Linkuri accesibilitate

Agenții economici din regiunea transnistreană nu vor mai fi scutiți de plata taxelor vamale   


Companiile din stânga Nistrului sunt obligate, începând cu 10 august, să achite taxe vamale la importul și exportul mărfurilor. Tiraspolul a calificat această decizie a Chișinăului drept „o lovitură aplicată în mod intenționat procesului de negocieri și intereselor întreprinderilor din regiune”.

Serviciul Vamal a anunțat că agenții economici din regiunea transnistreană sunt obligați să plătească taxe vamale după ce au fost modificate mai multe acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală.

Astfel, firmele din stânga Nistrului vor achita 0,4% din valoarea în vamă a mărfii importate, dar nu mai mult de 1.800 de euro. În cazul exportului, agenții economici respectivi vor achita 0,1% din valoarea mărfii indicată în contract, fiind luate în calcul și cheltuielile legate de transportul până la frontieră, dar nu mai mult de 500 de euro.

„Până astăzi, doar agenții economici din R. Moldova ce au relații fiscale cu sistemul bugetar aveau obligativitatea să achite taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, iar, prin modificarea introdusă în legislație, este asigurat un tratament egal al agenților economici la importul și exportul mărfurilor și produselor”, se arată în comunicatul Serviciului Vamal.

Reprezentanții Tiraspolului au criticat această decizie. Așa-numitul minister de externe din regiune a declarat că aceste acțiuni sunt împotriva acordurilor semnate în cadrul procesului de negocieri și reprezintă „o lovitură aplicată intenționat acestui proces, precum și intereselor companiilor, care vor suporta cheltuieli semnificative”.

Tiraspolul cheamă Chișinăul la discuții privind aplicarea acestor taxe. „Dacă Chișinăul se va eschiva de la dialog, contăm sincer pe intervenția mediatorilor și pe cooperarea acestora, pentru ca părțile să discute despre problemele stringente și pentru a nu permite ca situația să iasă de sub control”, a declarat reprezentantul „ministerului de externe”, Dmitri Palamarciuc.

În 2014, autoritățile de la Chișinău au decis, în urma negocierilor cu Tiraspolul, ca agenții economici din regiunea transnistreană să fie scutiți de achitarea taxelor vamale și a plăților pentru poluarea mediului, argumentând că scopul este să fie asigurat un climat favorabil reîntregirii R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG