La adoptarea documentului pe 20 decembrie, membri ai Sovietului Suprem al regiunii secesioniste au spus că, în ciuda dificultăților, bugetul transnistrean rămâne „orientat social”, pentru că autoritățile vor continua să plătească salariile, pensiile și alocațiile sociale, se arată într-o postare pe canalul de Telegram al forului de la Tiraspol.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a cerut administrației sale să continue pe parcursul anului viitor să caute posibilități de a majora salariile și pensiile, potrivit unui comunicat.
Cele mai mari cheltuieli: pentru salariile „bugetarilor” și forțele paramilitare
Știrea adoptării unui buget pentru 2024 a provocat dezbateri pe mai multe grupuri în rețeaua de mesagerie Viber, utilizată pe larg în regiunea transnistreană.
Un utilizator a scris pe grupul Pridnestrovie că, pentru 2024, „nu se prevede nicio indexare a pensiilor, iar impozitul pe venit va crește”.
Documentul adoptat de Tiraspol a apărut pentru scurt timp pe pagina de net a Sovietului Suprem nerecunoscut și a fost văzut de Europa Liberă.
O treime din cheltuielile plănuite de administrația transnistreană în 2024 sunt pentru salariile „bugetarilor”, în mare parte angajați ai aparatului administrativ al regiunii secesioniste. Următorul cel mai mare capitol de cheltuieli este cel pentru forțele armate și de ordine, iar pe ultimele locuri după cheltuieli se află agricultura, dezvoltarea științei și protecția mediului.
Jumătate din cheltuielile planificate sunt neacoperite
Dar documentul mai sugerează că administrația transnistreană va avea în 2024 un deficit de 2,7 miliarde de ruble transnistrene, echivalând cu 168 milioane de dolari (în regiunea nerecunoscută, cursul de schimb este stabilit printr-o decizie administrativă, odată pe an).
Jumătate din cheltuielile planificate sunt „neacoperite”. Printre sursele de acoperire a unei mici părți a deficitului sunt numite între altele „împrumuturi”, dar articolul care descrie împrumuturile este secretizat.
Economiștii de pe malul drept al Nistrului spun că datele financiare provenind de la Tiraspol nu sunt sigure și nu pot fi analizate în cunoștință de cauză. Războiul Rusiei contra Ucrainei a perturbat relațiile economice în regiunea transnistreană, dar nu există estimări credibile despre cât de afectată este economia regiunii și nici despre veniturile colectate de administrația de la Tiraspol.