Maia Sandu: R.Moldova și Ucraina își vor întări colaborarea pentru aderarea la UE

Președinții Maia Sandu și Volodimir Zelenski la Kiev, 21 ianuarie 2021.

În așteptarea statului de țări candidate la aderare: discuție Sandu – Zelenki despre adâncirea cooperării

Într-un mesaj postat pe Twitter, președinta Maia Sandu a informat că R. Moldova și Ucraina se angajează să-și consolideze cooperarea în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană.

„Am avut o discuție telefonică bună cu președintele ucrainean Zelenski înainte de importanta întâlnire a Consiliului European. Am discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova și Ucraina. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în Uniunea Europeană”, a scris președinta Sandu pe Twitter.

### Vezi și... ### Dan Alexe: „Ne putem aștepta ca R.Moldova să primească oficial statutul de candidat la UE”

La summit-ul UE de la Bruxelles, care are loc joi și vineri, se așteaptă ca liderii de state și guverne să acorde Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate la aderare, cu anumite condiții.

Georgia, care a depus cererea de aderare odată cu Moldova, pe 3 martie, trebuie mai întâi să îndeplinească o serie de condiții, convenite cu Comisia Europeană, înainte de a primi acest statut. Este într-o situație similară cu Bosnia–Herțegovina, despre care însă președinta Comisiei Ursula von der Leyen declara că teoretic este mai înaintată decât Ucraina (sau R. Moldova) pentru că odată îndeplinite condițiile, va putea începe direct negocierile de aderare.

Prin extensie, s-ar putea ca Georgia să fie în aceeași situație, dar cum preciza tot von de Leyen, viteza procesului de aderare depinde „de voința țărilor candidate”.

### Vezi și... ### Parlamentul European cere acordarea statutului de candidați Ucrainei și Moldovei