Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a depus plângere la CEDO

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, cea mai celebră victimă a „curățirii” judiciarului de către președinta Maia Sandu și guvernarea PAS, a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează ProTV.

### Vezi și... ### S-a prelungit eliberarea provizorie sub control judiciar a PG Alexandr Stoianoglo

Victor Munteanu, avocatul lui Stoianoglo, a spus că plângerea se referă la plasarea procurorului general în arest la domiciliu, în mod abuziv, în opinia sa. „Orice limitare de libertate trebuie să fie bazată pe o bănuială rezonabilă”, a spus avocatul, exprimându-și încrederea că R. Moldova va fi condamantă de CEDO în acest caz.

### Vezi și... ### Curtea Supremă a confirmat cercetarea penală a PG suspendat, Alexandr Stoianoglo

Stoianoglo a fost suspendat în baza unei legi speciale, aprobată de majoritatea parlamentară pro-prezidențială, fiind învinuit apoi de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, depășirea atribuțiilor etc. Procurorul general a fost reținut în octombrie, prin proceduri pe care el și aliații lui le-au calificat drept exagerate. Pe 9 decembrie a fost eliberat din arest la domiciliu. În prezent este cercetat în regim de „eliberare provizorie sub regim judiciar”. Stoianoglo respinge toate învinuirile și a declarat că ar fi victima „răzbunării” Maiei Sandu.

Reforma legislativă care a permis suspendarea lui Stoianoglo a fost criticată de Comisia de la Veneția într-un aviz publicat la 13 decembrie, în care se spune că schimbările legislative „nu ar trebui să urmărească înlocuirea anumitor deținători de funcții sub pretextul unei reforme instituționale”.