Imagini de la protest au fost difuzate pe canalul de Telegram al postului „Pervîi Pridnestrovskii”, cu descrierea: „Punctul de trecere Chișinău-Bender. Multe persoane cu steagurile Transnistriei”.
În imagini apar zeci de persoane, iar pe fundal poate fi văzut un autocar și câteva microbuze. Președintele Uniunii moldovenilor din regiunea transnistreană, Serghei Sandu, ține în mână un megafon și se adresează „conducerii Republicii Moldova”.
„Problemele economice nu se rezolvă prin astfel de metode. Cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană suferă”, spune Sandu, care a venit la protest cu o căciulă neagră și o mască medicală care îi acoperă aproape complet fața.
Într-o reacție oferită Europei Libere, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au numit protestul „eveniment regizat de actori propagandistici” și au menționat că cetățenii ar trebui să poată facă diferența între libertatea de exprimare, „care este în mod continuu cenzurată și persecutată în regiunea transnistreană” și acele evenimente regizate.
Confruntarea dintre Chișinău și Tiraspol a luat un nou avânt după ce, la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod Vamal, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale de import, la fel ca și cei din dreapta Nistrului. Serviciul Vamal a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.
- Te-ar putea interesa și: Pe agendă | Chișinăul elimină scutirile de taxe pentru regiunea transnistreană, Ucraina se pregătește de mobilizare
Biroul politici reintegrare a spus, de asemenea, că „eforturile Chișinăului la compartimentul reintegrării țării se concentrează pe spațiul unic economic, vamal, fiscal, iar încadrarea agenților economici din regiunea transnistreană în câmpul legal al statului este una din prerogativele Guvernului”.
Tiraspolul susține că va pierde circa 5 milioane de dolari de pe urma acestei decizii. Drept răspuns, pe 9 ianuarie, așa-numitul guvern al regiunii transnistrene a anunțat că a anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.
În aceeași zi, liderii de la Tiraspol au spus că vor face în așa fel încât persoanele juridice din regiunea transnistreană care se află sub jurisdicția Chișinăului, vor plăti, începând cu 1 februarie, pentru apă, căldură, lumină și gaz, tarife similare celor din Republica Moldova. Decizia ar putea afecta, inclusiv, școlile cu predare în limba română din regiunii transnistrene.