Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei COVID-19

Aeroportul din Chișinău, 21 octombrie 2021.

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei, iar multe țări iau în considerare noi restricții dure.

În Austria, nevaccinații vor mai putea merge de luni numai la locul de muncă – cu test negativ – la medic și în alte deplasări „vitale”, într-un efort de mărire a ratei de vaccinare, aflată în prezent sub media UE.

### Vezi și... ### Epidemiologii de la Tiraspol spun că numărul de îmbolnăviri de Covid-19 este în creștere în regiune

Germania se pregăteşte pentru o reîntoarcere în masă la telemuncă, în încercarea de a stăvili un nou val al pandemiei de coronavirus, au anunțat televziunile publice ARD și ZDF. O decizie ar urma să fie luată în această săptămână, când s-ar putea introduce, la nivel național, și obligativitatea certificatului Covid la locul de muncă.

Landul Bavaria, din sud-estul țării, unul din cele mai afectate de noul val, va introduce și noi restricții la granițele cu Cehia și Austria.

Olanda, de asemenea, introduce un „lockdown” temporar: Printre măsurile decise se numără închiderea barurilor, restaurantelor şi magazinelor esenţiale la ora 20:00, iar a celor neesenţiale la ora 18:00. Manifestaţiile sunt interzise şi stadioanele vor fi închise publicului. Şcolile rămân totuşi deschise. Rămâne obligatoriu certificatul verde (vaccinare, test negativ sau trecerea prin boală) pentru accesul în restaurante, baruri, cinematografe, hoteluri, în general peste tot în spaţiile închise.

În mai multe țări europene au avut loc la weekend noi proteste împotriva restricțiilor pandemice.

Agenția ANSA a relatat că 4.000 de oameni s-au adunat la Arcul Păcii de la Milano ca să protesteze împotriva restricțiilor – inclusiv a obligativității „certificatului verde” de vaccinare.

În orașul Leeuwarden, din nordul Olandei, oamenii au protestat împotriva unei noi dispoziții care obligă barurile și restaurantele să închidă cel mai târziu la 8 seara.

Rusia a înregistrat un nou record de decese provocate într-o singură zi de COVID-19.

Grupul de lucru național rusesc pentru coronavirusul de tip nou a anunțat la 14 noiembrie că 1.241 de oameni au murit în 24 de ore – cu doi mai mulți decât la precedentul record din 10 noiembrie.

Grupul de lucru a spus că au fost înregistrate totodată 39.256 de noi cazuri de infectare, aducând totalul rusesc la peste 9 milioane. Grupul a raportat de asemenea o cifră totală de decese de peste 254.000, de departe cel mai ridicat bilanț fatal din Europa.

Rusia a impus o închidere de o săptămână a întreprinderilor la începutul lui noiembrie, ca să reducă numărul infectărilor. Creșterea rapidă a cazurilor a fost pusă pe seama ratei mici de vaccinare și a ezitării de impunere a unor restricții.

Mai puțin de 40% din cei aproape 146 de milioane de locuitori ai Rusiei s-au vaccinat complet, deși țara a avut prima din lume vaccin anti-COVID, cu luni de zile înaintea restului lumii.