Linkuri accesibilitate

În esență... | Alexandru Flenchea: Cheia rezolvării conflictului transnistrean e la Chișinău


Podul peste Nistru care leagă orașele Rîbnița și Rezina
Podul peste Nistru care leagă orașele Rîbnița și Rezina

Cheia de la soluționarea conflictului transnistrean e la Chișinău, iar la Moscova se află cheia perpetuării stării actuale – un conflict nerezolvat și înghețat într-o țară dezbinată, a declarat la Europa Liberă Alexandru Flenchea, expert în problematica transnistreană.

Alexandru Flenchea: Cheia rezolvării conflictului transnistrean e la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:32 0:00

Fost vicepremier pentru Reintegrare în Guvernul Chicu, Alexandru Flenchea declară în podcastul Europei Libere „În esență...” că, după agresiunea rusă în Ucraina, se produc transformări geopolitice ce deschid oportunități pentru rezolvarea de către R. Moldova a problemei transnistrene. În prezent director al asociației Inițiativa pentru Pace, Alexandru Flenchea spune că „noi avem toate oportunitățile și potențialul necesar pentru rezolvarea acestui conflict”, oportunități care pot să nu mai existe după terminarea războiului.

Între stagnare și dinamici pozitive

Vorbind despre relațiile actuale dintre Chișinău și Tiraspol, Alexandru Flenchea a spus că, deși e vizibilă „o aparentă stagnare”, au existat contacte între părți, unele dintre care „rezultative”, mai ales pe segmentul energetic. „La nivel social-economic vedem un grad foarte înalt de integrare a malului stâng în ceea ce înseamnă statul R. Moldova”, spune ex-vicepremierul.

Integrarea în UE fără Transnistria la prima etapă

Cât despre integrarea europeană „în doi pași” – adică aderarea la UE mai întâi a malului drept, iar apoi a malului stâng – despre care a anunțat președinta Maia Sandu, Alexandru Flenchea spune că asta nu ar însemna că procesul de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului va fi pus pe pauză. „Nu poți pune pe pauză ceva care are o dinamică proprie”, spune ex-vicepremierul.

Eugen Urușciuc (stânga), autorul podcastului „În Esență...” și invitatul său, Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare
Eugen Urușciuc (stânga), autorul podcastului „În Esență...” și invitatul său, Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare

În opinia invitatului podcastului, ar fi greșită afirmația potrivit căreia locuitorii regiunii transnistrene și-ar dori mai mult în uniunea eurasiatică decât în UE. Asta pentru că majoritatea dintre ei dețin pașapoarte moldovenești și de nouă ani au posibilitatea să călătorească liber în UE. Nici măcar patronii holdingului Sheriff, cei care de facto controlează Transnistria, nu vor ca regiunea să fie parte a „lumii ruse”, deoarece și-ar pierde toate afacerile, mai consideră Alexandru Flenchea.

Relansarea formatului „5+2”: „discuții despre discuții?”

În contextul insistenței Tiraspolului privind reluarea discuțiilor în formatul de negocieri „5+2”, nefuncțional acum din cauza războiului din Ucraina, Alexandru Flenchea afirmă că asta ar însemna „discuții despre discuții.”

Invitatul podcastului consideră că, atunci când se va termina războiul din Ucraina, R. Moldova trebuie să fie pregătită pentru aplicarea măsurilor de reintegrare a celor două maluri. „[Atunci] în Europa va fi instaurată o nouă ordine politică și de securitate pentru decenii înainte”, crede Alexandru Flenchea. Totodată, fostul vicepremier observă că UE e mult mai „relevantă” și implicată în rezolvarea conflictului transnistrean.

Retragerea trupelor ruse, o problemă... mică

Despre problema retragerii contingentului de militari ruși, staționat în regiunea estică a R. Moldova, Alexandru Flenchea spune că, de fapt, e cea mai mică din tot cea ce înseamnă acest conflict. Din cei 1 500 de miliari, majoritatea sunt cetățeni din stânga Nistrului, „cetățeni de drept ai R. Moldova”. În rest, „sunt vreo 70 de ofițeri ruși care pot fi ușor urcați într-un autocar mai mare și trimiși acasă [în Rusia] prin Istanbul”, spune ex-vicepremierul.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Cum decurg lucrurile pe dosarul transnistrean? Din punct de vedere politic malurile Nistrului se apropie sau, dimpotrivă, se distanțează?
  • Ce a făcut „palpabil” Misiunea OSCE în cei 30 de ani de activitate pe ambele maluri ale Nistrului pentru soluționarea conflictului transnistrean?
  • Integrarea R. Moldova în UE „în doi pași” înseamnă punerea pe pauză a reintegrării celor două maluri? Ce a determinat Bruxellesul să încuviințeze ca R. Moldova să meargă spre UE fără reintegrarea regiunii sale estice ca fapt împlinit mai întâi?
  • Tiraspolul „oficial”: integrați-vă în UE, dar fără Transnistria. Cetățenii din stânga Nistrului – între sentimente eurasiatice și cele pro-UE.
  • În ce circumstanțe poate fi retras contingentul de militari ruși?
  • Poate Rusia, ca răspuns la parcursul european al R. Moldova fără regiunea estică, să recunoască independența Transnistriei?
  • Punerea pe frână a „vagonului transnistrean” în drumul Moldovei spre „gara Bruxelles” nu ar însemna o izolare și mai puternică a regiunii transnistrene, nu va cultiva și mai mult euroscepticism acolo?
  • De ce insistă Tiraspolul pe repornirea formatului „5+2”, despre care Moscova spune că a fost „omorât” de NATO și UE?
  • Cum sunt negociate contractele energetice dintre Chișinău șu Tiraspol?
  • Trebuie sau nu trebuie ca președinta Maia Sandu și alți lideri politici de la Chișinău să poarte discuții directe cu reprezentanții Tiraspolului?
  • Își propune, oare, UE să aibă o prezență mai vizibilă sau o implicare mai puternică în rezolvarea conflictului transnistrean?
  • La cine se află cheia de la rezolvarea conflictului?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG