Linkuri accesibilitate

Tiraspolul scoate oamenii la un protest „masiv” împotriva taxelor vamale


Pe 11 ianuarie 2024, zeci de oameni au protestat la Bender împotriva taxelor vamale impuse de autoritățile de la Chișinău pentru agenții economici din stânga Nistrului.
Pe 11 ianuarie 2024, zeci de oameni au protestat la Bender împotriva taxelor vamale impuse de autoritățile de la Chișinău pentru agenții economici din stânga Nistrului.

Locuitorii din stânga Nistrului sunt mobilizați să participe, pe 24 ianuarie, la un miting împotriva taxelor vamale introduse de Chișinău. În unele cazuri, oamenii sunt dezinformați că protestul va fi organizat în susținerea războiului dus de Rusia în Ucraina.

Despre acest protest administrația din stânga Nistrului a anunțat încă săptămâna trecută. În ajunul noii manifestații, presa scrisă și televiziunile afiliate regimului de la Tiraspol îndeamnă locuitorii regiunii să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva taxelor vamale, pe care trebuie să le plătească în bugetul de stat al R. Moldova din acest an și companiile din regiunea transnistreană.

„Transnistrenilor, Moldova ne jefuiește! Sindicatele îndeamnă toată lumea să iasă în stradă”, este mesajul transmis pe 22 ianuarie de postul de televiziune TSV, afiliat oligarhului Victor Gușan.

Pe canalele de Telegram, cu o zi înainte de protest, au fost publicate și mesaje video ale unor studenți ai universității din Tiraspol. Aceștia se adresează comunității internaționale, numindu-se „generația blocadei economice”. „Încetați presiunile asupra regiunii”, spun ei.

Într-un alt canal din aplicația de mesagerie Viber, populară în regiune, locuitorii din stânga Nistrului sunt invitați la locația anunțată de organizatorii protestului împotriva taxelor vamale, doar că la o manifestație diferită – în sprijinul „operațiunii militare speciale” a Rusiei împotriva Ucrainei.

În comentarii, unii se arată nedumeriți cum ar putea avea loc două proteste în același loc, spunând că ce de-al doilea ar putea fi o provocare. Asta pentru că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Tiraspolul nu a formulat o poziție clară despre conflict și a interzis orice manifestații în suportul Federației Ruse sau a Ucrainei.

Disputele legate de taxele vamale au pornit după ce, la 1 ianuarie, a intrat în vigoare un nou Cod Vamal al Republicii Moldova, care, printre altele, pune în condiții egale agenții economici de pe ambele maluri care fac operațiuni de import/export, după o perioadă lungă de scutiri pentru cei din stânga Nistrului.

Ca răspuns, Tiraspolul a anulat „regimul preferențial” pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca, aceștia fiind obligați să achite pretinse plăți vamale în bugetul regiunii.

XS
SM
MD
LG