Moldovagaz va plăti mai mult în iulie pentru gazul rusesc

În luna iulie, Moldovagaz va plăti 980 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, cu 100 de dolari mai mult decât în iunie.

Anunțul a fost făcut de către directorul Moldovagaz pe Telegram. Vadim Ceban a precizat că este vorba de calcule preliminare, dar nu a spus dacă întreprinderea va cere majorarea tarifului pentru consumatorii finali, așa cum a făcut-o la sfârșitul lui mai.

De la 1 iunie 2022, consumatorii plătesc 18 lei și 61 de bani pentru un metru cub de gaze, cu 23% mai mult decât în luna precedentă.

Cum se calculează prețul gazelor cumpărate de la ruși

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie-1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie-1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.