Ungaria: Victorie clară a lui Orban pentru un al patrulea mandat consecutiv

Viktor Orbán la petrecerea FIDESZ după victoria din alegerile de duminică, Budapesta, 3 aprilie 2022.

Premierul naționalist al Ungariei Viktor Orbán a câștigat un al patrulea mandat consecutiv în alegerile generale de duminică, 3 aprilie 2022. Partidul său conservator–naționalist Fidesz este creditat cu 53,1% din voturi.

Alianța celor șase partide de opoziție, care pentru prima dată duminică au prezentat un contracandidat unic în persoana lui Peter Marki-Zay, a câștigat numai 35% din votul popular.

Comisia Electorală Centrală a declarat că Fidesz va avea 135 de locuri, o majoritate de două treimi în noul parlament, față de numai 56 de mandate pentru alianța partidelor de opoziție.

### Vezi și... ### Presa cu botniță: despre mașinăria propagandei lui Viktor Orbán

Peste 200 de observatori internaționali au monitorizat alegerile din Ungaria, împreună cu mii de voluntari din partea partidelor.

Prezența la vot a fost de peste 68%, foarte aproape de numărul record înregistrat la ultimele alegeri din 2018.

Proclamându-și victoria duminică seară, premierul Viktor Orbán a atacat din nou „birocrația de la Bruxelles”, dar și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-i „adversari”.

„Nu am avut niciodată atât de mulți adversari. Birocratii de la Bruxelles... mass-media internațională și președintele ucrainean”, a spus Orbán.

Zelenski îl criticase direct pe Orbán – cunoscut pentru relațiile sale strânse din trecut cu Kremlinul – pentru faptul că nu a permis transferul de arme către Ucraina prin Ungaria.

Sâmbătă, în ajunul votului din Ungaria, Zelenski îl decria pe liderul maghiar ca fiind rupt de restul Europei, care s-a unit pentru a-l condamna pe Putin, pentru a sprijini sancțiunile împotriva Rusiei și a trimite ajutoare, inclusiv arme, Ucrainei.

„Este practic singurul din Europa care îl sprijină în mod deschis pe Putin”, a spus Zelenski.

### Vezi și... ### „Face o treabă excelentă”: fostul președinte Trump în sprijinul premierului ungar Orban

Orbán nu a încercat până acum să blocheze sancțiunile internaționale impuse Rusiei după ce a invadat Ucraina, dar a semnalat că nu este dispus să ia în considerare sistarea, sau fie numai reducerea livrărilor de petrol și gaze rusești.

După începerea războiului din Ucraina, pe 24 februarie, Orbán și-a reorganizat însă campania electorală pentru a poziționa Fidesz drept partidul „păcii”. Totodată a promis că Ungaria va rămâne în afara acestui conflict care „nu are nimic de-a face” cu interesele acestei țări.

Poziția lui Orbán față de războiul din Ucraina a lăsat Ungaria relativ izolată printre aliații occidentali, dar s-a dovedit populară în rândul alegătorilor, în special în rândul celor din zonele rurale, remarcă publicația Politico.eu.

Unii analiști politici speculau că după o victorie, Orbán ar putea adopta o poziție mai pro-occidentală.

Daniel Hegedus, analist maghiar la German Marshall Fund, este mai sceptic: „S-ar putea realinia la câteva poziții occidentale, dar în esență ce-și dorește e o revenire la relații normale cu Rusia, mai ales când vine vorba de cooperarea energetică sau comercială”.

În opinia premierului Orbán, „victoria sa uriașă” este și o victorie a modelului său de democrație „iliberală”.

„Întreaga lume a văzut în această seară la Budapesta că politica creștin-democrată, politica civică conservatoare și politica patriotică au câștigat. Îi spunem Europei că acesta nu este trecutul, acesta este viitorul, viitorul nostru european comun”, a spus duminică seară Viktor Orbán.

### Vezi și... ### „Bona Fidesz”: eurodeputatul maghiar și „partuza lockdown” din Bruxelles

Concomitent cu alegerile parlamentare, duminică a avut loc și un referendum privind comunitatea LGBTQ cu întrebări referitoare la educația sexuală din școli și accesul minorilor la informații privind tranziția de la un sex la altul.

Participarea a fost sub nivelul necesar pentru valiare de 50%. Circa 20% din participanți și-au distrus buletine, parte a unei inițiative a opoziției de a sabota referendumul pe care l-a condamnat drept homofobic.

Dar din voturile valabil exprimate, peste 92% au sprijini poziția restrictivă a guvernului.

Alegerile generale de duminică s-au remarcat și prin performanță surprinzătoare a partidul radical de dreapta „Casa Noastră”, care pare să fi strâns mai mult de 6% din voturi, depășind pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentat în parlament.