Linkuri accesibilitate

Fermieri din Dubăsari, despre taxele impuse de Tiraspol: „Dacă statul nu se implică, nu văd cum vom continua activitatea”  


Tiraspolul a introdus taxe pentru fermierii din Dubăsari, după ce 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Codul Vamal care obligă agenții economici din Transnistria să plătească taxe vamale în bugetul de stat al R. Moldova, la fel ca toate companiile moldovene.
Tiraspolul a introdus taxe pentru fermierii din Dubăsari, după ce 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Codul Vamal care obligă agenții economici din Transnistria să plătească taxe vamale în bugetul de stat al R. Moldova, la fel ca toate companiile moldovene.

Fermierii din raionul Dubăsari cu terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca spun că nu au fost informați despre taxele impuse de Tiraspol și nu știu cum să procedeze mai departe. Cert este că nu-și pot vinde acum cerealele din depozite, iar unii nu exclud că vor renunța la aceste afaceri. 

Ștefan Driga din comuna Cocieri, Dubăsari, spune că problemele au apărut încă înainte ca Tiraspolul să introducă aceste pretinse plăți vamale. Pe 3 ianuarie, el a încărcat camioanele cu grâu ca să-l vândă la Chișinău, pentru a-și achita rata la credit, însă „grănicerii” transnistreni din punctul intern de control din preajma satului Cocieri i-au interzis să treacă.

„Am fost nevoit să mă întorc, să descarc grâul și aceasta înseamnă cheltuieli în plus. Au zis că vor fi taxe noi. Eu știam că până pe 1 martie pot să-mi scot producția prin acest punct de control. De când activez, deja a patra oară ne iau terenurile, apoi ni le întorc și tot așa”, a povestit Europei Libere Driga.

Fermierul ia în arendă 400 de hectare de terenuri agricole lângă traseul Tiraspol – Camenca. Acum cea mai mare problemă nu este atât accesul la aceste terenuri, dar faptul că nu poate comercializa cele 300 de tone de grâu stocate în depozitul din Cocieri.

„Am păstrat grâul cu gândul că va mai crește prețul, iar acum a apărut altceva. Am probleme cu banca, pentru că nu pot achita creditul. Nu știu ce o să fac mai departe”, se plânge agricultorul.

„Sunt cetățean al R. Moldova și nu vreau să încalc legislația”

Sergiu Grijancovschi, un alt agent economic care are terenuri după traseu, nu exclude că va renunța la afacerea agricolă din Coșnița, Dubăsari, din cauza restricțiilor impuse de Tiraspol.

„Am semănate acolo 130 de hectare cu grâu. Alte 200 de hectare sunt pregătite pentru lucrările de primăvară. Nu semăn nimic, am pierdut deja banii. Nu este prima dată când pierd bani în Transnistria. Cu cele 130 de hectare nu știu ce să fac. Nu pot să merg să mai arunc niște îngrășăminte pentru a avea recoltă bună, să mai fac niște lucrări. Dacă statul nu se implică, nu văd cum voi continua activitatea”, afirmă Grijancovschi.

Șoseaua Camenca-Tiraspol, controlată de administrația transnistreană, desparte circa șase mii de hectare agricole de satele din raionul Dubăsari.
Șoseaua Camenca-Tiraspol, controlată de administrația transnistreană, desparte circa șase mii de hectare agricole de satele din raionul Dubăsari.

Fermierii așteaptă să vină la Dubăsari, pe 25 ianuarie, vicepremierul pe reintegrare, Oleg Serebrian, ca să afle mai multe despre noile reguli impuse de Tiraspol și ce va face Chișinăul.

Asociația „Forța Fermierilor” susține că taxa variază între 10 și 15 de dolari pentru o tonă, iar cei care dețin terenuri după traseul Camenca-Tiraspol vor trebui să se înregistreze în calitate de agenți economici sub jurisdicția administrației nerecunoscute din stânga Nistrului, inclusiv să-și deschidă conturi bancare acolo.

Informația nu a fost confirmată, însă, de Biroul politici de reintegrare și nu este publicată pe site-ul sovietului suprem.

„Dacă-mi spune Guvernul să mă duc să mă înregistrez, mă duc, însă, dacă nu-mi spune acest lucru, atunci eu n-o să mă înregistrez. Eu sunt cetățean al R. Moldova și nu vreau să încalc legislația R. Moldova”, spune Grijancovschi.

Anterior, Oleg Serebrian a declarat că autoritățile de la Chișinău nu vor face concesiuni în privința taxelor vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului, iar, dacă nu vor ajunge la o înțelegere cu Tiraspolul, vor găsi o soluție pentru a-i compensa pe fermieri.

Din 1 ianuarie, când a intrat un nou Cod Vamal al R. Moldova, companiile transnistrene achită aceleași taxe vamale ca și cele din dreapta Nistrului, după ce mulți ani au fost scutite de plată. Drept răspuns, pe 17 ianuarie, pretinsul legislativ de la Tiraspol a impus „plăți vamale” pentru fermierii din Dubăsari.

Potrivit Biroului, în prezent 15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au în depozitele aflate după traseul Tiraspol – Camenca circa 950 tone de porumb, 780 tone de floarea soarelui, 770 tone de grâu și 50 tone de orz.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG