Pagubele de la Podul Kerci sunt examinate de scafandri ruși, la o zi după ce această cale de aprovizionare vitală pentru Rusia a fost distrusă de ceea ce pare să fi fost un camion-capcană. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru explozia de pe 8 octombrie, care a distrus o parte a șoselei și a căii ferate.
Podul, construit după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, este considerat o rută de aprovizionare cheie pentru trupele rusești care luptă în sudul Ucrainei.
### Vezi și... ### Putin: FSB va asigura securitatea podului KerciAgențiile ruse de știri îl citează pe guvernatorul numit de ruși în Crimeea Serghei Aksionov cu declarația că „situația e controlabilă, e neplăcut, dar nu fatal”.
Între timp, în obișnuitul său buletin cotidian, serviciul de informații al ministerului Apărării de la Londra spune că nu se cunoaște deocamdată amploarea daunelor cauzate de explozie la linia ferată, dar orice întrerupere a capacității de transport va avea cu siguranță un impact asupra capacității deja slăbite a Moscovei de a-și susține forțele din sudul Ucrainei.
Linia ferată fusese deschisă pentru transportul de marfă abia în iunie 2020, d-a s-a dovedit crucială pentru trimiterea de vehicule militare grele în sudul Ucrainei în timpul invaziei.
Ministerul britanic al Apărării consideră că e foarte posibil ca incidentul să-l fi afectat mult pe președintele rus Vladimir Putin: a venit la câteva ore după ce el a împlinit 70 de ani; el personal a sponsorizat și inaugurat podul, iar firma constructoare îi aparține unui prieten din copilărie al lui Putin, Arkadi Rotenberg. Iar în ultimele luni, fostul bodyguard al lui Putin, acum comandant la Gărzii Naționale din Rusia, Viktor Zolatov, dădea asigurări publice cu privire la securitatea podului.
Kievul, care a înaintat în ultimele săptămâni considerabil în teritoriile ocupate de armata rusă, le-a cerut forțelor ruse să părăsească peninsula Crimeea.
### Vezi și... ### „Podul lui Putin” din Crimeea. Cât costă, cine l-a construit, la ce servește și cum este păzitLuna trecută, Moscova a anexat patru regiuni ucrainene pe care le controlează parțial în estul și sudul Ucrainei, după ce a fost obligată să-și retragă în fața contra-ofensivei ucrainene,
Nu e clar cine e în spatele exploziei de sâmbătă și dacă a fost vorba cu adevărat de un camion.
Autoritățile ucrainene susțin că tirul care ar fi transportat bomba venea din regiunea Krasnodar a Rusiei.