Statele Unite ar putea bloca posibilitatea Teheranului de a obține venituri

Uzina nucleară de la Bushehr din Iran, imagine de arhivă

În timp ce Iranul și principalele puteri mondiale înceară să revigoreze acordul nuclear din 2015 în tratativele începute la Viena, Statele Unite avertizează că ar putea lua „măsuri suplimentare” pentru a bloca capacitatea Teheranului de a obține venituri, dacă diplomația în chestiunea programului nuclear iranian eșuează.

„Având în vedere actualele progrese ale programului nuclear iranian [președintele Joe Biden] a cerut echipei sale să fie pregătită în eventualitatea că diplomația eșuează și trebuie să ne întoarcem spre alte opțiuni”, a declarat în 9 decembrie purtătoarre de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki. „Dacă diplomația nu revine pe făgaș curând și programul nuclear al Iranului este accelerat, nu vom avea altă soluție decât să luăm măsuri suplimentare pentru a impune noi restricții sectoarelor iraniene aducătoare de venituri”, aspus Psaki.

### Vezi și... ### Programul nuclear iranian, primul domeniu în care Israelul și Emiratele Arabe cooperează oficial

O a șaptea rundă de negocieri a început săptămâna trecută între statele semnatare care au rămas în trataul nuclear - Iran, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China - după o pauză de de cinci luni cauzată de venirea la putere la Teheran a unui nou guvern conservator. Statele Unite s-au retras din tratatul nuclear iranian în 2018, în timpul administrației Trump, iar administrația lui Joe Bdien a semnalat că ar dori ca America să reintre în tratat.

Diplomații europeni au cerut Iranului să revină cu „propuneri realiste”, după ce delegația iraniană a făcut mai multe solicitări săptămâna trecută pe care negociatorii americani și europeni le-au respins.