În debutul negocierilor, Serebrian a spus că Chișinăul își dorește în continuare rezolvarea conflictului transnistrean doar prin modalități pașnice.
Agenția de presă Sputnik, care a avut acces la etapa de deschidere a discuțiilor, afirmă că așa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene, Ignatiev, i-ar fi propus lui Serebrian să se familiarizeze cu un proiect de declarație care prevede „angajamentul părților de a rezolva conflictul exclusiv prin mijloace pașnice”.
Nu este clar despre ce fel de declarație a vorbit Ignatiev. Chișinăul a afirmat în repetate rânduri că vrea să rezolve conflictul din regiune prin căi pașnice și diplomatice.
Vicepremierul Serebrian s-a arătat îngrijorat de decizia Tiraspolului de a mări taxele la serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, dar și de a introduce taxe pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari.
Administrația de la Tiraspol a luat aceste măsuri ca răspuns la decizia Chișinăului de a-i egala în drepturi pe agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, cei de pe malul stâng sunt obligați să achite taxe vamale, așa cum o fac toți antreprenorii moldoveni.
Chișinăul a dat de înțeles că nu va renunța la aceste măsuri și a aprobat compensații atât pentru școli, cât și pentru fermierii afectați.
Întâlnire „Sandu-Krasnoselski”
Vitali Ignatiev și-a arătat, din nou, nemulțumirea față de faptul că Chișinăul nu-și dorește reluarea negocierilor în formatul vechi „5+2”, pe care îl consideră ineficient în perioada războiului dus de Rusia în Ucraina.
Reprezentantul Tiraspolului însă a dat de înțeles că administrația secesionistă ar fi deschisă pentru o eventuală întâlnire între Maia Sandu și Vadim Krasnoselski.
„Cine a spus că nu putem purta discuții în formatul „1+1” la nivelul conducerii? Știm că era o astfel de practică anterior, se întâlneau președinții (președintele R. Moldova cu liderul republicii nerecunoscute), dar vedem că Chișinăul nu este gata pentru așa întâlniri”, a spus Ignatiev.
Europa Liberă a solicitat o replică de la reprezentanții Președinției, însă nu a primit încă un răspuns.
Solicitări respinse
Nu este prima dată, însă, când liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a propus președintei Maia Sandu să se întâlnească pentru a discuta „bazele reglementării” transnistrene.
Aceste solicitări însă au fost declinate de președintă. Ea a spus că nu vede necesitatea unor asemenea întâlniri, de vreme ce există structuri pentru menținerea dialogului.
Pe 16 mai, într-un interviu la TV8, Maia Sandu a spus că nu planifică să meargă la întâlniri cu locuitorii din stânga Nistrului pentru că vizita sa ar putea fi urmată de acțiuni ale autorităților din regiunea transnistreană care ar „perturba stabilitatea”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te