Linkuri accesibilitate

Tiraspolul răspunde Chișinăului la introducerea taxelor vamale obligând fermierii din Dubăsari să achite taxe în bugetul regiunii


Mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept al Nistrului
Mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept al Nistrului

Așa-numitul guvern al regiunii transnistrene anunță că a anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca.

Decizia vine la câteva zile după ce autoritățile din Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova.

Până acum, chiar dacă companiile transnistrene erau înregistrate pe malul drept al Nistrului, ele plăteau taxe vamale în bugetul regiunii.

Schimbarea a stârnit reacții negative din partea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chișinăul că a impus o sarcină fiscală excesivă asupra companiilor din Transnistria și că a introdus această măsură brusc, fără o comunicare prealabilă.

Pe 8 ianuarie, liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a convocat așa-numitul consiliu de securitate din regiune, unde a abordat subiectul taxelor. La ședință s-a spus că regiunea va pierde circa 5 milioane de dolari anual din cauza deciziei luate la Chișinău.

Pe 9 ianuarie, marți, administrația regiunii a anunțat că, de acum încolo, fermierii moldoveni din raionul Dubăsari vor achita taxe vamale în bugetul transnistrean.

Tiraspolul afirmă că, anterior, pentru această categorie de utilizatori a terenurilor agricole era în vigoare „un regim vamal special”, care nu prevedea perceperea taxelor vamale și a plăților vamale în cazul exportului. „Acum, abordarea a fost unificată”, citează decizia liderilor transnistreni presa locală.

În total, cinci primării din raionul Dubăsari (Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroţcaia și Pârâta) au terenuri amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Este vorba despre 9.544 hectare de terenuri, inclusiv, 6.499 – cu destinație agricolă.

Solicitat de Europa Liberă pentru o reacție, Biroului politici reintegrare a spus că eforturile Chișinăului la compartimentul reintegrării țării se concentrează pe spațiul unic economic, vamal, fiscal, iar încadrarea agenților economici din regiunea transnistreană în câmpul legal al statului este una din prerogativele Guvernului.

„Privind așa-numita decizie recentă a Tiraspolului, pentru a avea mai multă claritate, va fi sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol, cu solicitarea prezentării explicațiilor. Problema va fi abordată la următoarea întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”, se arată în răspunsul oferit Europei Libere.

Un nou Cod Vamal, intrat în vigoare în R. Moldova de la 1 ianuarie, elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană. Serviciul Vamal de la Chișinău a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept al Nistrului - o cotă în creștere, în ultimii ani, potrivit datelor Tiraspolului. Aproape o treime din acestea ajung în țările din Uniunea Europeană. De asemenea, firmele din regiune înregistrate la Chișinău se bucură de regimul de comerț liber cu Uniunea Europeană, din anul 2014.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG