Linkuri accesibilitate

În esență... | Ministrul Parlicov, despre „echilibrul instabil” energetic dintre cele două maluri ale Nistrului


Nistrul la Rîbnița
Nistrul la Rîbnița

În plan energetic, între cele două maluri ale Nistrului, există „un echilibru instabil”, care este asigurat de Moscova, Kiev și partenerii internaționali ai R. Moldova, însă acest „aranjament” nu poate dura la infinit, a spus la Europa Liberă, ministrul Energiei Victor Parlicov.

Întrebat în cadrul podcastului „În esență...” dacă între cele două maluri există un status quo pe aspectele energetice, inclusiv pe achizițiile de curent de la MGRES, o centrală termică electrică din stânga Nistrului controlată de Rusia, Victor Parlicov a spus că pentru ca această „construcție” să funcționeze e necesar nu doar consimțământul Chișinăului și Tiraspolului, dar și al Moscovei și Kievului, într-o formă sau alta, precum și al partenerilor internaționali.

„Este vorba despre, cum numesc eu «un echilibru instabil». Toată lumea înțelege că acest aranjament nu poate dura la infinit”, a spus ministrul Parlicov.

Aceasta este o soluție temporară, deoarece, spune ministrul, toți înțeleg că Gazpromul nu va da la nesfârșit regiunii gaz gratuit.

„Dar, deocamdată, nici Federația Rusă, deși are posibilitatea să iasă din acest aranjament, nu a făcut-o. Nici partea ucraineană, deși are posibilitatea să sisteze livrările de gaz către regiunea transnistreană, nu a făcut-o. Nici Chișinău și nici Tiraspolul nu au vrut să iasă din această formulă”, a menționat Victor Parlicov.

El spune că această „soluție temporară” este singura de compromis, „fezabilă între toate părțile.”

Scenariul „Transnistria, fără gaz gratuit”

În podcastul Europei Libere, Victor Parlicov a mai spus că autoritățile de la Chișinău se pregătesc să facă față și situației în care gazul gratuit rusesc nu va mai veni către regiunea estică și când MGRES își va pierde din relevanța energetică pentru malul drept.

„[...] Asta depășește deja cu mult discuția doar despre energie. Pentru că, da, noi, pe dimensiune energetică, sigur că facem și niște simulări și niște estimări [...]”, a afirmat ministrul.

Victor Parlicov a afirmat că, deocamdată, Tiraspolul este cooperant, arătându-se sigur că se va găsi limbaj comun și în situații de altă natură. Ministrul a mai spus că s-au făcut estimări și studii în ceea ce privește o eventuală „absorbție” a regiunii de către malul drept.

„Depinde foarte mult cum va fi colaborarea [...], dacă [cei din regiunea transnistreană] vor fi sau nu cooperanți. Pentru că atunci și costurile, și consecințele, și partea tehnică, și partea politică vor evolua în funcție de comportamentul autorităților de pe ambele maluri ale Nistrului”, a afirmat ministrul Energiei.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG