se confrunte cu un nou val de infectări și decese cauzate de coronavirus, pe fondul reticenței față de vaccinare a oamenilor – determinată de neîncrederea în autorități, dar și de campaniile de dezinformare de pe rețelele sociale.

Situația rămâne deosebit de gravă în Europa de Est, unde Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că Rusia, Ucraina și România se confruntă cu o iarnă grea, care ar putea duce la creșterea numărului de decese la nivel continental cu jumătate de milion până în luna februarie.

### Vezi și... ### O veste bună de la producătorii de medicamente, pe fondul gravei situații din Europa de Est

Pe 4 noiembrie, OMS a declarat că cazurile de COVID-19 în Europa au crescut cu peste 50% în ultimele patru săptămâni, în ciuda aprovizionării cu vaccinuri. În Rusia, una dintre cele mai afectate țări din lume, numărul zilnic de decese cauzate de COVID-19 a scăzut joi la 1.192, dar pandemia continuă să facă ravagii, situația agravându-se în 10 regiuni în cursul acestei săptămâni.

### Vezi și... ### Rata de vaccinare anti-Covid mult prea lentă pentru a controla pandemia

Grupul de lucru guvernamental pentru coronavirus a raportat vineri în Rusia 40.735 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, a treia zi consecutiv când noile infecții au depășit 40.000, în ciuda suspendării activității la nivel național în această săptămână.

În total, în Rusia au fost înregistrate peste 8,7 milioane de cazuri de Covid-19, la o populație de 146 de milioane de locuitori. Numărul oficial al deceselor cauzate de COVID-19 din Rusia se ridică la 244.447 , cel mai mare din Europa și al patrulea cel mai mare din lume.