Scandal în fotbalul spaniol: acuzat că a sărutat o jucătoare fără consimțământ, președintele federației refuză să demisioneze

Fotbalista spaniolă Jennifer Hermoso și președintele federației de fotbal din Spania, Luis Rubiales, după victoria Spaniei în Campionatul Mondial de fotbal, Sydney, Australia, 20 august 2023.

Președintele Federației Spaniole de Fotbal (RFEF), Luis Rubiales, a declarat vineri că nu va demisiona în ciuda presiunilor politicienilor, jucătorilor/-arelor, sindicatelor și FIFA pentru că a sărutat-o pe buze pe jucătoarea Jenni Hermoso după victoria Spaniei la Cupa Mondială de fotbal.

Turneul a avut loc în Noua Zeelandă și Australia, cu finala jucată la Sydney.

Vorbind vineri la o adunare de urgență a Federație, Rubiales s-a plâns că „feministe false” „încearcă să mă omoare”. El a descris sărutul ca pe un „pupic” care a fost „liber, reciproc și consensual”, relatează Reuters.

„O să mă scoată de aici din cauza unui pupic consensuală? Nu voi demisiona. Mă voi lupta până la capăt", a spus Rubiales, atrăgând aplauze din partea publicului predominant masculin.

### Vezi și... ### Frances Fitzgerald: Pentru prima dată, UE dezbate o directivă europeană privind violența împotriva femeilor

Impunitatea pentru acțiunile macho a luat sfârșit

Guvernul a spus că va duce incidentul în fața unui tribunal sportiv unde, dacă se poate dovedi că sărutul a fost neconsensual, gestul ar putea fi judecat în temeiul unei legi privind violența sexuală introdusă de socialiști anul trecut.

Discursul lui Rubiales a atras condamnarea imediată din partea ministrului Muncii în exercițiu, Yolanda Diaz, care l-a descris drept „inacceptabil”.

„Guvernul trebuie să acționeze și să ia măsuri urgente: impunitatea pentru acțiunile macho a luat sfârșit. Rubiales nu poate continua în funcție", a scris Diaz pe rețelele de socializare.

Rubiales, în vârstă de 46 de ani, a spus în discursul său că jucătoarea Jenni Hermoso a fost cea care a inițiat contactul fizic, când i-ar fi pus mâinile pe șolduri și l-ar fi ridicat de la pământ, la ceremonia de înmânare a cupei mondiale. El a spus că a întreabat-o pe Hermoso dacă ar putea să-i dea „un pupic” și că ea ar fi spus „Ok”.

Rubiales a fost văzut, de asemenea, făcând un gest obscen în semn de victorie în prezența Reginei Letizia, care era în aceeași lojă pe stadion, însoțită de fiica ei, prințesa moștenitoare. Pentru acest derapaj, Rubiales și-a cerut scuze vineri.

### Vezi și... ### Cupa Mondială la Fotbal Qatar 2022, umbrită de violarea drepturilor omului în țara gazdă

Valul de critici și indignare a luat amploare în săptămâna care a trecut de la incidentul petrecut duminica trecută, în timpul ceremoniei la care jucătoarelor spaniole li s-au înmânau medaliile de aur, după ce au învins Anglia cu 1-0 în finala Cupei Mondiale de fotbal. În timp ce jucătoarele treceau prin loja oficială, Rubiales a prins-o pe Jenni Hermoso de cap și a sărutat-o pe gură.

Joi, FIFA a anunțat deschiderea procedurilor disciplinare împotriva lui Rubiales. Cu o zi mai devreme, Hermoso declara că sindicatul ei lucrează pentru a-i apăra interesele și că astfel de acte „nu ar trebui să rămână niciodată nepedepsite”.

Inițial, Rubiales a reacționat sfidător, calificându-i pe criticii drept „idioți”. A dat însă repede înapoi, postând un videoclip cu scuze înregistrat în timp ce zbura înapoi de la Sydney. Gest considerat „insuficient” de premierul în exercițiu, socialistul Pedro Sanchez.

Cum devenise evident că scuzele lui Rubiales nu mulțumesc pe nimeni, liderii regionali ai federației spaniole de fotbal au avut joi o întrevedere de urgentă la Madrid pentru a discuta despre un viitorul succesor la conducerea federației, au declarat agenției Reuters, surse apropiate acestor discuții.