Linkuri accesibilitate

Noutățile pandemiei: veste bună de la producătorii de medicamente, pe fondul gravei situații din Europa de Est


Mai multe regiuni ale Europei sunt afectate de un val tot mai mare al pandemiei de COVID-19, pe fondul reticenței față de vaccinare determinată de neîncrederea în autorități și de campaniile de dezinformare pe rețelele de socializare.

Situația este deosebit de gravă în Europa de Est. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că poate urma o iarnă extrem de grea pentru țări ca Rusia, Ucraina și membra Uniunii Europene, România.

La 4 noiembrie, OMS a spus că numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut în Europa cu peste 50% în ultimele patru săptămâni, în ciuda faptului că vaccinurile sunt pe larg disponibile.

Rusia, una dintre cele mai afectate țări din lume, a raportat la 5 noiembrie încă 1 200 de decese cauzate de COVID-19, această cifră zilnică a deceselor rămânând aproape neschimbată în ultimele câteva zile. Situația pandemică s-a agravat în 10 regiuni în cursul acestei săptămâni.

Bilanțul oficial al deceselor cauzate de COVID-19 în Rusia de la începutul pandemiei se ridică la 244 447, cel mai mare număr din Europa și al patrulea cel mai mare din lume, după Statele Unite, Brazilia și India. Se crede că numărul real al celor răpuși de coronavirus în Rusia este mult mai mare.

De șase zile, în Rusia, este interzis mersul la serviciu iar această „perioadă nelucrătoare” poate fi prelungită în regiunile afectate cel mai grav. Rata de vaccinare în țara cu o populație de 146 de milioane este de 40%.

România, având a doua cea mai scăzută rată de imunizare din Uniunea Europeană, de aproximativ 37% din populația sa adultă, a depășit pragul de 50 de mii de morți cauzate de coronavirus. Autoritățile care au înăsprit restricțiile au că de luni, când se încheie vacanța de toamnă, se vor relua lecțiile cu prezență fizică doar în școlile unde rata de vaccinare printre angajați este mai mare de 60%.

Deși numărul vaccinărilor a crescut în ultimele săptămâni, în România, pe fondul fricii de infectare, scepticismul indus de campaniile de dezinformare pe rețelele de socializare rămâne ridicat.

În Croația, autoritățile au declarat că vor limita întrunirile publice și vor extinde utilizarea permiselor de COVID-19 pentru a reduce creșterea cazurilor de infectare, după ce numărul de cazuri noi a atins la 5 noiembrie recordul zilnic de 7 000.

În Slovenia vecină, guvernul examinează noi măsuri, după o avalanșă de cazuri de infectare care a pus presiune pe sistemul spitalicesc.

Celor care caută alternative la vaccinuri, producătorul american de medicamente Pfizer le-a adus o știre bună pe 5 noiembrie, anunțând că pastila sa pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 a arătat rezultate foarte bune în timpul unui studiu clinic.

Medicamentul numit Paxlovid ar coborî cu aproape 90% riscul de spitalizare sau deces în rândul pacienților adulți cu predispoziție pentru o formă severă a bolii.

Rezultatele par mai bune decât cele demonstrate de o altă pastilă, Molnupiravir, a companiei Merck, care ar reduce la jumătate probabilitatea morții sau spitalizării pentru bolnavii de COVID-19 cu risc de a face forme grave.

În ambele cazuri însă, companiile producătoare ale medicamentelor mai trebuie să prezinte date complete ale studiilor clinice.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG