Procurorii au ridicat de la Partidul Șor încă 3,5 milioane de lei, bani destinați protestatarilor

Procurorii au reținut 3 persoane în automobilele cărora au fost găsite pungi și plicuri în care se aflau 50.000 de euro (circa un milion de lei) și 2,5 milioane de lei

Oamenii legii au reținut trei persoane și au ridicat peste 3,5 milioane de lei, în urma perchezițiilor efectuate joi, 9 martie, în cadrul dosarului privind presupusa finanțare ilegală a Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție (PA), procurorii împreună cu angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat percheziții în automobilele așa-numiților „curieri” ai Partidului Șor. Aceștia ar fi primit și ar fi transportat ilegal bani către președinții și vicepreședinții de oficii teritoriale care, la rândul lor, ar fi urmat să achite transportul și să plătească persoanele care vin la protestele organizate de partid.

Au fost reținute trei persoane în automobilele cărora au fost găsite pungi și plicuri în care se aflau 50.000 de euro (circa un milion de lei) și 2,5 milioane de lei, precum și liste cu datele de contact ale persoanelor care ar fi urmat să primească acești bani.

„Una dintre persoanele implicate în recepționarea și transportarea banilor, față de care Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), la data 20 februarie 2023, a aplicat măsura preventivă alternativă arestului (eliberarea provizorie sub control judiciar), a fost repetat fixată în activitatea de recepționare și transportarea banilor”, se arată în comunicatul PA.

Procurorii mai anunță că dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor va fi trimis curând în judecată, având în vedere că urmărirea penală se află la etapa finală. Pornirea dosarului penal pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost anunțată la sfârșitul lunii iulie, 2022. De atunci autoritățile au efectuat mai multe percheziții, în urma cărora au confiscat zeci de milioane de lei și au reținut mai multe persoane, investigate în dosar.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a recunoscut anterior că trimite bani pentru organizarea protestelor, acuzând autoritățile că ar fi pornit un dosar motivat politic.

### Vezi și... ### Cum își ascunde Șor cheltuielile pentru acțiuni politice prin intermediul unor mișcări civice