„Fără hijab!” În Iran se extind protestele anti-regim

IRAN-PROTEST-WOMEN-RIGHTS

În Iran au continuat pentru a 17-a zi consecutiv protestele contra conducerii islamiste de la Teheran care au începutdin cauza decesului unei tinere în arestul poliției.Mahsa Amini, de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie după fusese arestată poliția de moravuri pentru că ar fi fost îmbrăcată indecent.Prietenii și rudele ei susțin că ar fi murit din cauza bătăilor poliției. Poliția pretinde că a încetat din cauza unui infarct.

Demonstrațiile de protest declanșate de moartea tinerei, în care zeci de oameni au fost uciși și alți peste 2.000 arestați, s-au transformat într-o amplă mișcare de contestare a regimului iranian fundamentalist, corupt și incapabil să țină pe linia de plutire economia țării cu o populație de 84 de milioane de locuitori.

Pe 4 octombrie, universitățile și liceele din Iran s-au alăturat protestelor. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat manifestații la Teheran, Karaj, Shiraz și Isfahan, protestatarii strigând între altele „Moarte dictatorului!”.

### Vezi și... ### Iranul acuză oficialii britanici că încearcă să provoace noi tulburări în țară

În timp ce protestele provocate de moartea tinerei au luat amploare în stradă, președintele Ebrahim Raisi a făcut în Parlamentul de la Teheran un apel la unitate, admițând în discursul său că în Iran există „slăbiciuni și neajunsuri”. El a adăugat prioritatea regimului în acest moment este să reducă „problemele oamenilor”, iar pentru asta e „nevoie de cooperare și unitate”.

Raisi a reluat însă linia oficială susținută de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei, anume că Statele Unite și Israelul ar fi incitat protestele.

Președintele a mai spus că vinovate ar fi și grupările kurde de opoziție din nord-vestul țării, care operează de-a lungul graniței cu Irakul în regiunea natală a lui Mahsa Amini.

Gărzile revoluționare islamice din Iran au bombardat din nou pe 4 octombrie trei baze ale milițiilor kurde din regiunea semi-autonomă kurdă a Irakului cu drone și tiruri de artilerie, a informat agenția de presă semi-oficială Tasnim.

A fost cel mai recent atac într-o serie care în septembrie a ucis deja cel puțin nouă persoane.

Amploarea protestelor din Iran e greu de estimat, pentru că guvernul iranian blochează accesul la rețelele sociale și la internet. Sunt însă cele mai lungi proteste care au avut loc în această țară de mai mult de zece ani.

Martori oculari au relatat despre manifestații spontane și despre acte personale de sfidare: protestatari care scandează lozinci de pe acoperișuri, tinere care-și taie părul, sau ard voalul islamic impus de stat.

Iran

Se mai relatează că la Saghez, orașul natal al tinerei Mahsa Amini, din provincia Kurdistan, profesorii sunt în grevă, iar unele eleve au ieșit pe străzi să protesteze. Au fost filmate scandând: „Nu vă temeți, suntem cu toții împreună!”

Uniunea Europeană a anunțat că va impune noi sancțiuni dure împotriva regimului iranian pentru reprimarea brutală a acestpr demonstrații de protest.

Franța a propus ca sancțiunile să le vizeze oficialitățile de rang înalt de la Teheran, inclusiv prin „înghețarea bunurilor și a dreptului lor de a călători”.

Președintele american Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că Statele Unite vor impune și ele noi sancțiuni împotriva celor care „răspund cu violență la protestele pașnice” din Iran.