În spatele perdelei de fum a minciunilor de la Kremlin pândește concentrarea de forțe armate

Răspândirea dezinformării pro-Kremlin încearcă să ascundă adevărata amploare și intențiile din spatele consolidării militare a Rusiei în apropierea Ucrainei.

Your browser doesn’t support HTML5

Minciunile de la Kremlin și concentrarea de forțe armate rusești

În ultimele două luni, numeroase instituții de presă credibile au raportat că Rusia a desfășurat aproximativ 90,000 de soldați dotați cu echipamente militare în apropierea graniței sale cu Ucraina, făcând referire atât la surse oficiale guvernamentale cât și la principalele medii de informare.

Astfel de mișcări de trupe nu sînt noi; cu toții s-ar putea încă să ne amintim o concentrare similară de forțe din aprilie anul trecut, care acum pare că a fost un fel de repetiție generală pentru desfășurarea în curs. Cu toate acestea, de data asta, atât discursul oficial, cât și discuțiile belicoase purtate de instituțiile pro-Kremlin fac ca situația să fie mult mai îngrijorătoare atât din perspectivă ucraineană, cât și din aceea occidentală.

### Vezi și... ### Cine-i de vină?

Să nu crezi niciodată nimic până când nu este negat de instituțiile pro-Kremlin

În ciuda dovezilor copleșitoare și disponibile public din surse credibile, instituțiile pro-Kremlin au negat existența oricăror masări de trupe și au continuat să răspândească dezinformări despre motivele pur defensive ale acestor concentrări de forțe și despre provocările NATO.

Dar dacă ar exista vreo concentrare de trupe, în viziunea deformată a instituțiilor pro-Kremlin ea s-ar datora unei iminente agresiuni din partea unei Ucraine dominată de neo-naziști, care, potrivit unei distorsiuni pro-Kremlin, au fost instruiți de țări occidentale. Mai mult, nu e vorba doar de Ucraina, ci potrivit liniilor de dezinformare bine exersate, există întotdeauna și mâna ascunsă a Statelor Unite și a NATO, și agresiunea și motivele lor sinistre din spatele evenimentelor.

Vechile scenarii de dezinformare ale instituțiilor pro-Kremlin despre o presupusă trădare în privința extinderii NATO, Rusia fiind victima așa-zisului discurs antirus și Rusia e înconjurată de forțe ostile, au fost șterse de praf și puse din nou la lucru, ca justificare pentru desfășurările militare rusești și posibil pentru mai mult.

### Vezi și... ### EUvsDisinfo: Kremlinul face o ofertă pe care UE nu o poate refuza

Obiceiurile proaste mor greu

Discuțiile despre „sferele de influență” și „suveranitatea limitată a națiunilor” ca să poată decide în mod liber asupra viitorului și destinului lor, sînt încă un indicator al eșecului Kremlinului și al incapacității sale de a vedea istoria așa cum a fost cu adevărat, pentru a trage concluziile necesare și a încerca să nu repete vechile greșeli.

O reevaluare a faptelor greșite din trecut ar putea începe, de exemplu, prin reafirmarea de către Kremlin a angajamentului Rusiei de a „respecta independența, suveranitatea și granițele existente ale Ucrainei” și promisiunea de a se „abține de la a amenințarea cu sau chiar folosirea forței” împotriva Ucrainei, așa cum prevede Memorandumul de la Budapesta asupra asigurărilor de securitate.

Alte piese notabile de dezinformare:

Există o campanie de propagandă menită să infecteze întrega lume cu Omicron – Nu, nu există nici un fel de „elită globală” sinistră care să decidă soarta populațiilor. Aceasta este o conspirație paranoică.

Articol preluat de pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu.