Un nou Cod Vamal a intrat în vigoare în Republica Moldova de la 1 ianuarie și care elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană. Serviciul Vamal de la Chișinău a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului. Tiraspolul nu a reacționat imediat la acest anunț, deși a luat din timp anumite măsuri pentru diminuarea poverii fiscale asupra agenților economici locali, inclusiv prin reducerea de taxe sau plata în rate a acestora.
Mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept al Nistrului - o cotă care este în creștere, în ultimii ani, potrivit datelor Tiraspolului. Iar aproape o treime din acestea ajung în țările din Uniunea Europeană. Să mai spunem doar că firmele din regiune înregistrate la Chișinău se bucură și ele de regimul de comerț liber cu Uniunea Europeană, din anul 2014.
Ce prevăd noile modificări la Codul Vamal și cum se vor răsfrânge acestea asupra companiilor din Transnistria, l-am întrebat pe colegul nostru Denis Dermenji.
Alte teme ale ediției din 4 ianuarie:
- Armata ucraineană a cerut mobilizarea a 450.000 - 500.000 de persoane. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că nu a luat o decizie definitivă în acest sens. Cu aproape doi ani în urmă, când Rusia a invadat Ucraina, Kievul a interzis bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani – care ar putea fi chemați sub arme – să părăsească țara. Cu toate acestea, mii de bărbați încearcă să fugă din Ucraina pentru a evita recrutarea. Peste 700.000 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani sunt acum înregistrați ca refugiați în UE.
- Rusia cere despăgubiri Germaniei pentru toate victimele asediului de la Leningrad, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
- Comentatorul politic Anatol Țăranu despre evenimentele principale ale anului 2023.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.