Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce taxe vor plăti companiile transnistrene la import/export și de care vor fi scutite în continuare


Podul peste râul Nistru care leagă orașele Rîbnița și Rezina.
Podul peste râul Nistru care leagă orașele Rîbnița și Rezina.

Firmele din regiunea transnistreană achită, de la 1 ianuarie, aceleași taxe vamale ca și companiile de pe malul drept al Nistrului, dar sunt scutite în continuare de plata TVA și a accizelor la importul și exportul mărfurilor. Taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a fost anulată pentru toți.

Până la 1 ianuarie 2024, companiile din R. Moldova achitau, pentru comerțul cu produse și mărfuri, Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), acciza, taxa vamală și o altă taxă pentru efectuarea procedurilor vamale. Agenții economici din regiunea transnistreană înregistrați la Agenția Servicii Publice cu dreptul să importe și să exporte erau scutiți de plata tuturor acestor taxe.

Această scutire a fost valabilă din anul 2014 până pe 10 august 2023, când firmele din Transnistria au fost obligate să plătească taxa pentru efectuarea procedurilor vamale. Aceasta constituie 0,4% din valoarea mărfurilor importate, dar nu mai mult de 1.800 de euro, precum și 0,1% din valoarea mărfurilor exportate, dar nu mai mult de 500 de euro.

Autoritățile de la Chișinău au explicat, în vară, că vor să creeze astfel condiții echitabile pentru companiile de pe ambele maluri ale Nistrului. Decizia a nemulțumit atunci Tiraspolul, care a calificat-o drept „o lovitură aplicată în mod intenționat procesului de negocieri și intereselor întreprinderilor din regiune”.

Șeful Direcției venituri vamale a Serviciului Vamal, Iurie Stepaniuc, a explicat pentru Europa Liberă că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, pe 1 ianuarie curent, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a fost anulată pentru companiile de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, au fost abrogate prevederile legii din 2014 care permiteau comerțul exterior fără achitarea taxei vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană.

Care este valoarea taxelor vamale

Iurie Stepaniuc a menționat că în Nomenclatura combinată a mărfurilor din R. Moldova sunt mii de tipuri de mărfuri și produse, iar taxa vamală la import este stabilită pentru fiecare în parte. Astfel, această taxă vamală poate ajunge și până la 30% din valoarea mărfurilor la trecerea frontierei și 100 de euro per tonă. Sunt și mărfuri pentru care această taxă vamală este de 0% sau de 1 - 2%. La export, se încasa anterior doar taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, care a fost anulată.

În regiunea transnistreană, companiile achită taxe de import de până la 10% din valoarea mărfii, dar nu mai puțin de 0,3 dolari/kg, iar la export – de până la 35% din această valoare sau 15 dolari per tonă. Acești bani ajung în bugetul republicii autoproclamate, pe când taxa vamală pe care o achită agenții economici din stânga Nistrului odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal va fi încasată în bugetul de stat al R. Moldova.

„Scutirea de TVA, scutirea de plata accizelor este valabilă în continuare pentru agenții economici din regiunea transnistreană. R. Moldova este parte la multe acorduri de liber schimb, respectiv, agenții economici din stânga Nistrului se vor bucura, de asemenea, de prevederile acestora, inclusiv de scutiri de la plata taxei vamale”, a afirmat Iurie Stepaniuc.

Biroul politici reintegrare a argumentat anularea scutirii de la achitarea taxei vamale pentru companiile din stânga Nistrului prin faptul că, în eforturilor lor de reîntregire a țării, autoritățile de la Chișinău încearcă să creeze un „spațiul unic economic, vamal, fiscal” și să încadreze agenții economici din regiunea transnistreană în câmpul legal al statului.

În replică, Tiraspolul a anunțat că va impune „taxe vamale” pentru fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol și că entitățile juridice din regiune care se află sub jurisdicția Chișinăului vor plăti aceleași tarife pentru apă, căldură, curent și gaze ca și consumatorii de pe malul drept al Nistrului, adică mai mari.

Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului mai spun că de acum încolo agenții economici vor achita taxe și în bugetul regiunii, și în cel de stat, iar pierderile suportate vor ajunge anual la milioane de dolari.

Companiile din Transnistria vând mai mult de jumătate din produsele lor pe malul drept al Nistrului, iar peste 30% - în Uniunea Europeană.

La Agenția Servicii Publice sunt înregistrați circa 2.200 de agenți economici din regiunea transnistreană.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG