Linkuri accesibilitate

Tiraspolul îngrădește accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile lor | Chișinăul cere eliminarea barierelor


Accesul la terenuri agricole este restricționat fermierilor din mai multe sate din raionul Dubăsari rămase sub controlul Chișinăului.
Accesul la terenuri agricole este restricționat fermierilor din mai multe sate din raionul Dubăsari rămase sub controlul Chișinăului.

Fermierii din raionul Dubăsari, cu terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, continuă să întâmpine dificultăți cauzate de regimul de la Tiraspol, constată Biroul politici de reintegrare în urma unor evaluări făcute pe teren.

Potrivit unui comunicat al Biroului, fermierii din Dubăsari sunt verificați abuziv, li se restricționează neargumentat accesul și sunt impuși să achite plăți ilegale de către „grănicerii” de la posturile mobile amplasate ilegal, cu încălcarea mecanismelor anterior agreate.

Astfel, autoritățile de la Chișinău au solicitat Tiraspolului să asigurare accesul neîngrădit al fermierilor la terenuri pentru prelucrarea acestora.

„A fost remisă o adresare către Tiraspol, cu apelul de a contribui necondiționat și operativ la soluționarea dificultăților evidențiate, eliminarea barierelor existente, asigurarea accesului neîngrădit la terenuri pentru prelucrarea acestora, transportarea și depozitarea nelimitată a producției agricole”, a comunicat Biroul politici de reintegrare.

Agricultorilor din Dubăsari li se permite să prelucreze pământul doar pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce le afectează veniturile și investițiile, iar polițiștii din dreapta Nistrului nu au acces la aceste terenuri când sunt sesizați pentru a verifica diferite încălcări, cum ar fi furturi sau distrugerea imobilelor aflate acolo.

Regimul de la Tiraspol a instalat ilegal în 1998 puncte de control la trecerile peste traseul Tiraspol-Camenca, restricționând accesul fermierilor din Dubăsari la proprietățile lor.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG