Rusia: în zeci de orașe s-a protestat împotriva războiului din Ucraina| Mii de persoane reținute

Moscova, 6 martie 2022

Mii de persoane au fost arestate duminică, 6 martie, la Moscova, Sankt Petersburg și în cel puțin alte 60 de localități din Rusia, pentru că au participat la proteste împotriva războiului lansat de președintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Grupul de monitorizare a protestelor OVD-Info (un proiect mass-media rus independent pentru drepturile omului, care vizează combaterea persecuției politice) estimează numărul celor reținuți la cel puțin 5.000, iar proteste similare ar fi avut loc în aproape 70 de localități.

Oficial, potrivit Ministerul rus de Interne, la Moscova au fost reținuți peste 2.300 de participanți la proteste, dar grupul OVD-Info estimează că numărul ar putea fi mai mare. Tot potrivit datelor oficiale, la Sankt Petersburg au fost reținute în jur de 750 de persoane, cifre care dau o imagine destul de clară a amplorii protestelor.

„Se strânge șurubul tot mai tare, putem vorbi acum de o cenzură militară. Au fost proteste destul de mari, chiar și în orașele din Siberia, unde am văzut rar atât de multe arestări”, a declarat duminică Maria Kuznețova, purtătoarea de cuvânt a OVD-Info, pentru Reuters prin telefon de la Tbilisi.

Potrivit OVD-Info, peste o mie de persoane au fost reținute la protestele din Siberia și din estul îndepărtat al Rusiei.

Your browser doesn’t support HTML5

Proteste anti-război în zeci de orașe din Rusia: Mii de oameni arestați

La Moscova și Sankt Petersburg, miile de manifestanți au scandat „Nu războiului!” și „Să-ți fie rușine!”, potrivit videoclipurilor postate pe rețelele sociale de activiștii opoziției.

Ministerul de Interne din Rusia avertizase de sâmbătă că orice încercare de a organiza proteste neautorizate va fi împiedicată, iar organizatorii vor fi trași la răspundere

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri o lege care introduce pedepse grele cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei de către Rusia.

BBC, posturile publice de televiziune germane dar și cele din Franța sunt printre organizațiile media care imediat au încetat să mai relateze din Rusia – două zile mai tîrziu, Radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL) a făcut același lucru.

Proteste au avut loc duminică, 6 martie, și într-o serie de orașe ucrainene, unde mii de oameni au ieșit pe străzile bombardate pentru a cere retragerea imediată a trupelor rusești.

Manifestațiile de solidaritate cu Ucraina, aflată sub atacul Rusiei, au continuat și în multe mari orașe europene la sfârșitul săptămânii trecute.

La Bruxelles, aproximativ 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, au ieşit în stradă, fluturând steaguri ucrainene.

La Toulouse, în sud-vestul Franţei, un oraş înfrăţit cu Kievul, manifestanţii au mărşăluit în spatele unui mare banner galben şi albastru, ţinând în mâini portrete ale preşedintelui rus colorate în roşu şi proclamând „Opriţi-l pe Putin, criminalul”. În nordul Franţei, aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat în sprijinul Ucrainei în faţa memorialului păcii din Caen.

Manifestații de solidaritate cu Ucraina au avut loc și în capitala Cehiei Praga, câteva zile la rând, la începutul lunii martie.

### Vezi și... ### Inima Pragăi în galben și albastru

În Spania, au avut loc manifestaţii la Madrid, Barcelona şi în alte oraşe pentru a cere încetarea invaziei ruseşti în Ucraina. Numeroase steaguri albastre şi galbene au fluturat în Barcelona, unde aproximativ 800 de persoane, potrivit autorităţilor, s-au adunat cu pancarte pe care scria ”Închideţi cerul, nu ochii!”, „NATO, protejaţi cerul Ucrainei!” sau „Opriţi-l pe Putin, opriţi războiul!”.

În capitala Serbiei – aliat tradițional al Rusiei lui Putin în Balacani - sute de persoane s-au adunat duminică pentru a-şi exprima sprijinul pentru Ucraina, la două zile după o demonstraţie de susţinere a preşedintelui rus Vladimir Putin şi a invaziei Rusiei în Ucraina.

De asemenea, aproximativ 100 de persoane au demonstrat duminică la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, pentru a-şi exprima sprijinul pentru Ucraina.

Şi sâmbătă, mii de manifestanţi au ieşit deja în stradă în multe oraşe, precum Paris, New York, Roma, Zurich și Munchen (Bavaria), pentru a spune „stop” războiului şi a protesta împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

### Vezi și... ### Invazia rusă în Ucraina, ziua 12 | A treia rundă de negocieri, bombardamente la Harkov și Nikolaev