Linkuri accesibilitate

Iranul acuză oficialii britanici că încearcă să provoace noi tulburări în țară


Protest în Spania în sprijinul femeilor din Iran
Protest în Spania în sprijinul femeilor din Iran

Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic la Teheran, acuzând oficialii britanici că încearcă să provoace noi tulburări în țară, pe fondul protestelor declanșate de moartea Mahsei Amini (22 de ani) după ce aceasta a fost reținută pentru încălcarea codului vestimentar pentru că nu avea părul acoperit cu totul de hijab.

Oficialii din Iran încearcă să prezinte cele peste două săptămâni de demonstrații antiguvernamentale declanșate în întreaga țară ca fiind un complot străin.

Ministerul de Externe de la Teheran a afirmat într-o declarație că oficialii britanici se amestecă în afacerile interne ale Iranului și că au făcut comentarii care arată că Regatul Unit este una dintre țările implicate în „activități anti-iraniene”.

Nici ambasadorul britanici, nici oficialii guvernamentali de la Londra nu au făcut deocamdată niciun comentariu pe această temă.

După o vară de proteste sporadice din cauza condițiilor de trai precare, a secetei și a dificultăților economice, un nou val de neliniște a fost declanșat în Iran după moartea lui Amini la 16 septembrie.

Cu trei zile înainte de a muri, Amini a fost reținută de poliția iraniană a moralității pentru presupusa „purtare necorespunzătoare” a unui hijab.

Oficialii spun că ea a murit din cauza unui atac de cord, dar rudele au declarat că Amini nu avea antecedente de boală și că era sănătoasă în momentul reținerii. Martorii oculari ai arestării spun că a fost bătută de către agenții de securitate.

De atunci, protestele antiguvernamentale s-au intensificat și s-au extins pentru a include multe părți ale țării. La 3 octombrie, președintele Ebrahim Raisi a făcut apel la unitate națională, recunoscând în același timp „slăbiciunile și deficiențele” țării.

Dar, de asemenea, el s-a făcut ecoul altor oficiali, inclusiv al liderului suprem, ayatollahul Ali Hamenei, acuzând Statele Unite, Israelul și Occidentul de incitarea tulburărilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG