Scumpiri bulversante în această vară, dar va fi mai greu în sezonul rece al anului pentru că facturile la gaze ar putea fi și mai mari, a declarat Europei Libere, Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup, care admite că va urma un val de scumpiri în lanț.
Adrian Lupușor: „Va continua procesul de creștere a prețurilor, deoarece vor crește costurile de producere și aceastea vor genere efecte de runda a doua și totodată, tarifele mari vor lovi în familiile cu venituri mici. Evident că acest impact va fi simțit în perioada rece a anului. Cel mai probabil, tariful la gazele naturale va rămâne mare sau chiar va crește si mai mult. Va fi o povară grea pentru familiile sărace.”
Expertul economic Alexandru Fală e și el de părere că un tarif mai mare la gazele naturale va genera scumpiri în lanț la majoritatea produselor și serviciilor.
Alexandru Fală: „Majorarea prețului la gaz va duce la creșterea tarifelor și la alte utilități, cum ar fi energia electrică, produsă pe gaz, cum ar fi agentul termic. Dar va afecta și acele industrii care utilizează gazul, sunt unele sectoare care folosesc gazul în volume mari. Evident că acest lucru pe final va duce la consolidarea acestei tendențe de creștere a prețurilor. Cele mai stresante scumpiri însă abia urmează și ele vor genera reacții în lanț.”
Jurnalistul de la Mold-street şi expertul în energetică, Ion Preaşcă a declarat EL că majorarea tarifului ca urmare a creșterii prețurilor de achiziție de la Gazprom era inevitabil.
Ion Preaşcă: „Pentru livrările de gaze trebuie să plăteşti Gazpromului. Dacă nu achiți, gigantul rus poate închide robinetul. Nu există o altă soluție decât ajustarea tarifelor. Da, Guvernul a subvenționat în perioada rece a anului, a cheltuit câteva miliarde de lei. Cred că din toamnă Executivul va reveni la această practică de subvenționare a consumatorilor finali. Pentru că sunt şanse mici ca tarifele să scadă. O soluție ar fi, căutarea alternativelor, dar perioada de tranziție durează mai mult timp.“
Directorul ANRE, Eugen Carpov a explicat Europei Libere că tariful stabilit este calculat la un preț mediu de achiziție a gazului de aproape 700 de dolari la mia de metri cubi dar poate fi majorat din nou dacă pierderile suferite de Moldovagaz sunt de peste 3%.
Eugen Carpov: „Dacă vor depăși 3%, atunci asta aduce compania în incapacitate de plată a gazelor care trebuie aduse pentru consumul intern, dacă este depășit acest nivel de 3%, atunci compania este în drept și, de fapt, este obligată să vină la ANRE cu calcule, să prezinte dovezi, care reprezintă atât prețul gazului procurat, cursul valutar, dacă există devieri și costurile pe care le suportă compania pe perioada respectivă. Datoriile se acumulează pentru că formula actuală de stabilire a prețului de procurare a gazului natural generează prețuri diferite de la o lună la alta. Deci, noi avem prețuri care în fiecare lună diferă, dacă Moldovagaz procură gazul din Federația Rusă la un preț de 1.000 de dolari, iar în tarif este inclus prețul de 620, evident că Moldovagaz, chiar dacă toți cetățenii și toate companiile achită 100% facturile pentru gaz, Moldovagaz nu poate să colecteze sumele necesare pentru a achita gazul care este mult mai scump decât costul stabilit în tarif.”