Până acum câteva săptămâni, președintele Rumen Radev și guvernul interimar numit de el s-au opus trimiterii în Ucraina a unui nou ajutor militar, precum și a munițiilor și armelor produse în Bulgaria.
Fostul ministru al apărării, Dimitar Stoianov, a susținut că țara nu are posibilitatea de a trimite noi ajutoare militare, deoarece dacă ar face-o, ar aduce deservicii capacității de apărare a țării.
### Vezi și... ### Hârtoape pe drumul european al BulgarieiLuni, Consiliul de Miniștri a anunțat că noul pachet este proporțional cu ajutorul din primul pachet trimis la sfârșitul anului 2022. „Odată cu acordarea acestui ajutor, nu vor fi încălcate normele privind stocurile pentru acțiune ale Forțelor Armate ale Republicii Bulgaria și pregătirea și antrenamentul de luptă al acestora”, mai spune guvernul.
Conținutul acestui pachet de ajutoare este secret. Cu toate acestea, decizia Consiliului de Miniștri de luni înseamnă că cabinetul oficial nu a îndeplinit cel de-al șaselea punct al deciziei parlamentare, care spune că trebuie continuată furnizarea de asistență tehnică militară în funcție de nevoile declarate ale Ucrainei și de capacitățile Bulgariei.
În urmă cu o săptămână, noul ministru al apărării, Todor Tagarev, declara pentru Europa Liberă că noul pachet de ajutor militar va include muniție, care, dacă nu va fi furnizată acum, ar trebui casată peste câțiva ani. Bulgaria este una dintre țările din Europa de Est care stochează și produce muniție compatibilă cu vechiul armament sovietic folosit de armata ucraineană. Ajutorul este trimis punând în aplicare decizia Adunării Naționale din 9 decembrie 2022.
Încă de la începutul războiului, partide și politicieni pro-ruși, precum Vazrajdane, BSP și Rumen Radev, s-au opus trimiterii de ajutor militar în Ucraina, pretextând că trimiterea de ajutoare militare ar antrena țara în război.
Toate statele membre NATO, precum și alți aliați, au trimis, de la finele lui februarie 2022, arme și muniție Ucrainei. Rusia nu se află în război și nu a declarat război niciuneia dintre ele. Pe de altă parte, a devenit clar din publicațiile din mass-media bulgară și europeană că Bulgaria exportă un volum mare de producție militară în Ucraina prin intermediari. Acest lucru a fost recunoscut și de actualul ministru al apărării Tagarev.
### Vezi și... ### „Propaganda de război”. Protest la Sofia împotriva unui film rusesc despre „eliberarea” orașului Mariupol