Încă 12 medicamente vor fi compensate 

Lista medicamentelor compensate urmează să fie completată cu un nou preparat destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă, anunță Ministerul Sănătății.

### Vezi și... ### Polița va acoperi investigațiile medicale în caz de efecte post-COVID

Medicamentul dapagliflozinum va fi compensat în proporție de 50% din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Acesta aparține unei clase noi de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat.

De preparat vor beneficia circa 10.000 de pacienți cu boli cronice, pentru compensarea căruia din fondurile de asigurare obligatorie urmează să fie alocate anual 40 de milioane de lei.

Totodată, alte 11 denumiri comune internaționale urmează să fie introduse în lista preparatelor compensate. Este vorba de cinci preparate pentru tratamentul diferitor tipuri de cancer și șase pentru tratamentul unor boli precum schizofrenia, epilepsia, astmul bronșic, bronhopneumopatia cronică obstructivă, angina pectorală și hipertensiune arterială.

Cele 11 medicamente vor fi incluse în lista celor compensate după ce Compania Națională de Asigurări în Medicină va negocia cu operatorii economici prețurile de producător.

### Vezi și... ### Otravă pentru mediu și sănătate. De ce sunt aruncate la gunoi medicamentele expirate