Rubla continuă să se devalorizeze| Banca Centrală a Rusiei limitează drastic cumpărarea de valută

Imagine generică.

Rubla rusească a continuat miercuri să se devalorizeze după ce tranzacționarea monedei rusești a fost reluată la Bursa din Moscova. În efortul de a opri declinul monedei, Banca Centrală a emis un ordin prin care limitează și mai mult accesul la dolari americani.

Banca Centrală a Rusiei a declarat miercuri că proprietarii de conturi în valută străină în băncile rusești vor avea voie să retragă doar până la 10.000 USD în dolari (indiferent de moneda din cont). Restul trebuie scos în ruble.

Pot fi deschise noi conturi în valută, dar va fi permisă numai retragerea de numerar în ruble.

Ordinul este valabil până pe 9 septembrie, a precizat Banca Centrală. Până atunci, nici băncile nu pot vinde valută străină rușilor.

Măsurile par menite să limiteze capacitatea cetățenilor ruși de a-și converti rublele în dolari sau alte valute, întrucât Banca Centrală încearcă să susțină moneda națională, care își pierde rapid puterea de cumpărare.

### Vezi și... ### Presa străină despre cum «factorul religios e unul din principalele cauze ale războiului din Ucraina»

Rubla a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul american în acest an, ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Între altele au fost înghețate activele Băncii Centreale a Rusiei din Statele Unite, ceea ce va face și mai dificilă rusținerea rublei.

Tranzacțiile cu valută la Bursa din Moscova fuseseră oprite vinerea trecută. De atunci, Statele Unite și Marea Britanie au impus un embargo pe importul de petrol rusesc, în timp ce Uniunea Europeană a elaborat un plan ca să-și reducă până în 2030 dependența de gazul rusesc, ceea ce făcut agenția internațională de ratinf Fitch Ratings să avertizeze că în curând Rusia ar putea înceta să-și răscumpere obligațiunile emise pentru finanțarea datoriei suverane. Datoria suverană este o datorie emisă sau garantată de un emițător suveran (în general un stat sau o bancă națională.

„Intensificarea în continuare a sancțiunilor și propunerile care ar putea limita comerțul cu energie sporesc probabilitatea unui răspuns politic din partea Rusiei, care să includă cel puțin neplata selectivă a unor obligațiuni suverane”, a spus Fitch Ratings marți.

Rubla s-a tranzacționat miercuri la 117 ruble pentru dolarul american în Rusia, după ce vinerea trecută se închise la 105 ruble pentru dolarul american. Pe piețele internaționale, unde rubla este tranzacționată puțin, moneda rusă era cotată la aproximativ 139 de ruble pentru un dolar american.

Tranzacționarea acțiunilor pe bursa de la Moscova este încă oprită, a mai anunțat Banca Centrală. Ultima tranzacție a fost pe 25 februarie, o zi după lansarea invaziei rusești în Ucraina.

### Vezi și... ### Invazia rusă în Ucraina, ziua 15 | Întâlnirea Lavrov-Kuleba s-a încheiat „fără niciun progres”