Linkuri accesibilitate

Două milioane de lei, compensații pentru taxele ilegale achitate de fermierii cu terenuri peste traseul Râbnița-Tiraspol


Dan Caraiman este unul dintre cei 61 de agenți economici din satele Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta din raionul Dubăsari care au terenuri după traseu.
Dan Caraiman este unul dintre cei 61 de agenți economici din satele Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta din raionul Dubăsari care au terenuri după traseu.

Guvernul va acorda 2 milioane de lei fermierilor din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol pentru a le compensa cheltuielile legate de taxele ilegale aplicate de regimul separatist din stânga Nistrului la trecerea posturilor de control neautorizate. 

„Compensațiile parțiale” vor fi oferite din bugetul statului prin Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, proiect care a fost propus spre consultări publice și urmează să fie aprobat de Guvern.

Cu un buget de 15 milioane de lei, acest program finanțează anual activități de interes comunitar în localitățile din Zona de Securitate, cum ar fi susținerea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Pentru anul curent, au fost depuse 112 propuneri de proiecte, dar au fost selectate doar 26, în valoarea totală de 13 milioane de lei. Celelalte 2 milioane de lei sunt destinate compensării cheltuielilor suportate de fermierii din raionul Dubăsari.

Potrivit proiectului, banii vor fi repartizați proprietarilor de terenuri de către Consiliul raional Dubăsari, în baza unui regulament aprobat de consiliu, „în condiții de transparență și echitate”, în coordonare cu Ministerul Agriculturii.

Șeful Direcției agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari, Sergiu Guvir, a spus Europei Libere că fermierii vor folosi acești bani pentru a scoate din regiunea transnistreană și a vinde recolta de cereale de anul trecut: grâu, orz și rapiță. Potrivit lui, în luna aprilie, în depozitele de peste traseu rămâneau circa 2.500 de tone de cereale.

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, spunea că deținătorii de terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor primi compensații în trei tranșe. Estimările preliminare arătau că pierderile lor ar ajunge la 7-8 milioane de lei.

În proiectul programului activităților de reintegrare nu sunt, însă, prevăzute alte tranșe. Biroul pentru politici de reintegrare a declarat Europei Libere că, în prezent, agricultorii nu au obstacole pentru a ajunge la terenurile de peste traseu, așa cum se întâmpla în anii 2014-2018.

„Respectiv, compensarea parțială va viza doar unele cheltuieli legate de transportarea roadei anului 2023 prin infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului”, spune biroul.

Ce „taxe” li se cer agricultorilor din Dubăsari

După ce Guvernul de la Chișinău a decis că de la 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană trebuie să plătească taxe vamale în bugetul Republicii Moldova, așa cum fac toate companiile din țară, Tiraspolul a ripostat. Așa-zisele autorități transnistrene au anulat „regimul preferențial” care le permitea fermierilor din raionul Dubăsari să treacă prin punctele ilegale de control fără să achite taxe.

Până atunci, acești agricultori plăteau o singură taxă, rutieră – 300 de lei pentru fiecare mașină cu o încărcătură mai mare de 18 tone. Acum, ei ar urma să plătească pentru procedura de „devamare” câte 15 dolari pentru fiecare tonă de floarea-soarelui, șapte dolari – pentru fiecare tonă de grâu și 10 dolari – pentru o tonă de porumb. În plus, li se cere o taxă vamală de 0,03% din costul total al producției transportate.

„Ei ar trebui să facă o înregistrare provizorie la «departamentul vamal», unde vor da detalii despre activitate. Apoi, vor primi un certificat care le va permite să treacă cu material semincer, îngrășăminte, motorină, în funcție de suprafețele gestionate”, a explicat Europei Libere șeful Direcției agricultură și cadastru a consiliului raional Dubăsari, Sergiu Guvir.

Satele din raionul Dubăsari și lanurile lor
Satele din raionul Dubăsari și lanurile lor

Locuitorii satelor Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta din raionul Dubăsari dețin 9.500 de hectare după traseul Râbnița-Tiraspol, dintre care 6.500 de hectare sunt terenuri agricole, gestionate de 61 de agenți economici. Încă după războiul de pe Nistru din 1992, agricultorii sunt periodic împiedicați de regimul separatist să ajungă la pământurile lor, această problemă fiind una constantă pe agenda negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

XS
SM
MD
LG